13 Taksa të Pazakonta Nëpër Botë për të Cilat Nuk Kishit as Idenë më të Vogël

Taksa e mjekrës në Rusi, tatimi i dritares në Angli, taksa e kripës në Francë … historia e qytetërimit ka parë shumë ligje tatimore të çuditshme dhe të pazakonshme!

Megjithatë, sot ne mund të gjejmë edhe disa rregulla qesharake tatimore që ekzistojnë në vende anembanë globit. Disa prej tyre janë vendosur për një qëllim të arsyeshëm, ndërsa të tjera nuk kanë një shpjegim të arsyeshëm.

Ne zgjodhëm 13 ligje tatimore të çuditshme nga e gjithë bota për të cilat ndoshta nuk keni dëgjuar për më parë.

Taksa e allçisë, Austri

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Lulu_run_motivation (@lulu_run_motivation) in data:

Alpet e Austrisë janë vendi i përsosur për të apasionuarit pas skive të të gjitha llojeve, nga fillestarët tek profesionistët. Jo çuditërisht, turistët të cilët nuk ndjehen mjaft të sigurt kur bëjnë ski zakonisht përfundojnë në spitalet austriake me thyerje dhe lëndime të tjera.

Për këtë arsye, qeveria vendosi të përfshijë një taksë të veçantë për shërbimet mjekësore në taksën e rregullt turistike. Nuk ka një shumë fikse për këtë taksë pasi mblidhet direkt nga vendpushimi ku qëndroni.

Taksa e shkopinjve, Kinë

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Freddy Santos (@fotosbyfreddy) in data:

Çdo vit, Kina prodhon rreth 45 miliardë palë shkopinj. Për të prodhuar një sasi kaq të madhe prej tyre, njerëzit duhet të shkatërrojnë rreth 25 milionë pemë.

Nuk është çudi që qeveria kineze më në fund filloi të vendosë alarmin për shkak të frikës nga shpyllëzimi që çoi në dëmtime serioze mjedisore.

Në vitin 2006, Kina paraqiti një taksë prej 5% mbi shkopinj prej druri për të mbrojtur dhe ruajtur pyjet. Autoritetet besojnë se kjo masë do t’i inkurajojë njerëzit që të hanë me shkopinj plastike të ripërdorueshëm, në vend të atyre tradicionale.

Taksa e panines, New York, SHBA

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da From My Bujo (@frommybujo) in data:

New York ka një taksë të posaçme për disa panine specifike. Edhe nëse ky ushqim blihet në dyqan do të jetë gjithashtu subjekt i taksave.

Për të shmangur pagesën e kësaj takse, mund të blini një panine të zakonshme dhe ta merrni atë në shtëpi për ta ngrënë.

Taksa e yndyrës, Japoni

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Trim Studio (@trimstudiofl) in data:

Ligji i famshëm “Metabo” në Japoni kërkon që burrat dhe gratë ndërmjet moshave 40 dhe 75 të masin belin e tyre çdo vit. Nëse matësit e tyre e tejkalojnë një madhësi të caktuar (85 cm për meshkuj dhe 90 cm për femra), ata duhet të paguajnë një gjobë.

Taksa japoneze e yndyrnave u prezantua si një përpjekje për të kapërcyer normat e rritjes së obezitetit dhe për të mbajtur nën kontroll përhapjen e sëmundjeve si diabeti dhe goditjet në tru.

Taksa e lajthive të qëruara, Angli

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Joy Bernardo Salonga 🌺 (@joygesalonga) in data:

Në Angli, blerja e lajthive të paqëruara mund t’ju kursejë para. Kjo për shkak se ka një taksë me vlerë të shtuar prej 20% (TVSH) për to. Pra, do të ishte shumë më mirë për buxhetin tuaj nëse do t’i blinit të paqëruara dhe t’i hapni vetë ato vetë.

Taksa e argëtimit, Indi.

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da PattyJ.com (@pattyjdotcom) in data:

Për t’u argëtuar në Indi do t’ju kushtojë pak. Këtu, ju duhet të paguani një taksë të veçantë për biletat e filmave, shfaqjet komerciale në shkallë të gjerë, ekspozita, parqe zbavitëse dhe aktivitete të tjera zbavitëse. Tatimi ndryshon nga shteti në shtet dhe varion nga 5% në 28% në varësi të formës së argëtimit.

Taksat e letrave të lojës, Alabama, SHBA

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da @allankoay in data:

Alabama është i vetmi shtet në SHBA që vë taksa për blerjen e letrave të lojës. Për çdo pako që blini, ju duhet të paguani 10 cent shtesë. Shitësi duhet të paguajë edhe $ 1 dhe taksën vjetore të licencës prej $ 3. Megjithatë, kjo taksë zbatohet vetëm për pakot që përmbajnë 54 letra ose më pak.

