13 Sjellje të Përditshme që Mund ta Kthejnë Jetën Tonë Për Mbarë

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Truri i njeriut është ende një nga misteret më të mëdha për shkencëtarët. Shumë njerëz mendojnë se ne përdorim vetëm 10% të potencialit të tij, por në realitet, kjo nuk është e vërtetë.

Thjesht ne as nuk e vërejmë pjesën më të madhe të punës së trurit. Dhe, sigurisht, ne përdorim disa nga tiparet e nënndërgjegjes tonë, edhe nëse nuk e vërejmë se po bëjmë këtë gjë.

A e dini se ju në fakt mund të komandoni nënndërgjegjen tuaj?

Le të themi se gjatë pushimeve keni qëndruar pothuajse gjithë natës çdo natë jashtë dhe keni shkuar në shtrat herët në mëngjes.

Tani do të ishte mirë të ishit në gjendje të rivendosni orën e trupit tuaj në mënyrë që të mund të ktheheni në punë të freskët dhe ekziston një mënyrë e lehtë për ta korrigjuar këtë – thjesht mos hani për pak kohë.

Ne jemi të bindur se edhe pse ende ka shumë gjëra që nuk i dimë për trurin e njeriut, duhet të përdorim truket për të cilët tashmë ne jemi të vetëdijshëm.

Mënyra se si një person sillet gjatë një bisede tregon shumë për statusin e tyre shoqëror.

Duhet vetëm t’i hedhësh një shikim personit që po flet në telefon për të kuptuar nëse ky person është i pasur apo i varfër. Të paktën, këtë sugjerojnë psikologët nga Universiteti i Kalifornisë.

Sipas eksperimentit të tyre, një person i pasur shpesh shpërqendrohet kur flet në telefon. Ata mund të jenë të zënë ose luajnë me objekte në tavolinën e tyre. Kjo është për shkak se njerëzit e pasur nuk varen shumë nga mendimi i të tjerëve, kështu që ata nuk janë aq të interesuar për të folur me të tjerët.

Muzika mund të rikthejë kujtime

© Depositphotos.com

Shkencëtarët zbuluan se muzika mund të stimulojë kujtimet. Mund edhe të ndihmojë njerëzit me sëmundjen e Alzheimerit për të rikthyer disa pjesë të kujtesës së tyre. Pra nëse kemi vështirësi për t’i kujtuar disa gjëra ndoshta muzika mund të na ndihmojë.

Kjo për shkak se muzika është në gjendje të ndikojë në çdo pjesë të trurit. Përveç kësaj, ne lidhim emocionet me muzikën, prandaj kujtimet kthehen aq gjallërisht kur dëgjojmë një këngë domethënëse.

Njerëzit gënjejnë më shpesh kur kur shkruajnë se sa në një bisedë të vërtetë.

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Arsyeja është shumë e thjeshtë: për të gënjyer dikë, kërkon shumë përpjekje. Gjithashtu, duhet të dukeni normal, të mbani një shprehje të pranueshme fytyre dhe të mbani një qëndrim të hapur në mënyrë që personi t’ju besojë.

Ndërsa kur shkruani nuk ju duhet që ta bëni këtë. Një studim i kohëve të fundit tregoi se shpesh njerëzit gënjejnë kur shkruajnë.

Shkencëtarët i dhanë një personi para, për t’i ndarë në mënyrë të barabartë me dikë me të cilët po bisedonin i cili nuk ishte në dijeni se sa para mori personi i parë. Rezultatet treguan se pothuajse gjithkush (92%) gënjeu për shumën fillestare dhe i dha personit me të cilin po shkruanin më pak nga sa duhej të kishin marrë.

Ju mund të përcaktoni karakterin e një personi me këpucët e tyre.

© Depositphotos.com © Depositphotos.com © Depositphotos.com

Sipas psikologëve, mund të kuptosh shumë për karakterin e një personi duke parë këpucët që veshin. Për shembull, njerëzit e përpiktë mbajnë këpucë të reja dhe të pastra, ndoshta sepse nuk duan të irritohen kur i shohin.

Këpucët praktike pothuajse gjithmonë tregojnë se personi i veshur me ta është i këndshëm. Edhe njerëzit e qetë shpesh veshin këpucë të pakëndshme, për disa arsye.

Njerëzit që nuk mendojnë për të ardhmen janë më të lumtur se ata që kanë plane.

Dallimi mes idesë së ngasjes së makinës dhe ngasjes në të vërtetë është i madh, apo jo? Në fakt, mendimet tona për të ardhmen vetëm sa e përkeqësojnë jetën tonë.

Kjo mund të duket e çuditshme, por disa gjuhë as nuk kanë një kohë të ardhme. Dhe sipas këtij hulumtimi, njerëzit që flasin këto gjuhë marrin vendime më të mira në këtu dhe tani, dhe në përgjithësi ndihen më të lumtur.

Muzika na bën më të fortë.

