12 Gjërat që Duhet t’i Shmangni Para Një Fluturimi

© Depositphotos,© Depositphotos

Fluturimet janë gjithmonë stresues, edhe për ata që nuk kanë frikë nga aeroplanët.

Dhe nuk është për t’u habitur pasi duhet të planifikoni gjithçka përpara, të paketoni çantat, të arrini në aeroport në kohë dhe të kaloni të gjitha procedurat e nevojshme që shpesh bëjnë që edhe udhëtarët më me përvojë t’u vijë bota rrotull.

Ne na pëlqen të udhëtojmë dhe duam t’ju tregojmë për disa nga gabimet në aeroport që as që nuk e kuptoni që po i bëni.

Vendosja e dokumenteve në një çantë të vogël

Disa njerëz i vendosin të gjitha dokumentet e tyre të domosdoshëm në një çantë të vogël, në mënyrë që t’i kenë gjithmonë ato pranë tyre. Por sa më shumë çanta të keni, aq më e vështirë është t’i kontrolloni të gjitha. Një çantë e vogël mund të harrohet në një taksi ose në një kafene aeroporti. Është më mirë të vendosni kartën tuaj të identitetit ose pasaportën në xhepin e një çante më të madhe dhe të vendosni sasi të vogla parash në vende të ndryshme.

Harroni të zbuloni rrugën për në aeroport që përpara

© Depositphotos

Nëse doni të shkoni në aeroport duke përdorur transportin publik, mos harroni të gjeni orarin për këtë. Disa rrugë nate shpesh bllokohen ose nuk ekzistojnë fare, kështu që mund të gjeni një mundësi tjetër për të shkuar në aeroport në mbrëmje.

Nga ana tjetër, në disa qytete, ka trena për në aeroport që lëvizin 24 orë. Pra, nëse keni bagazhe të rënda dhe jetoni afër një stacioni, mund të shmangni shpenzimin e parave për një taksi.

Nuk e menaxhoni kohën siç duhet

© Depositphotos © Depositphotos

Rekomandohet të arrini në aeroport 2 deri 3 orë para nisjes. Por nganjëherë kjo është shumë dhe ju përfundoni duke shpenzuar shumë kohë duke pritur. Nga ana tjetër, ata që nuk duan të arrijnë më përpara rrezikojnë të vonohen dhe ndoshta të humbasin fluturimin e tyre.

Nëse keni probleme me menaxhimin e kohës, provoni të përdorni aplikacione fluturimi. Ata mund të na informojnë kur të jetë koha. Dhe nëse arrini të paktën 1.5 orë më parë, nuk do të jeni vonë, veçanërisht nëse bëni check-in paraprakisht.

Nuk kontrolloni në internet

© Depositphotos © Depositphotos

Shumë linja ajrore ofrojnë një mundësi për të kontrolluar në internet sepse është e dobishme nga ana ekonomike (ata nuk duhet të punësojnë më shumë punonjës.) Për më tepër, disa linja ajrore, veçanërisht ato me kosto të ulët, madje edhe “ndëshkojnë” ata që nuk regjistrohen në internet.

Për shembull, Wizzair tarifon një tarifë prej 30 € para se t’ju kontrollojë në aeroport.

Kalimi i natës në aeroport

© The Terminal / DreamWorks Pictures

Kjo është ideja më e keqe që mund të keni si turist. Shumica e aeroporteve nuk pajisen me vende “për gjatë natës”, ata kanë vetëm karrige të parehatshme. Ju nuk do të keni me të vërtetë një shans për t’u çlodhur dhe për të pushuar, dhe të nesërmen do të jetë shumë e vështirë. Thjesht do të bini në gjumë në vend që të shijoni pushimet tuaja.

Nëse nuk doni të flini mbi çantat tuaja, mund të bëni disa hulumtime mbi çmimet në sallat e nisjes së klasit të parë. Si rregull, çmimet nuk janë aq të larta dhe do të keni mundësinë të kaloni kohë në një hapësirë më të rehatshme.

Pagesa për bagazhe mbipeshe

© Depositphotos © Depositphotos

Është më mirë të dini peshën e bagazheve tuaja para se të arrini në aeroport, përndryshe mund të gjendeni në një situatë kur duhet të vendosni: a të paguani për çantat tuaja të rënda apo t’i ripaketoni gjërat tuaja në minutën e fundit?

Nëse nuk keni një mundësi për të peshuar valixhet tuaja, duhet ta bëni atë në aeroport. Aeroportet kanë gjithmonë peshore dhe nganjëherë pasagjerët paguajnë për këtë shërbim, megjithëse ata gjithashtu mund të shkojnë në një  kontrolli dhe të peshojnë gjërat e tyre atje falas.

