15 Fakte që Zbulojnë Aspekte të Papritura të Botës

©shutterstock

Shkencëtarët çdo vit kryejnë studime të ndryshme dhe, si rezultat, zbulojmë fakte shumë të papritura për botën tonë të mrekullueshme. Për shembull, a e dini se sa më e dendur të jetë mjekra e një njeriu dhe sa më gjatë ta mbajë atë, aq më shumë ka të ngjarë që ai të bëhet tullac?

Ne duam të mësojmë fakte të reja dhe jemi gjithmonë të lumtur të ndajmë informacione të reja dhe interesante me lexuesit tanë!

Aknet ngadalësojnë procesin e plakjes

Studiuesit britanikë vërtetuan se qelizat e njerëzve që kanë akne kanë një mekanizëm mbrojtës të integruar kundër plakjes. Si pasojë, pasi ata që kanë probleme me aknet të plaken, do të duken shumë më të rinj se ata që kanë një çehre të përsosur.

E qara me theks

© depositphotos.com

Kur fëmijët qajnë, ata mund të imitojnë një ton të ngjashëm me zërin e nënës së tyre. Një foshnjë mund të dëgjojë nënën ndërsa ata janë akoma në bark. Shkencëtarët morën rezultate të tilla bazuar në analizën e 60 të qarave të bebeve të lindura në familjet që flisnin frëngjisht dhe gjermanisht.

Një formë e trupit si orë është një tregues i inteligjencës së lartë

© depositphotos.com

Një studim që përfshin pjesëmarrjen e mbi 16,000 grave tregoi se ato që kanë forma trupore të orës, mund të pretendojnë se kanë një inteligjencë më të lartë se të tjerat. Kjo për faktin se gratë me figura të tilla prodhojnë më shumë yndyrna omega-3 që nxisin zhvillimin e trurit dhe parandalojnë plakjen e parakohshme.

Mjekra juaj kërcënon të ju bëjë tullac

© depositphotos.com © depositphotos.com

Hulumtimet kanë treguar që sa më e dendur të jetë mjekra e një njeriu dhe sa më gjatë ta mbajë atë, aq më shumë të ngjarë ka të bëhet tullac. Arsyeja kryesore pse burrat bëhen tullac është se mungesa e flokëve në lëkurën e kokës kompenson nxehtësinë e krijuar nga  mbatja e mjekrës. Kështu, trupi juaj siguron ekuilibrin termik optimal.

Buburrecat mund të kafshojnë.

© depositphotos.com © depositphotos.com

Në shumicën e rasteve, buburrecat nuk i kafshojnë njerëzit kur kanë ushqimin e tyre. Sidoqoftë, mund të ndodhë. Kafshimet e tyre mund të çojnë në acarim dhe ënjtje.

Macet kanë sistemin e tyre të navigimit.

© depositphotos.com © depositphotos.com

Studimet kanë treguar që qelizat e trurit të maceve janë shumë të ndjeshme ndaj fushës magnetike të tokës. Ato japin informacione për drejtimin e maceve si një busull e integruar. Kjo është arsyeja pse macet mund ta gjejnë me lehtësi rrugën e tyre për në shtëpi kudo ku janë.

Qumështi i një nëne mund të ndryshojë përbërjen e tij.

Qumështi i nënës mund të ndryshojë kur fëmija sëmuret. Studiuesit mendojnë se kur një fëmijë është i sëmurë, pështyma e tyre transmeton një sinjal për sëmundjen në trupin e nënës. Si rezultat, trupi i nënës prodhon më shumë qumësht me antitrupa specifike.

Mbishkrimi në etiketën “Nuk përmban kolesterol” është thjesht një marifet publiciteti.

© depositphotos.com © depositphotos.com

Mbishkrimi në etiketë “Nuk përmban kolesterol” që shpesh mund të shihni në një paketime me vaj vegjetal, është thjesht një marifet i reklamave. Kolesterolin mund të gjendet vetëm në yndyrnat shtazore.

Burrat gjithashtu mund të provojnë dhimbje menstruale

© depositphotos.com © depositphotos.com

Për të qenë më të saktë, ata kanë IMS – një sindromë që është e lidhur me një nivel të ulët të testosteronit në gjak. Irritueshmëria, depresioni dhe mbyllja në vetvete vijnë nga mungesa e këtij hormoni në trupin e një njeriu.

Humor patologjik

© depositphotos.com © depositphotos.com

Ndonjëherë, dëmtime të caktuara të trurit të njeriut mund të çojnë në shaka të tepërta dhe kjo konsiderohet të jetë një sëmundje neurologjike. Në këtë rast, të qenit qesharak dhe me humor mendohet të jetë patologjike.

Dëbora e shalqirit ekziston në natyrë.

© Will Beback/wikimedia

Në zona të caktuara si Malet Sierra Nevada të Kalifornisë, ju mund të shihni dëborën e shalqirit. Është me ngjyrë rozë dhe shijon dhe vjen erë si një shalqi i vërtetë. Ky fenomen mund të shpjegohet me praninë e leshterikut (Chlamydomonas nivalis) që përmban një pigment me ngjyrë të kuqe të quajtur astaxanthin.

Vetëm 22% e njerëzve mund të lëvizin veshët.

© depositphotos.com

Njerëzit të cilët janë në gjendje të lëvizin veshët i përkasin pakicës. Disa njerëz mund ta bëjnë këtë së bashku me ngritjen e vetullave. Për të qenë e saktë, vetëm 22% e popullsisë së botës mund të lëvizin secilën vesh veç e veç dhe vetëm 18% mund t’i lëvizin ato njëkohësisht.

Ankuesit serialë jetojnë më gjatë.

© depositphotos.com © depositphotos.com

Ekzistojnë disa hulumtime që tregojnë se njerëzit që ankohen gjatë gjithë kohës dhe nuk janë të lumtur për jetën e tyre, në përgjithësi, jetojnë më gjatë se ata që bëjnë të kundërtën. Kjo për faktin se ankuesit serialë urrejnë të lehtësojnë stresin. Kjo është arsyeja pse herën tjetër kur dikush me lot në sy të ankohet se sa e mjerueshme është jeta e tyre, ju mund të bëni të njëjtën gjë.

Lakra e kuqe mund të ndryshojë ngjyrat në varësi të lëngut që gatuhet.

Ngjyra e lakrës së kuqe mund të ndryshojë gjatë procesit të gatimit. Kjo për faktin se uji mund të ketë nivele të ndryshme pH. Për shembull, në ujë acid, lakra e kuqe do të mbetet rozë. Në ujë neutral, aj kthehet në vjollcë dhe në ujë alkalik, mund të marrë një ngjyrë smerald.

Zemrat e të dashuruarve rrahin në sinkron.

© depositphotos.com © depositphotos.com

Kur një person është i dashuruar, zemra e tyre rreh në të njëjtin ritëm si zemra e partnerit të tyre. Studimi tregoi gjithashtu se një grua në mënyrë të pavetëdijshme do të përpiqet të marrë rrahjet e zemrës dhe ritmin e saj të frymëmarrjes për ta përputhur me të partnerit të saj. Besohet se një gjë e tillë mund të ndodhë për faktin se njerëzit kanë mësuar në mënyrë intuitive të imitojnë rrahjet e zemrës së partnerit të tyre për hir të një lidhjeje më të fortë.