11 Fjalë të Ngjashme të Cilave ua Ngatërrojmë Kuptimin, dhe Bëjmë Figurë të Keqe

© depositphotos , © depositphotos

Ka disa terma të cilët tingullojnë të ngjashëm që ne gjithmonë i ngatërrojmë.

Nëse nuk shihni ndonjë ndryshim midis fjalëve depilim dhe epilim, ky artikull është për ju. Ne jemi të sigurt që do të mësoni për shumë fakte interesante.

Ne kemi mbledhur disa fjalë të lidhura me njëra tjetrën por që kanë kuptime të ndryshme.

Depilimi / epilimi

Depilimi dhe epilimi të dy i referohen proceseve të heqjes së qimeve të padëshiruara të trupit.

 • Depilimi i referohet heqjes së qimeve vetëm në sipërfaqe dhe pa dëmtuar gjëndrat. Procedura nuk dëmton aspak strukturën e flokëve. Efekti i tij zgjat nga disa orë në disa ditë. Për depilim, përdoren brisqe dhe kremëra të ndryshëm për heqjen e qimeve.
 • Epilimi është heqja e qimeve tërësisht, duke përfshirë pjesën nën lëkurë. Ai dëmton gjëndrat tona të qimeve dhe efekti zgjat nga disa ditë në disa javë. Epilimi përfshin depilim, sheqerosje, lazer dhe procedura të tjera të salloneve.

Psikoterapist / psikiatër / psikolog

© Depositphotos, © Depositphotos
 • Një psikolog është një ekspert i cili ka një Ph.D. në psikologji. Ata zakonisht punojnë në një sferë të psikologjisë (p.sh. psikologjia e fëmijëve) dhe zakonisht merren me njerëz të shëndetshëm.
 • Një psikiatër ka një diplomë mjekësore dhe është e specializuar në çrregullimet mendore dhe trajtimin e tyre.
 • Një psikoterapist mund të jetë ose një psikiatër ose një psikolog në varësi të shkallës së tyre akademike. Ata i ndihmojnë njerëzit të kapërcejnë problemet e lehta ose të moderuara si çrregullimet psikosomatike, depresioni, çrregullimet e të ngrënit dhe fobitë.

Antiperspirant / deodorant

© Depositphotos, © Depositphotos, © Depositphotos

Antiperspirantët dhe deodorantët na ndihmojnë të luftojmë kundër aromave të këqija të trupit. Por ato në fakt kanë qëllime të ndryshme.

 • Një antiperspirant bllokon poret tona dhe kështu, bllokon djersën.
 • Një deodorant përdoret për të kontrolluar aromat që janë shfaqur tashmë në sqetullat tona. Shërben gjithashtu si antiseptik dhe ndikon tek bakteret.

Dezinfektimi / sterilizimi

© Depositphotos
 • Dezinfektimi është procesi i zvogëlimit të mikroorganizmave të dëmshëm nga objektet dhe sipërfaqet e pajetë. Ai përfshin ajrosjen, shkundjen, fshirjen e sipërfaqeve, zierjen dhe përdorimin e substancave të tilla si klori, alkooli, etj.).
 • Sterilizimi është procesi i vrasjes së të gjithë mikroorganizmave, pa marrë parasysh nëse janë të dëmshëm apo jo. Kjo përfshin trajtimin termik, rrezatimin, filtrimin dhe përdorimin e substancave të gazta ose të lëngshme.

Fshehës / korrigjues

© Depositphotos, © Depositphotos

Këto produkte na ndihmojnë me të gjitha papërsosmëritë në fytyrat tona.

 • Një fshehës (concealer) përdoret për të fshehur pak njollat e vogla. Merret vërtet mirë me qeskat nën sy. Mund të përdoret gjithashtu për të nxjerrë në pah konturin e buzëve. Është e tejdukshme dhe zbatohet pas themelimit.
 • Një korrigjues merret shumë me puçrrat, pigmentimet ose njollat e kuqe. Është mjaft i trashë dhe ka shumë tone të ndryshme: për shembull, korrigjuesit e gjelbër maskojnë puçrrat e kuqe. Gjithmonë zbatohet para fondatinës.

Aeroporti / fusha ajrore

© Depositphotos, © Depositphotos
 • Fusha ajrore është pista, autostradat dhe në thelb çdo përbërës që nuk përfshin vetë terminalet ose ndonjë gjë tjetër në ndërtesë.
 • Një aeroport i referohet pistës, dyqaneve brenda bankave, autostradave për avionët dhe gjithçka në thelb.

Kondicioner / balsam flokësh

© Depositphotos
 • Një kondicioner mbron flokët tanë nga ndikimet e dëmshme të mjedisit dhe trajtimet termike. Ngjit ngjitjet e keratinës së flokëve dhe i mbulon ato me një shtresë mbrojtëse. Një kondicioner aplikohet në të gjithë sipërfaqen e flokëve, duke mos mbuluar rrënjët, dhe duhet të lahet menjëherë.
 • Një balsam mbron dhe pasuron flokët tanë. Përmban elementë të dobishëm si vajra dhe minerale që zbutin flokët. Ju vendosni një balsam në të gjithë sipërfaqen e flokëve, përfshirë rrënjët, dhe prisni për rreth 4 minuta.

Grusht shteti / revolucion

© Depositphotos, © Depositphotos, © Depositphotos

Të dy fenomenet kanë për qëllim të bëjnë ndryshime në një vend.

 • Një grusht shteti është një zëvendësim i dhunshëm i kreut të një shteti të kontrolluar nga një grup njerëzish.
 • Një revolucion është një proces më i komplikuar. Ai përfundon me ndryshime drastike në jetën e një shoqërie, duke rezultuar në shkatërrimin e një rendi shoqëror aktual dhe ndërtimin e një rendi të ri.

Parfum / au de parfum / eau de toilette

© Depositphotos
 • Parfumi është më i shtrenjtë pasi përmban 20% deri 30% të substancave aromatike për shishe. Kjo është arsyeja pse parfumi është më jetëgjatë. Si rregull, shishet janë mjaft të vogla.
 • Eau de parfum është një parfum dite i lehte me 12% deri 20% te substancave aromatike te tretura ne alkool 90%. Pasi shkrimet kryesore të jenë zhdukur, shënimet e e mesit të një parfumi bëhen të dukshme.
 • Eau de toilette përmban 6% deri 12% të substancave aromatike të tretura në alkool 85%. Zakonisht përdoret disa herë në ditë.

Vaj perimesh / vaj luledielli

© Depositphotos, © Depositphotos
 • Vaji i perimeve është një produkt që njerëzit marrin nga kulturat me farë vaji. Këto kultura përfshijnë luledielli, ullinj, susam, kikirikë dhe misër. Vajrat e perimeve përdoren si në kuzhinë ashtu edhe në industri të tjera (për prodhimin e sapunit, bojës etj.).
 • Vaji i lulediellit është një lloj vaji vegjetal. Është bërë nga farat e lulediellit.