Taksa e ushqimeve të paketuara, Hungari

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Snack King (@just_snack.king) in data:

Një taksë për ushqimet e paketuara të ndryshme që janë të larta në kripë dhe sheqer, si patate të skuqura, biskota, ëmbëlsira, madje edhe pijet energjie dhe me gaz hyri në fuqi në Hungari në 2011.

Zyrtarisht quhet Taksë e Shëndetit Publik dhe shton rreth 20 cent për çmimi i këtyre artikujve.

Duke vendosur këtë taksë, qeveria hungareze dëshiron të promovojë një dietë të shëndetshme dhe t’i detyrojë qytetarët e saj që të bëjnë zgjedhje më të mira ushqimore. Çuditërisht, duket se po funksionon – rreth 59% deri në 73% e konsumatorëve kanë ulur konsumimin e produkteve të tatueshme.

Taksa e rrezeve, SHBA

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Hanako (@hanako7o4) in data:

Që nga viti 2010, çdo amerikan që ka kërkuar të bëjë solar ka pasur për të paguar një tarifë shtesë prej 10% të kostos së procedurës. Tatimi për këtë proçes zbatohet për të gjitha shërbimet e brendshme për rrezitje, përveç nëse ato kryhen nga një profesionist i licencuar mjekësor. Qëllimi kryesor është të luftojë kancerin e lëkurës.

Taksa e diellit, Ishujt Balearik

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Tania Violeta (@violeta_tania) in data:

Ishujt Balearikë presin rreth 11 milionë turistë në vit dhe kjo vë presion të madh në burimet lokale. Kjo është arsyeja pse një taksë e re e turizmit, ose taksa e diellit, u prezantua në vitin 2016.

Pagesa aplikohet për të gjithë vizitorët e Majorca, Menorca, Ibiza dhe Formentera dhe shkon nga $ 2 deri në $ 4 në ditë. Paratë e mbledhura përmes taksës përdoren për të përmirësuar infrastrukturën e turizmit si për të pastruar plazhet dhe zonat bregdetare, për të ruajtur vendet e trashëgimisë dhe për të përmirësuar në veçanti balancën ekologjike lokale.

Taksa hije, Conegliano, Itali

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Cinzia Coltraro (@cinziacoltraro) in data:

Pronarët e restoranteve dhe dyqaneve në Conegliano, një qytet në rajonin e Venedikut në Itali, i njohur për klimën e thatë, duhet të paguajnë rreth 100 dollarë në vit nëse pajisjet e tyre të mbrojtjes nga dielli ose shenjat në rrugë krijojnë një hije në rrugët publike.

Taksa hijes u krijua në vitin 1993 dhe duhej të zbatohej në të gjithë Italinë, por vetëm autoritetet e Conegliano e pranuan atë. Pas zbatimit të kësaj takse, shumica e pronarëve vendas thjesht vendosën të heqin çadrat dhe tendat e tyre.

Taksa e gazrave të lopës, Estoni

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Cow Lover (@cowlover.vn) in data:

Megjithëse mund të duket shumë qesharake, tatimi mbi gazrat e bagëtive ekziston në Estoni dhe qëllimi i tij është mjaft serioz – kjo është një mënyrë me të cilën qeveria përpiqet të parandalojë ndotjen e ajrit dhe të zvogëlojë efektin serë.

Kur një lopë e vetme tretet barin, prodhon mesatarisht 350 litra metan dhe 1,500 litra dioksid karboni në ditë. Sipas vlerësimeve të ndryshme, kjo përbën rreth 15% deri në 25% të çlirimit të përgjithshëm të gazit në ajër.

Taksat prej 5.000 dollarëve u vendos në fermat e mëdha të Estonisë me më shumë se 300 lopë. Është interesante se nuk ka të bëjë me mbarështuesit e kafshëve të tjera të cilat gjithashtu kontribuojnë në ndotjen e ajrit.

Tatimi mbi tatuazhin dhe piercing , Arkansas, SHBA

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Cody Goins (@codygoinstattoo) in data:

Arti i trupit po bëhet gjithnjë e më popullor në mesin e amerikanëve – vlerësohet se 36% e qytetarëve amerikanë midis moshës 18 dhe 29 vjeçare kanë të paktën një tatuazh.

Pra, nuk është çudi që disa qeveri po përpiqen të mbrojnë banorët e tyre që të mos shkojnë tek artistët jo-profesional të tatuazheve dhe t’u shkaktohen pasoja të padëshiruara si infeksionet e lëkurës apo edhe transmetimi i HIV.

Shembulli kryesor i kësaj politike është treguar nga shteti i Arkansasit në SHBA. Që nga viti 2005, banorët e saj paguajnë një taksë shtesë prej 6% mbi shërbimet e tatuazheve dhe piercing në trupt. Taksa aplikohet edhe për depilimin me elektrolizë.