13 Produkte në Shtëpinë Tuaj që Nuk Duhet t’i Hidhni

©Depositphotos.com

Një mënyrë për të hequr qafe çdo send që nuk e përdorni më është ta hidhni në plehra.

Sidoqoftë, ka disa gjëra që nuk mund t’i shpëtoni lehtë për një larmi arsyesh. Por shumë e injorojnë këtë problem dhe i konsiderojnë ato si çdo lloj mbeturine, e cila mund të shkaktojë një ndikim të madh në mjedis.

Ka edhe produkte që mund të kompostohen apo edhe prej atyre që duhet të transferohen në institucionet përkatëse sepse përmbajnë substanca të dëmshme për shëndetin.

Ne hetuam cilat janë objektet e përditshme që nuk mund t’i hidhni në plehra, cilat probleme mund të shkaktojnë kur hidhen si çdo mbeturinë tjetër dhe çfarë duhet të bëni për të parandaluar grumbullimin e tyre në shtëpi.

Kapsulat e kafesë

Problemi me kapsulat e kafesë është se ato nuk mund të hidhen në kontejnerë të përshtatshëm për produkte jo të biodegradueshëm, pasi ato nuk konsiderohen paketim. Disa kompani ofrojnë aftësinë për të mbledhur kapsula të përdorura, ndërsa të tjerët zgjedhin t’i krijojnë ato me materiale të kompostueshme. Në çdo rast, ju gjithashtu mund të zgjidhni të bëni zanate me ta dhe t’u jepni atyre një përdorim ndryshe nga qëllimi i tyre kryesor.

Çakmakët

© Dansowaru / Reddit

Çakmakët përmbajnë gazra që shërbejnë për nxehtësinë e gjeneruar nga një fërkim që shkakton shkëndija. Tashmë është një objekt shumë i rrezikshëm që nuk mund të ruhet askund në temperatura të larta. Dhe karburantit brenda tij është i dëmshëm për mjedisin, kështu që nuk mund të trajtohet si çdo mbeturinë tjetër.

Kjo është arsyeja pse nuk mund t’i hidhni në koshin e plehrave. As kontejnerët e riciklueshëm nuk funksionojnë në këto raste. Është e këshillueshme që të konsultoheni me një person përgjegjës ose të kërkoni site ku pranohen këto lloje të objekteve. Dhe pasi të keni mbaruar, merrni një çakmak të rimbushur për të zvogëluar ndikimin në mjedis.

Kozmetikë

© Bruno / Germany / Pixabay

Edhe pse kontejnerët zakonisht janë prej qelqi ose plastike, ajo që ka rëndësi është përmbajtja. Ka shumë produkte kozmetikë që kanë veti të dëmshme për shëndetin dhe mjedisin, për këtë arsye kanë dalë masa qeveritare për të rregulluar përdorimin e disa përbërësve në prodhimin e përbërjes, kremrave dhe kozmetikës në përgjithësi.

Një opsion i mirë është të zgjidhni produktet e bëra me përbërës me origjinë natyrore që nuk nënkuptojnë ndonjë rrezik për lëkurën, si dhe të zvogëloni konsumin e kozmetikës të bërë me materiale të dëmshme që gjenerojnë një ndikim të madh në mjedis.

Bojërat

© warderbob / Reddit

Shumë bojëra përmbajnë materiale që janë të dëmshme për mjedisin, siç është plumbi, prandaj është e nevojshme të shmanget hedhja e kontejnerëve që ende përmbajnë gjurmë të caktuara brenda. Është më mirë t’i dërgoni ato në agjenci të dedikuara për trajtimin e mbeturinave toksike dhe, kur është e mundur, të zgjidhni përdorimin e pigmenteve natyrore që nuk gjenerojnë një ndikim të madh mjedisor.

Flokët

© J Garget / Pixabay , © sablinstanislav / Depositphotos

Megjithëse flokët e njeriut nuk janë domosdoshmërisht të dëmshëm për mjedisin, ato mund të përdoren si plehra në sektorin e bujqësisë. Kjo sepse ka azot dhe përbërës të tjerë që, kur lirohen, mund të jenë të dobishëm për bimët. Kështu që çdo herë që pritni flokët, merrni parasysh këtë fakt përpara se t’i hidhni.

Bimët

© Goyojona / Wikimedia , © CC BY-SA 4.0 , © Manfred Richter / Pixabay

Nëse bimët tuaja u vyshkën për ndonjë arsye, në vend që t’i hidhni ato, zgjidhni t’i përdorni ato si plehra për kopshtin tuaj. Çdo material i biodegradueshëm mund të kompostohet, dhe që, ndër të tjera përfshin mbetjet e frutave, lule të thara. Kompostimi kërkon praninë e mikroorganizmave për të përshpejtuar procesin e dekompozimit për të krijuar një tokë të përshtatshme për kultivim.

