12 Krijesat më Jetëgjata të Planetit Tokë

Në botën njerëzore, nëse arrini deri në moshën 90 vjeç ose më shumë, ju konsideroheni si person me një jetëgjatësi të jashtëzakonshme. Por në botën e kafshëve, 90 vjeç ende konsiderohet moshë e fëmijës.

Disa prej këtyre krijesave kanë qenë rreth e rrotull për aq shumë kohë sa në ditët e sotme ata konsiderohen fosile të gjalla, meqë dinosaurët janë të afërmit e tyre të drejtpërdrejtë.

Ne po ju inkurajojmë që të shikoni disa krijesa që kanë qenë në Tokë më gjatë se qeniet njerëzore dhe disa prej tyre kanë lindur kur Epoka e Zbulimit as nuk kishte filluar.

Dhe ka një bonus për ju në fund të artikullit!

Tuatara, mbi 110 vjeç

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Kim McGlinchey (@travelling_with_my_nikon) in data:

Tuatara-t janë zvarranikë të vegjël që banojnë në Zelandën e Re. Ata mund të duken si hardhuca, por në fakt, ato janë pjesë e një linje të veçantë të lidhur me dinosaurët që kanë jetuar në Tokë më shumë se 200 milionë vjet më parë.

Megjithëse në ditët e sotme këto lloje janë të rrezikuara, disa prej tyre kanë një jetë jashtëzakonisht të gjatë – mbi 110 vjet!

Peshku portokalli i marinës, 149 vjeç

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Young Pandas Bhutan (@youngpandasbhutan) in data:

Peshku portokalli i marinës është një specie e ngadalshme në rritje. Jetëgjatësia maksimale e tyre është vlerësuar të jetë deri në 149 vjet, por sot është e rrezikuar për shkak të mbipopullimit.

Geoduck, 168 vjeç

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Bob Kronbauer (@bobkronbauer) in data:

Geoduck është një vigan i madh i lindur në bregun perëndimor të Amerikës së Veriut. Ajo ka një guackë të vogël në krahasim me pjesën e butë të trupit të saj, kështu që nuk mund të fshihet brenda saj.

Geoducks janë shumë produktive; femrat e tyre prodhojnë mbi pesë miliardë vezë gjatë gjithë jetës së tyre. Dhe nuk është çudi duke pasur parasysh faktin se geoduck-u më i vjetër është regjistruar se ka jetuar deri në 168 vjeç.

Një iriç i kuq i detit, rreth 200 vjeç

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Marina Cay (@marina_the_marine_biologist) in data:

Iriçi i kuq i detit mund të gjendet vetëm në Oqeanin Paqësor. Ai jeton në brigjet shkëmbore dhe qëndron jashtë zonave me valë të madha. Trupat e këtyre specieve janë të mbuluara plotësisht me gjemba të mprehtë të cilët i ndihmojnë ata për të mbrojtur veten ndërsa zvarriten përgjatë oqeanit.

Ata plaken shumë ngadalë dhe për shkak të kësaj, disa mostra mund të jetojnë deri në 200 vjet.

Balena Bowhead, 211 vjeç

© East News

Megjithëse balena Bowhead nuk është aq e famshme sa balena blu, ka disa karakteristika dalluese që e bëjnë atë një specie të jashtëzakonshme. Së pari, balena ka gojën më të madhe në mesin e kafshëve dhe së dyti, këto krijesa mund të jetojnë mbi 200 vjet, gjë që i bën ato gjitarët më të gjallë të detit.

Balena më e vjetër e njohur ishte 211 vjeç.

Peshku Koi, 226 vjeç

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da ᗰƖᑕƐᖇO ƘOƖ Fᗩᖇᗰ 🐟🇮🇹🇯🇵 (@micerokoifarm) in data:

Në përgjithësi, peshku Koi jeton deri në 50 vjet, por një nga llojet e tyre, një peshk i kuq i kuq i quajtur Hanako, ishte peshku më i gjallë i gjallë i regjistruar ndonjëherë. Ajo vdiq në moshën 226 vjeçare dhe është ende një mister pse një peshk do të jetonte kaq gjatë.