Rihapja e valixheve tuaja

Pas përgatitjes së bagazheve të tyre, disa udhëtarë kujtohen se kanë harruar diçka brenda, kështu që duhet t’i rihapin paketimet. Nëse dëshironi që gjërat tuaja të jenë të sigurta, është më mirë të blini një çantë me një çelës.

Ata që shqetësohen se valixhet e tyre do të bëhen pis zakonisht blejnë mbështjellëse të ripërdorshme, por thuhet se ato mund të grisen lehtë. Me sa duket, çantat që mund të lahen janë opsioni më i mirë.

Hyrja në 2 linjat e para të pikave të kontrollit të sigurisë

Si rregull, 2 sportelet e parë të pikave të kontrollit janë më të mbushura. Mundohuni të shkoni më tej dhe do të zbuloni se rradhët nuk janë aq të gjata aty.

Ekziston edhe një gabim që njerëzit bëjnë në pikat e kontrollit të sigurisë. Ata shpesh vendosin aksesorë të vegjël dhe pajisje në fund të tabakasë dhe i mbulojnë me rroba. Ekziston një shans që thjesht të harroni pajisjen tuaj pasi të keni kapur pallton, kështu që është më mirë të përdorni një tabaka të veçantë për këto sende të vogla.

Harresa për rregullin në lidhje me lëngjet në bagazhin e dorës

Shumica e njerëzve e dinë që kontejnerët tanë nuk mund të mbajnë më shumë se 100 ml. Por ky rregull ende shkakton probleme. Disa prej nesh harrojnë të fusin shampon në bagazhet që kontrollohen të tjerët keqkuptojnë rregullin dhe mendojnë se atyre u lejohet të transportojnë një lëng të vogël në një enë të madhe. Në përgjithësi, pjesa tjetër e njerëzve në radhë duhet të presin këtë pasagjer, derisa të kuptojnë gjithçka.

Kontejnerët nuk mund të jenë më të mëdhenj se 100 ml, dhe në total, të gjithë kontejnerët së bashku nuk mund të jenë më shumë se 1 litër. Gjithashtu, të gjithë duhet të paketohen në një qese transparente. Për më tepër, disa aeroporte kanë rregulla edhe më të rrepta. Për shembull, në Varshavë, ju duhet të vendosni produktet tuaja të makijazhit (krem, rimel, penel, etj) në qese transparente.

Relaksimi pasi kaloni pikën e kontrollit të sigurisë

© Depositphotos © Depositphotos

Ju filloni të mendoni se e gjithë puna e sigurisë ka përfunduar dhe shkoni në dyqane. Meqë ra fjala, në disa aeroporte si Milano ose Selaniku, këto dyqane janë të vendosura para sporteleve të kontrollit të pasaportave. Në këtë rast, ju mund të humbni sensin e kohës dhe të humbisni fluturimin tuaj.

Është më mirë të gjeni hyrjen tuaj paraprakisht dhe të kontrolloni nëse destinacioni është i saktë. Edhe pasi ta keni gjetur, duhet të kontrolloni herë pas here informacionin në ekran pasi që porta mund të ndryshohet në minutën e fundit, duke mos ju lënë kohë ta gjeni.

Provoni gatime jo të zakonshme para fluturimit

Kur jeni jashtë vendit, gjithmonë dëshironi të shijoni kuzhinën lokale. Por nuk rekomandohet të hani shumë ushqim ekzotik përpara një fluturimi pasi nuk dini se si do të reagojë stomaku juaj ndaj këtyre gatimeve të pazakonta.

Dispepsi dhe problemet e tjera të stomakut mund të prishin udhëtimin tuaj ose madje të ndikojnë në shëndetin tuaj nëse sëmundja shkaktohet nga patogjenë të rrezikshëm.

Paniku

© Depositphotos

Edhe nëse diçka nuk shkon mirë dhe fluturimi juaj vonohet ose anulohet, nëse humbni ose nëse humbni dokumentet, paniku do të përkeqësojë situatën. Në këto raste, ju duhet të merrni frymë thellë dhe t’u drejtoheni oficerëve të aeroportit për ndihmë. Ata do t’ju japin të gjitha udhëzimet e nevojshme për atë që ju duhet të bëni.

Shpresojmë që këto informacione t’ju ndihmojnë të shmangni situata të pakëndshme në aeroport. A dëshironi të shtoni më shumë këshilla në këtë listë?