14 Gjëra që Duhen Ndryshuar Çdo Vit, edhe Pse Duken të Reja

Ndër sendet shtëpiake, ka gjëra që zgjasin me vite, madje edhe dekada.

Ato mund të duken të durueshme dhe të qëndrueshme, por shumica kanë një jetëgjatësi të kufizuar. Pas kësaj kohe, enët në dukje të padëmshme mund të bëhen vërtet të rrezikshme.

Ne zhvilluam një auditim të plotë të dollapëve dhe rafteve dhe bëmë një listë të gjërave që kanë një afat prej jo më shumë se një vit.

Enët plastike

© youla.ru

Hulumtimet moderne kanë provuar se edhe kontejnerët e ushqimit të etiketuar “BPA dhe Phthalate Free” lëshojnë kimikate të ngjashme me estrogjenin që çojnë në probleme serioze shëndetësore si diabeti, mbipesha etj.

Çlirimi i substancave toksike mund të shkaktojë një ngrohje jo të mirë të drekës në mikrovalë. Kjo është veçanërisht e rrezikshme nëse ena ka të çara. Është e këshillueshme që të ndryshoni enët plastike të paktën një herë në vit, pa pritur që ato të deformohen ose të bëhen me shenja.

Pllaka prerëse plastike

© youla.ru

Pllakat e prerjes të bëra nga çdo material (plastikë, dru) përmbajnë shumë gërvishtje në të cilat grumbullohen mikrobe dhe baktere. Për të mos rrezikuar shëndetin e familjeve, ekspertët rekomandojnë ndryshimin e tyre të paktën një herë në vit.

Qëruesja

© youla.ru

Qëruesja është e tillë që shpejt venitet, ndryshket dhe bëhet e shurdhër. Për të mos e ndërlikuar procesin e gatimit dhe për të mos rrezikuar shëndetin tuaj, është më mirë të rinovoni këtë pjesë të enëve të kuzhinës çdo vit.

Mbështetësja e thikave të drurit

Shpesh ky aksesor kuzhine vendoset afër lavamanit, dhe thikat e lagura e prishin atë. Si rezultat, materiali errësohet, dhe format, të cilat janë të rrezikshme për shëndetin, mund të krijohen në vendet e thikës. Prandaj, për një stendë druri për thika kuzhine, vlen si për pllakat prej druri dhe plastike: ndërroni të paktën një herë në vit. Dhe mos harroni të pastroni thikat pas çdo larjeje.

Mbajtëset e objekteve të nxehta

©pexels.com

Me përdorim të shpeshtë, copat dëmtohen shpejt: për shkak të kontaktit të vazhdueshëm me sende, pëlhura fshihet, bëhet më pak e qëndrueshme dhe rezistente ndaj nxehtësisë.

Për shkak të hollimit të materialit, dorashkat që duken krejtësisht normale, nuk kanë vrima ose gërvishtje, papritmas mund të fillojnë të lëshojnë nxehtësi. Për të mbrojtur duart nga djegiet, ju rekomandojmë që të mos prisni derisa dorashkat të jenë dëmtuar plotësisht, por i rinovoni ato rregullisht.

Dhe kuzhinierët me përvojë këshillojnë të zëvendësohen copat e pambukut me doreza silikoni, që do të zgjasin me vite.

Vajrat e ullirit dhe kokosit

© Peggy_Marco / Pixabay , © monicore / Pixabay

Pas datës së skadimit, shumë vajra bëhen të dobët dhe humbin vetitë e tyre të dobishme. E njëjta gjë vlen për vajrat e ullirit dhe kokosit, të cilët kanë një afat prej 12 muajsh.

Krehëri

© youla.ru

Edhe duke treguar kujdes, grimcat mbeten në krehër, për shkak të së cilave flokët bëhen më shpejt të ndotur, bëhen të brishtë dhe të pajetë. Akumulimet e mikrobeve dhe baktereve që vendosen në mikroçarjet e materialit mund të shkaktojnë kruajtje, zbokth dhe sëmundje të flokëve. Ekspertët rekomandojnë larjen e krehrit të paktën një herë në javë, dhe duhet të ndryshohet të paktën një herë në vit.

Manikyr thonjsh

© youla.ru

Afati i vlefshmërisë së manikyrit zakonisht është vetëm 1-1,5 vjet. Duhet të kihet parasysh se ruajtja e shisheve të dashura pranë burimeve të nxehtësisë dhe dritës çon në trashje, venitje dhe, si rezultat, përkeqësim më të shpejtë të produktit.

Perdja e dushit

© youla.ru

Mbajtja e perdeve tuaja të dushit të pastra është po aq e rëndësishme sa mbajtja e tualetit tuaj të freskët dhe të pastër, për shembull. Në fund të fundit, banjo ka të gjitha kushtet për akumulimin e mykut.

Është e rëndësishme të lani rregullisht si perdet prej pëlhure ashtu dhe plastike për banjën, dhe pas rreth një viti përdorimi, ato duhet të hidhen dhe të zëvendësohen me të reja pa keqardhje.

Qilim i yogas

© youla.ru

Jetëgjatësia e një dysheku të yogës varet nga shumë faktorë, siç janë cilësia e materialit nga i cili është bërë dhe frekuenca e përdorimit të pajisjeve. Era e keqe, rrëshqitja e tepërt, materiali i hollë dhe konsumimi i dukshëm janë shenja të sigurta që qilimi është bërë i papërdorshëm. Sipas ekspertëve, shtroja e yogës duhet të ndryshohet çdo vit.

Zam PVA

© Sprite102rus / Pikabu

Nuk do të funksionojë nëse përdorni një zam PVA për shumë vite. Afati i ruajtjes së këtij produkti të dobishëm në familje është i kufizuar në 1 vit. Atëherë zami thjesht do të ndyhet, trashet dhe do të humbasë vetitë e tij origjinale. Prandaj, duhet të ndryshohet paraprakisht.

Mbledhës pluhuri për fshesë me korrent

© leonid_maks96 / Twitter

Në mënyrë që pastrimi të jetë vërtet efektiv, dhe fshesa me korrent të shërbejë për shumë vite, qeset me pluhur duhet të pastrohen në intervale të rregullta. Mbi të gjitha, pas çdo përdorimi, ato janë të bllokuara fjalë për fjalë me baktere, myk dhe pluhur. Prodhuesit profesional të fshesave me korrent rekomandojnë zëvendësimin e qeseve të filtrit çdo 12 muaj.

Mbulesa e dyshekut

© youla.ru

Nuk është sekret që jastëkët dhe çarçafët duhet të azhurnohen rregullisht. Po në krye të dyshekut? Mbi të gjitha, është ai pengesa që mbron dyshekun nga pluhuri dhe mikrobet. Mesatarisht, një person hedh aq shumë qeliza të vdekura të lëkurës çdo ditë sa mund të ushqejnë deri në 1.5 milion marimanga të pluhurit, sipas studimeve. Për të ruajtur shëndetin tuaj, si dhe për të zgjatur jetën e dyshekut, duhet të zëvendësoni mbulesën e vjetër të dyshekut me një të re çdo vit.