10 Rregulla Gjumi në Vende të Ndryshme të Botës

© Leena/wikipedia © unknown/imgur

A ju ka kapur shefi ndonjëherë duke dremitur në punë? Nëse po, atëherë ndoshta do të ishit mirë të jetonit në Japoni.

A dëshironi shpesh të mund të shkoni në shtëpi pasdite për të drekuar me familjen tuaj, të dremitni dhe të ktheheni për të rifilluar punën? Nëse është ai rast, do të dëshironit të jetonit në Spanjë.

Nga arti dhe sporti tek kuzhina, kulturat e ndryshme i bëjnë gjërat ndryshe – dhe gjumi nuk bën përjashtim. Ne dëshirojmë t’ju tregojmë traditat të veçanta të gjumit nga e gjithë bota, të cilat do t’ju bëjnë të pyesni nëse ndonjë gjë është universale, madje edhe diçka po aq njerëzore sa gjumi.

Guatemala: Gjumë me kukulla të shqetësuara

© Leena/wikipedia

Sipas traditës së Majave në Guatemalë, nëse jeni të trishtuar ose të shqetësuar, mund të gjeni lehtësim duke fjetur me kukulla të shqetësuara poshtë jastëkut tuaj. Ata besojnë se kur të zgjoheni mëngjesin tjetër, të gjitha shqetësimet tuaja do të jenë marrë nga kukullat.

Bali: Gjumi i frikës

© depositphotos

Gjumi i frikës ose poeles todoet është unik për Balin në Indonezi. Njerëzit atje dihet se bien në gjumë të thellë gjatë situatave stresuese.

Japoni: dremitje në publik

© unknown/imgur

Në Japoni, njerëzit dihet se punojnë për orë të gjata, duke bërë që ata të duhet të marrin një sy gjumë të shpejtë gjatë punës. Hulumtimet kanë treguar se një gjumë i shkurtër gjatë punës në fakt rrit produktivitetin dhe vigjilencën.

Meksikë: Pushimi në shtretër të varur

© depositphotos

Njerëzit në Meksikë kanë një mundësi vërtet të bukur për t’u çlodhur në hamak, si dhe në shtretër.

Norvegji: Fëmijët flenë jashtë

© shutterstock

Në Norvegji nuk është e pazakontë të shohësh një fëmijë duke fjetur në një karrocë fëmijësh pa prindërit e tyre askund aty rrotull. Prindërit besojnë se duke i lënë fëmijët e tyre të marrin frymë në ajër të pastër gjatë gjumit do të forcojë imunitetin e tyre. Dhe duke qenë se Norvegjia vazhdimisht është renditur në mesin e vendeve më të sigurta për të jetuar, prindërit me sa duket nuk kanë asnjë arsye të shqetësohen për t’i lënë ata pa mbikëqyrje.

Spanjë: Marrin një siesta

© depositphotos

Dita tipike spanjolle e punës fillon rreth orës 9 të mëngjesit deri rreth orës 1:30 pasdite dhe më pas vazhdon nga rreth orës 4:30 pasdite deri në 8 pasdite. Tingëllon çuditshëm? Gjatë këtij pushimi pasditeje ose sieste siç quhet, njerëzit shkojnë në shtëpi, hanë drekë dhe shkojnë të flenë.

Mbretëria e Bashkuar: Gjumi lakuriq

© depositphotos

Sipas hulumtimit të kryer nga The National Sleep Foundation, një e treta e njerëzve të anketuar në MB thanë se flinin lakuriq.

Shtetet e Bashkuara: Gjumë me kafshët shtëpiake

© depositphotos

Ndërsa ka teori kontradiktore në lidhje me përfitimet e gjumit me kafshët shtëpiake, kjo është mënyra se si Amerika shkon të flejë. Sondazhet kanë sugjeruar që mbi 70% e pronarëve të kafshëve shtëpiake ndajnë shtratin e tyre me miqtë e tyre me gëzof.

Afganistan: Dhoma gjumi për shumë qëllime

© depositphotos

Koncepti i dhomave të gjumit të veçanta nuk ekziston në Afganistan. Dhomat në të gjithë shtëpinë shërbejnë për qëllime të shumëfishta. Kur vjen koha për t’u shtrirë për të fjetur, njerëzit shpalosin dyshekë dhe çarçafë dhe flenë mbi to. Pastaj në mëngjes, ata i palosin përsëri dhe i vendosin anash.

Traditat e gjumit bashkë

© Barbora Bálková/wikipedia

Ndërsa për shumicën e njerëzve që jetojnë në SH.B.A. dhe Britaninë e Madhe mund të duket e menduar thellë, deri në shekullin e 19 fjetja e përbashkët ishte një praktikë e zakonshme edhe në perëndimin e industrializuar. Sot praktikohet në Azi, Afrikë dhe Amerikën Latine dhe thuhet se është e dobishme sipas shumë studimeve.

Koha e gjumit të fëmijëve në vende të ndryshme:

© depositphotos

Ndërsa supozohet se fëmijët në të gjithë botën shkojnë të flenë në të njëjtën kohë, në fakt është larg së vërtetës. Le të hedhim një vështrim në kohën e gjumit në vende të ndryshme të foshnjave dhe fëmijëve të vegjël:

Midis orës 18:30 dhe 19:00: Hollandë

Mes orës 19:00 dhe 20:00: Zelanda e Re, Australia, Mbretëria e Bashkuar

Midis orës 20:00 dhe 21:00: Indonezi, Kanada, Filipine, Shtetet e Bashkuara, Tajlanda, Kina

Midis orës 21:00 dhe 22:00: Japonia, Vietnami, Singapori, Malajzia

Midis orës 22 dhe 22:30: Koreja e Jugut, Tajvani, India, Hong Kong