Filtrat e ujit

© Primo3236 / Reddit

Filtrat janë perfekt për pastrimin e ujit të furnizuar në shtëpi dhe shpërndahen plotësisht me lëngje në shishe. Por pas shumë përdorimi, këto nuk mbajnë më substanca të dëmshme dhe duhet të zëvendësohen menjëherë. Për fat të mirë, shumë kompani pranojnë filtra të përdorur në mënyrë që t’i ndryshoni ato me të reja dhe të shmangni ndotjen e mjedisit.

Bateritë

© unknown / Reddit

Bateritë përmbajnë merkur dhe mangan, përbërës toksikë dhe të dëmshëm për shëndetin dhe mjedisin. Kjo është arsyeja pse, nëse ato konsumohen nga përdorimi i vazhdueshëm, duhet t’i çoni në depot e përshtatshme për këto lloje artikujsh. Dhe kurrë mos përdorni një bateri të prishur, sepse mund të helmoheni nga merkuri.

Për të zvogëluar konsumin e baterive alkaline dhe të zakonshme, një zgjidhje e mirë është të blini bateri të rimbushshme. Shumë modele kanë të njëjtën madhësi dhe format si bateritë tradicionale, kështu që ju mund t’i vendosni ato në pajisjet tuaja elektronike pa probleme dhe t’i rimbushni me energji elektrike kur të fillojnë të mbarojnë pas një kohe.

Aerosolet

© Nico Franz / Pixabay

Aerosolet mund të jenë të dëmshme për mjedisin sepse ato përmbajnë një përzierje të lëngut me gaz, i cili lehtëson mekanizmin e spërkatjes për të dëbuar përmbajtjen në të. Megjithëse kishte iniciativa që ndalonin komercializimin e disa përbërësve që kontribuan në dëmtimin e shtresës së ozonit, ato ende duhet të trajtohen me kujdes dhe nuk duhet të hidhen në asnjë enë.

Një zgjidhje e mirë është pastrimi i aerosoleve në objektet e materialeve toksike (qoftë një produkt pastrimi, parfum, insekticid ose deodorant). Dhe nëse do t’i hidhni, sigurohuni që ena të jetë plotësisht bosh.

Vaji

Vaji i gatimit dhe vaji i motorit nuk duhet të hidhen pa masat e duhura paraprake. E para shkakton probleme të pastrimit të ujit duke u hedhur poshtë kanalit të kuzhinës, ndërsa e dyta është me bazë naftë dhe lehtë mund të zhytet në çdo sipërfaqe, madje edhe në qenie të gjalla.

Në këto raste, është më mirë t’i çoni në qendra të specializuara në trajtimin e këtyre llojeve të produkteve. Aktualisht ka iniciativa të caktuara për krijimin e bionaftës bazuar në vajin e gatimit me qëllim të gjenerimit të një ndikimi më të ulët mjedisor.

Posta

© Gerhard G. / Pixabay

Letrat dhe faturat e shërbimeve nuk duhet të hidhen kurrë në plehra, pasi ato përmbajnë të dhëna personale që mund të bien në duar të gabuara. Shumë hajdutë shpesh kalojnë nëpër kosha plehrash për të marrë informacionin e llogarisë tuaj dhe për të zhvatur para nga ju. Nëse nuk doni të grumbulloni letra, është më mirë t’i prisni në copa të vogla, veçanërisht ato pjesë ku rrezikohet siguria juaj.

Termometri

© Polina Tankilevitch / Pexels

Në të kaluarën, termometrat kishin zhivë brenda. Kjo e bëri prodhimin e tyre në Spanjë të ndaluar dhe u zgjodhën termometrat dixhitalë. Por nëse e keni një në shtëpi dhe është i prishur, mos e hidhni. Ajo që duhet të bëni është të vishni doreza gome dhe ta mblidhni materialin me një peshqir letre, shirit ose shiringë. Pastaj, ruani gjithçka në një qese hermetike dhe çojeni në një agjensi të mbetjeve toksike.

Pajisjet elektronike

© Yacob135 / Reddit

Kompjuterët dhe radiot ose çdo pajisje elektronike mund të ketë përbërës të brendshëm që mund të përdoren më shumë ose më pak. Sapo të pushojnë së punuari, duhet t’i depozitoni në ambientet e grumbullimit në mënyrë që ata t’i trajtojnë ato si duhet dhe të parandalojnë që të përfundojnë duke ndotur mjedisin.