15 Fakte Rreth Mënyrës se si Funksionojnë Trupat e Burrave

© depositphotos, © depositphotos

Shkencëtarët nga vende të ndryshme të botës vazhdojnë të hulumtojnë ndryshimin midis burrave dhe grave, dhe ato në mënyrë aktive dekodojnë sekrete të reja dhe të rëndësishme të trupit dhe mendjes të burrave.

Ne bashkuam një listë me fakte të çuditshme rreth burrave. Ndoshta disa prej tyre do të jenë një zbulesë për ju.

Kur burrat dëgjojnë, ata përdorin vetëm gjysmën e trurit të tyre; gjysma tjetër mund të mendojë për diçka tjetër. Është ndryshe me gratë. Kur dëgjojnë, ato dëgjojnë me tërë trurin e tyre. Kjo është arsyeja pse, kur flisni me një burrë, është e rëndësishme t’i bini shkurt dhe saktë.

Shqisat e dëgjimit, nuhatjes dhe shijes tek një burrë mesatar janë më pak të zhvilluara sesa tek një grua. Ky është produkt i evolucionit: burrat fillimisht ishin gjahtarë dhe duhej të vërenin lëvizjet, ndërsa gratë ishin mbledhëse dhe kështu i zhvilluan më shumë ato shqisa.

Gratë mund të shohin më shumë detaje në errësirë, por vetëm ato që janë afër tyre. Vizioni i burrave në errësirë është pak më i keq, por ata mund të shohin detaje në çdo distancë.

© depositphotos, © depositphotos

Ka 3 herë më shumë mëngjarashë në mesin e burrave sesa te grave. Shpjegimi shkencor për këtë fenomen ende nuk është gjetur. Studiuesit në Universitetin Kombëtar Australian zbuluan se njerëzit mëngjarashë mund të përpunojnë vëllime më të mëdha informacioni sesa me njerëzit e djathtë.

  • Burrat mund të përballen me aktivitetin fizik shumë më mirë. Për më tepër, gjaku i burrave është më i pasur me hemoglobinë dhe qeliza të kuqe të gjakut, duke e bërë qarkullimin e oksigjenit më efikas.
© depositphotos, © depositphotos

Burrat nuk preken nga celuliti. Kjo sepse burrat dhe gratë kanë raporte të ndryshme të muskujve, dhjamit dhe indeve lidhës në trupat e tyre. Burrat kanë lindur me muskuj më të zhvilluar, dhe lëkura e tyre përmban më shumë kolagjen.

Burrat flenë më mirë. Aktiviteti elektrik i trurit të një burri bie në 70%, ndërsa gratë vetëm në 10%. Arsyeja për këtë mund të gjendet në historinë e shoqërisë primitive. Burrat ishin gjuetarë; në shtëpi, atyre iu duhej të pushonin. Gratë ishin shtëpiake, duke u kujdesur për fëmijët.

© depositphotos, © depositphotos

Është më lehtë për një burrë të humbasë peshë. Trupi i një burri djeg më shumë kalori duke dhënë energji në muskuj dhe organe të tjera. Në të njëjtën kohë, niveli i testosteronit në trupin e një burri është 7 herë më i lartë, gjë që rrit metabolizmin (pavarësisht nga fakti se masa e muskujve të tyre është dukshëm më e lartë se ajo e një gruaje).

Burrat i shohin objektet në lëvizje më mirë se ato të palëvizshme. Kjo është arsyeja pse një burrë gjithmonë i kushton vëmendje një vajze vallëzuese.

Burrat janë më të prirur për të marrë një bark të majmë. Arsyeja është se burrat nuk fitojnë dhjamë nën lëkurë (siç bëjnë gratë) por brenda zgavrës së barkut midis organeve të tyre të brendshme.

Burrat kanë një sistem imunitar më të dobët dhe preken më shumë nga sëmundjet infektive sesa gratë. Arsyeja është testosteroni më i lartë, i cili ka një efekt më të lartë anti-inflamator. Ky hormon përforcon gjenet që ulin inflamacionin, dhe kështu një trup prodhon më pak antitrupa.

© depositphotos, © depositphotos

Burrat zakonisht kanë një fshikëz më të madhe dhe duhet ta zbrazin atë më rrallë se gratë. Gratë kanë më shumë organe brenda legenit të tyre, duke lënë më pak hapësirë për fshikëzën.

© depositphotos, © depositphotos, © depositphotos

Trupi i një burri përmban 1.5 herë më shumë gjëndra vaji dhe gjëndra djerse sesa trupi i një gruaje. Kjo është arsyeja pse lëkura e një burri prodhon më shumë vaj të lëkurës dhe, për këtë arsye, duket më e yndyrshme.

© depositphotos, © depositphotos

Burrat janë më pak rezistentë ndaj temperaturave të larta. Nga ana tjetër, trupi i një burri është një ngrohës natyral sepse temperatura e tij është mesatarisht0.2 gradë më e lartë  se e një gruaje. Kjo është e lidhur me metabolizmin më të lartë të burrave.

Burrat janë gjenetikisht më të thjeshtë se gratë. Kromozomet aktive X janë një kombinim i qelizave amtare dhe atërore. Burrat marrin kromozomet e tyre X nga nënat e tyre. Kromozomi Y përmban më pak se 100 gjene, ndërsa kromozomi X mbart më shumë se 1500 gjene.

Burrat dhe gratë janë të ndryshëm me çdo qelizë të trupit të tyre, sepse ato mbajnë kombinime të ndryshme gjenesh. Por për shkak të dallimeve tona, ne bëhemi më interesantë dhe tërheqës për njëri-tjetrin, apo jo?