Shumica e njerëzve qëndrojnë në mendimin se peshku thjesht gëzoi jetën, duke marrë dashurinë dhe kujdesin e pronarëve të saj dhe aftësinë për të notuar në ujërat e qarta të maleve japoneze.

Krimbat tub Lamellibrachia, deri në 250 vjeç

Kjo specie është gjetur thellë në Gjirin e Meksikës është në gjendje të jetojë deri në 250 vjet. Ata mund të arrijnë gjatësi mbi 3 m, por ata rriten shumë ngadalë. Ata gjithashtu mund të formojnë një habitat biogjenik duke krijuar grumbullime të mëdha prej qindra e mijëra individësh.

Breshka gjigande Aldabra, 255 vjeç

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da La Vanille Nature Park (@lavanillenaturepark) in data:

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Xavi (@xavi.animals) in data:

Breshkat gjigante janë mjaft të famshme për jetëgjatësinë e tyre të pabesueshme, por breshka gjigande Adwaita Aldabra ishte një kafshë me të vërtetë unike që vdiq në moshën 255 vjeçare.

Shumë shkencëtarë e konsiderojnë atë si kafsha më e vjetër tokësore që ka jetuar ndonjëherë.

Midhjet e perlave të ujërave të ëmbla, 280 vjeç

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Jane 💀🔮✨🌙 (@starrychaos) in data:

Midhjet e perlave të ujërave të ëmbla janë një specie që jeton gjatë. Ato rriten jashtëzakonisht ngadalë dhe kjo është arsyeja pse jeta mesatare e tyre varion nga 86 në 102 vjet, por kjo varet shumë nga faktorët e mjedisit, si cilësia e ujit.

Midhja më e vjetër e perlave të ujërave të ëmblave u gjet 280 vjet më parë.

Peshkaqeni i Grenlandës, 400 vjeç

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Ocean Life 🐋 (@oasisoceans) in data:

Pamja e frikshme nuk është e vetmja gjë me të cilën peshkaqenët e Grenlandës mund të kërcënojnë njerëzit – ata janë edhe më i vjetri vertebror i njohur që bredh në Tokë.

Ata arrijnë vetëm pjekurinë seksuale në moshën prej rreth 150 vjetësh dhe përgjithësisht jetojnë deri në 400 vjet.

Quahog-u i Oqeanit, 507 vjeç

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da LONG LIFE (@longlife574) in data:

Quahog-i oqeanit është një lloj molusku i ngrënshëm, një molusk bivalve detare që jeton një jetë shumë të gjatë duke shtuar një shtresë në guackën e tij çdo vit.

Ata tregojnë jetëgjatësi të jashtëzakonshme dhe një shembull i kësaj është Ming-u, lloji që jetonte për 507 vjet, mosha më e madhe e raportuar mes specieve jo koloniale.

Sfungjeri Antarktik, 1550 vjeç

Shumica e shkencëtarëve mendojnë se sfungjeri i Antarktikut është në gjendje të jetojë për shekuj me radhë për shkak të temperaturave jashtëzakonisht të ulëta të Oqeanit Antarktik dhe normës së ngadaltë të rritjes së tyre.

Disa vlerësojnë se mostrat më të vjetra të njohura janë 1,550 vjeç.

Bonus: kandili i pavdekshëm i detit

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Hakuna Matata (@haw_for_the_claw) in data:

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Welcome to Planet Tori 🌍🐆 (@planet.tori) in data:

Kjo kandil deti “i pavdekshëm” mund të rigjenerohet në një krizë. Në vend që të vdesin si të gjitha speciet e tjera në Tokë, Turritopsat transformojnë qelizat e tyre të rritura në të reja dhe pastaj plaken në polipe.

Por kjo nuk do të thotë se ata nuk mund të vdesin. Oqeani është plot me lloje të uritura, kështu që ata mund të vriten lehtësisht nga grabitqarët ose të vdesin për shkak të sëmundjes.

Nëse do të kishit pasur një shans për t’u kthyer në një nga këto kafshë, cila do të donit të ishit dhe pse? A mendoni se speciet më jetëgjata do të rrezikoheshin për shkak të ndikimit masiv të njerëzimit në planet?

Çdo mendim ka rëndësi, prandaj na tregoni tuajat në komentet e mëposhtme.