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Pothuajse të gjithë dëgjojnë muzikë kur punojnë. Shkencëtarët thonë se nuk është vetëm një kënaqësi për veshët tuaj, por edhe e dobishme për shëndetin tuaj. Dhe sipas studimit të tyre, muzika rrit performancën tuaj, ju lejon të ngrini peshat për një kohë më të gjatë dhe ju bën të vraponi më shpejt.

Qëndrueshmëria e përgjithshme gjithashtu rritet kur mendja juaj nuk është e zënë me emocione por është e zënë duke dëgjuar muzikë.

Aroma e mirë ju bën edhe më tërheqës.

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Një studim i kohëve të fundit zbuloi se njerëzit që janë erë të mirë janë më tërheqës. Vullnetarëve u kërkua të ndahen në 2 grupe: njëri grup përdorte parfum dhe tjetri jo. Këto u filmuan në kamera dhe iu treguan një grupi të tretë që duhej të vlerësonin atraktivitetin e çdo personi.

Rezultatet ishin të mahnitshme: njerëzit që përdornin parfum dukeshin më tërheqës, edhe pse anëtarët e grupit të tretë nuk mund t’i nuhasnin ato. Sipas shkencëtarëve, njerëzit ndihen më të sigurt kur e dinë se nuhasin mirë.

Uria mund të ndryshojë ritmin e qarkullimit tonë.

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Ka një mënyrë për ta bërë trupin tuaj të ristartojë dhe të korrigjojë orën e brendshme. Ju vetëm duhet të mos hani për rreth 16 orë. Kjo sepse, ritmet tona qarkulluese varen nga ushqimi po aq sa nga drita.

Pas rreth 16 orësh, trupi do të fillojë të humbasë kontrollin dhe vetëm do të bëjë një gjë – të hajë. Pra, koha kur ju do të keni një vakt do të trajtohet si “mëngjes” dhe ora e trupit tuaj do të rinisë.

Gjumi ju ndihmon të memorizoni informacionin.

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Nëse keni nevojë të mësoni shumë informacione, është më mirë të filloni të mësoni një ditë para se të keni nevojë për njohurinë.

Dhe shkencëtarët pohojnë se është shumë e rëndësishme të bëni një gjumë të mirë natën para provimit. Një eksperiment tregoi se nëse filloni të mësoni diçka një ditë para një provimi, është shumë më efektive se nëse filloni të mësoni diçka vetëm 20 minuta para provimit.

Kur jeni në gjumë, truri juaj është duke përpunuar informacionin që është marrë gjatë ditës.

Në thelb punon si një kompjuter: nëse mbyllni aplikacione të tjera, sistemi kryesor do të funksionojë më shpejt.

E njëjta gjë vlen edhe për trurin: kur nuk ka nevojë për të kontrolluar trupin, truri përpunon informacionin shumë më shpejt.

E kuqja ju ndihmon të fitoni.

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Shkencëtarët britanikë arritën në përfundimin se ekipet që mbajnë uniforma të kuqe kanë më shumë shans për të fituar një lojë sesa çdo ekip tjetër. Kjo funksionon për të gjitha llojet e sporteve.

Shkencëtarët besojnë se kjo është për shkak se kuqe është e lidhur me dominimin.

Kur prekni diçka, doni ta blini.

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Shitësit me eksperiencë e dinë se nëse prekni çdo gjë që po përpiqen t’ju shesin, do të dëshironi t’i blini. Kjo është arsyeja pse kur ju doni të blini një makinë, ata ju lejojnë ta provoni atë.

Ne jemi madje të gatshëm të paguajmë më shumë për gjërat që kemi prekur, sepse sapo t’i prekim, fillojmë t’i trajtojmë ato si pronë tonën.

E njëjta gjë vepron anasjelltas: nëse nuk ju lejohet të prekni një produkt, ai nuk do të blihet aq shpesh. Kjo është për shkak se njerëzit mendojnë se është i pasigurt dhe mund të thyhet lehtësisht.

Çdo vesh i dëgjon gjërat në mënyra të ndryshme.

Shkencëtarët pohojnë se veshi ynë i majtë i dëgjon gjëra ndryshe nga i djathti. Ata u zhvilluan ndryshe për shkak të funksioneve të ndryshme të hemisferës së trurit tonë. Si rezultat, veshi i djathtë dëgjon më mirë fjalën dhe i majti dëgjon më mirë muzikën.

Plus: Çfarë e bën një person të suksesshëm?

Leximi çdo ditë dhe zgjimi herët në mëngjes kanë provuar të jenë çelësat për t’u bërë të suksesshëm. Leximi redukton stresin dhe punon si një palestër për trurin. Ai përmirëson kujtesën tuaj dhe fjalorin kështu që ju mund të komunikoni mënyrën tuaj të të menduarit në mënyrë më efikase.

Zgjimi herët ju lejon të përdorni orët më produktive të trupit tuaj. Ju mund t’i bëni gjërat më shpejt dhe më mirë në mëngjes ndërsa jeni ende të freskët dhe plot energji.