11 të Panjohura të Kësaj Bote që ia ‘Prishin Gjumin’ Çdo Shkencëtari

Duket sikur shkencëtarët kanë studiuar tashmë gjithçka për planetin tonë, por nuk është kështu.

Ne kemi zgjedhur 11 misteret më interesante që ende nuk kanë një shpjegim racional.

Përse bëjnë macet ghrr…?

Macet bëjnë tinguj të tillë kur ato ndihen të lumtura, por askush nuk e di se si e bëjnë. Në ato momente ju as që i dëgjoni rrahjen e zemrës së tyre!

Shkencëtarët thonë se macet e realizojnë tingullin me akordet e tyre vokale. Shpeshtësia e saj përshpejton shërimin dhe zvogëlon dhimbjen, prandaj maceve u dëgjohet tingulli ghrr kur ato janë të stresuara ose të lënduara.

Nga kanë ardhur disa krijesa?

© wikipedia

Shumë specie nuk kanë ndonjë paraardhës. Askush nuk e di saktësisht se kur amfibët evoluan nga peshqit, sepse kafshët e para të tokës kishin gjymtyrë dhe kokë të zhvilluar mirë.

Është thënë gjithashtu se dinosaurët u zhdukën pas një kataklizme natyrore 65 milionë vjet më parë. Në të njëjtën kohë, lloje gjitarësh u shfaqën nga askundi.

A kanë lopët një busull magnetike?

© depositphotos

Duke përdorur Google Earth, shkencëtarët studiuan mijëra imazhe të lopëve duke kullotur dhe zbuluan një model të çuditshëm. 70% e lopëve kthejnë kokat e tyre nga veriu ose jugu gjatë ngrënies apo pirjes. Kjo është vërejtur në të gjitha kontinentet, pavarësisht nga terreni, moti dhe faktorë të tjerë.

Çfarë ishte shiu “xhelatinoz”?

© pinimg

Një fenomen i pazakontë ndodhi në Oakville, Uashington, në gusht 1994. Në vend të shiut, substanca të ngjashme me xhelatinën ranë nga qielli. Ditën tjetër, dhjetëra njerëz morën simptoma të ngjashme me gripin.

Shkencëtarët analizuan substancën: përmbante dy lloje të baktereve, njëra prej të cilave zakonisht gjendet në sistemin tretës të njeriut. Ata nuk mund të gjenin një lidhje midis baktereve dhe epidemisë misterioze.

Çfarë është materia e zezë?

© Maxwell Hamilton

Rreth 27% e universit është materie e zezë. Nuk lëshon ose ndërvepron me rrezatim elektromagnetik, prandaj është e pamundur të zbulohet.

Teoritë e para rreth materies së zezë u shfaqën rreth 60 vjet më parë, por shkencëtarët nuk kanë paraqitur prova të drejtpërdrejta të ekzistencës së saj.

Sa planete ka sistemi diellor?

© depositphotos

Pasi Plutoni u përjashtua si një planet zyrtar, besohet se ka tetë planete. Rripi i Kuiperit përtej Plutonit përbëhet nga objekte të akullta. Shkencëtarët zbuluan mijëra objekte në atë zonë që janë edhe më të mëdha se Plutoni.

Ata gjithashtu vunë re një hendek të madh në rripin e Kuiperit – një planet i panjohur aq i madh sa Toka i tërhoqi të gjitha gurët nga brezi.

Përse ka edhe njerëz mëngjarashë edhe njerëz që përdorin dorën e djathtë?

© depositphotos

Shumica e njerëzve (70% deri 95%) përdorin dorën e djathtë dhe një minoritet (5% deri në 30%) janë mëngjarashë. Një numër i papërcaktuar i përdorin të dyja njëlloj.

Gjenet kanë një ndikim, por “gjein i mëngjarashëve” nuk është identifikuar. Mjediset sociale ndikojnë gjithashtu: kur fëmijët tuaj mëngjarashë u imponohet të shkruajnë me dorën e tyre të djathtë, disa prej tyre bëhen të tillë.

Pse u zhdukën megafaunët?

© depositphotos

Kafshët gjigante, të njohura si megafauna, u zhdukën rreth 10,000 vjet më parë.

Disa besojnë se ndryshimi i klimës vrau megafaunën, por nuk ka prova të forta. Sipas një teorie tjetër, kafshët vdiqën për shkak të urisë. Shkencëtarët në Alaska gjetën mamuthë, stomaku i të cilëve ishte plot me zarzavate të padëmtuara.

Përse shohim ëndrra?

© waltdisneystudios

Disa besojnë se ëndrrat janë imazhe të rastit dhe valë të trurit. Të tjerët i konsiderojnë ato dëshira nënndërgjegjësuese, probleme të pazgjidhura dhe përvoja.

Studimi i ëndrrave quhet onirologji. Shkencëtarët pohojnë se ëndrrat simbolizojnë diçka të fshehur thellë në psikikën njerëzore, por askush nuk e di se çfarë saktësisht.

Çfarë është “rënkimi i hapësirës”?

Ndërsa po studionin yjet e reja, në vitin 2006, shkencëtarët papritmas dëgjuan ulërima misterioze. Megjithëse zëri nuk mund të udhëtojë nëpër hapësirë, valët e radios munden.

Por prej nga vijnë? Studiuesit dinë vetëm se valët nuk i përkasin yjeve apo fenomeneve të njohura kozmike.

Pse kemi grupe të ndryshme të gjakut?

© Michaela Rehle (reuters)

Grupet e gjakut kanë antigjene të ndryshme në qelizat e gjakut. Ata janë sinjale të antitrupave që shkatërrojnë qelizat e huaja në trup. Por shkencëtarët nuk kanë përgjigje pse ato janë të ndryshëm.

Ka një sugjerim se ato janë të lidhur me sëmundjet dhe imunitetin. Njerëzit me gjak të tipit B janë më të ndjeshëm ndaj E. coli; njerëzit me gjak të tipit O janë më pak të rrezikuar nga vdekja prej malarias.