13 Gjeste Trupore për t’i Lexuar Njerëzit si Libra të Hapur

©Depositphotos.com

Të gjitha gjestet, qëndrimet, toni i zërit dhe kontakti me sy dërgojnë mesazhe që nuk përputhen gjithmonë me fjalët e shprehura dhe emocionet e treguara.

Për shembull, një buzëqeshje e caktuar mund të tregojë se sa i sinqertë është bashkëbiseduesi në bisedë dhe nëse bebet e syrit shprehin simpati apo frikë.

Ne kemi përpiluar një listë të gjesteve që do të jenë të dobishme për ata që duan të mësojnë të kuptojnë mendimet dhe emocionet e fshehura të bashkëbiseduesve të tyre.

Mban pëllëmbët të hapura

©Depositphotos.com

Që nga kohërat antike, pëllëmbët e hapura në biseda janë shoqëruar me të vërtetën, ndershmërinë dhe sinqeritetin. Sidoqoftë, duhet të theksohet se pozicioni i tyre është gjithashtu i rëndësishëm këtu.

Shuplakat që tregojnë lart tregojnë se personi nuk ka asgjë për të fshehur, ai është i paarmatosur dhe, për këtë arsye, nuk përbën kërcënim. Nga ana tjetër, pëllëmbët poshtë, tregojnë forcë dhe mbizotërim.

Buzëqeshjet e rreme ose të vërteta

©Depositphotos.com

Nëse bashkëbiseduesi ju buzëqesh dhe shihni që cepat e buzëve në fytyrën e tij ngrihen lart dhe disa rrudha formohen rreth syve të tij, atëherë sigurohuni që personi është sinqerisht i kënaqur që ju sheh. Kjo buzëqeshje quhet buzëqeshja Duchenne.

Në një buzëqeshje të rreme, përfshihet vetëm goja, qoshet e buzëve duket se shtypen në faqe dhe sytë qëndrojnë indiferentë.

Bën me kokë pohim pozitiv kur ai mohon diçka në bisedë

©Depositphotos.com

Nëse bashkëbiseduesi mohon ndonjë gjë në një bisedë, por në mënyrë të pavetëdijshme tund kokën në mënyrë pozitive, atëherë ekziston një probabilitet i lartë që ai po mashtron.

Këtu, një ekspert i gjuhës së trupit që këshillon agjencitë e zbatimit të ligjit dhe mediat jep disa shembuj në jetën reale të njerëzve që mohojnë diçka dhe në të njëjtën kohë bëjnë një ose më shumë tundje me kokë të lehtë ndaj vetes. Dhe pastaj u vërtetua se ata po gënjenin.

Anon kokën në njërën anë, duke ekspozuar qafën

©Depositphotos.com

Animi i kokës është një sinjal i disponimit të fortë, pasi qafa është një nga pjesët më të prekshme të trupit. Duke zbuluar atë, një person duket se hapet. Kushdo që e kthen kokën në këtë mënyrë gjatë një bisede shpreh në mënyrë të pavetëdijshme tregon interesin dhe gjithashtu simpatinë për bashkëbiseduesin.

Mban gishtat e mëdhenj në xhepa

©Depositphotos.com

Kur gishtat e mëdhenj fshihen brenda xhepave, zakonisht sinjalizon se personi është nervoz, i pasigurt, i shqetësuar ose ndihet i kërcënuar.

Mban duart në xhepa dhe gishtat e mëdhenj jashtë

©Depositphotos.com

Gishtat e mëdhenj janë gishtat më të fortë në duart tona. Kur shfaqen, ato shpesh mund të tregojnë besim ose kontroll mbi një situatë.

Lëpin buzët

©Depositphotos.com

Ky është një nga sinjalet më të paqarta. Interpretimi më i zakonshëm është flirtimi. Por ka edhe diçka tjetër – parehati dhe gënjeshtra.

Kur një person gënjen, ai është i stresuar, rrjedha e gjakut në traktin tretës zvogëlohet, prodhimi i pështymës zvogëlohet, gjë që çon në tharje të gojës. Prandaj, ai shpesh mund të lëpijë buzët, të gëlltisë pështymën, të pijë ujë në gllënjka të vogla.

Mbledh push nga rrobat

©Depositphotos.com

Mbledhja e pushit nga rrobat gjatë bisedës me një person tjetër, veçanërisht nëse ato janë imagjinare, është një fyerje e dukshme që tregon një ndryshim mendimi me folësin, mos pëlqim, indiferencë ose shpërfillje. Qëllimi i vërtetë i këtij gjesti është thjesht të shmangë kontaktin me sy me personin tjetër.

Bebet e syrit zgjerohen

©Depositphotos.com

Zgjerimi i bebeve të syrit flet për simpati dhe tërheqje, dhe jo vetëm për një person. Për disa njerëz, kjo ndodh kur ata shikojnë ushqime të shijshme, për shembull.

Fërkon duart ose pëllëmbët

©Depositphotos.com

Kur një person është nën stres, gjaku në trupin e tij hyn në enët e duarve të tij në më pak sasi, kështu që duart vetë sa bëhen më të ftohta dhe të forta. Si pasojë, një person fërkon pëllëmbët më shpesh ku forca dhe frekuenca e fërkimit mund të rritet në proporcion me nivelin e stresit.

Ndërthen gishtat

©Depositphotos.com

Ky gjest zakonisht tregon se personi zbulon disa informacione shqetësuese për veten e tij: për shembull, flet për ngjarje tragjike ose vështirësi që i kanë lindur.

Ish agjenti i kundërzbulimit i FBI-së dhe eksperti jo-verbal i komunikimit dhe gjuhës së trupit Joe Navarro pretendon se e ka parë këtë sjellje shumë herë kur njerëzit supozohej të raportonin disa lajme të këqija.

“Cilindër pistolete” mbi gojë

©Depositphotos.com

Ky gjest i gojës do të thotë një “ik zhduku” joverbale. Kur një person përdor gjestin “tyta e  armës”, kjo është një shenjë që ai e konsideron idenë e tij super të sigurt dhe është i vendosur të hedh poshtë idetë e dikujt.

Mban njërën dorë me tjetrën

©Depositphotos.com

Ky gjest është i ngjashëm me një “përqafim të vetvetes” dhe mund të sinjalizojë se një person po përjeton stres, dyshim, ndjenja të pasigurisë dhe ankthit. Për më tepër, prekja mund të jetë e ndryshme – masazh, gërvishtje.