15 Gjëra që u Krijuan për Një Arsye dhe i Përdorim për Krejt Tjetër Arsye!

Ne jemi mësuar të mendojmë se gjithçka e ka një qëllim. Sidoqoftë, shumë sende që përdorim çdo ditë dikur përdoreshin për arsye krejtësisht të ndryshme.

Ne ju sugjerojmë të hidhni një sy në historinë e gjërave të zakonshme për të parë se për çfarë qëllimi kanë shërbyer përpara se të bëhen ato që i njohim sot.

Coca-Cola

© flickr

Farmacisti John Pemberton, një veteran i Luftës Civile Amerikane, bëri një shpikje nga kokrrat e kolës dhe gjethet e kokainës. Ai ua rekomandoi atë ushtarëve që merrnin morfinë për plagët dhe për të trajtuar sistemin e tyre nervor.

Më vonë, ai hapi një biznes duke shitur një pije të butë, por më pas i shiti të gjitha aksionet e tij. Pronarët e rinj filluan prodhimin e Coca-Cola me gjethe të kokainës të pastruar nga kokaina.

Fustani i zi

© rexfeatures © wikimedia

Deri në vitet 1920, rrobat e zeza zakonisht visheshin si simbol i zisë dhe për të paktën 2 vjet. Më pas, në vitin 1926, Coco Chanel qepi fustanin e saj të famshëm të zi, të quajtur ‘Ford Chanel’ nga Vogue, në kujtim të të dashurit të saj. Në fillim, ajo u vu re nga divat e filmave dhe pastaj fustan u bë popullor në mbarë botën.

Karaoke

© pexels

Daisuke Inoue, një muzikant japonez rock-u, luajti për vizitorët e një kafeneje që dëshironin të këndonin në këngët e grupit. Një mbrëmje ai nuk ishte në gjendje të luante, kështu që u dha kolegëve të tij një regjistrim kasetë me pjesën e tij.

Më pas, në vitin 1971, ai shpiku një makinë që luante muzikë pa vokal, kështu që muzikantët ishin të relaksuar derisa publiku këndonte nën ritmin e saj.

Plastelina

© pixabay © depositphotos

Kjo substancë fillimisht përdorej për të pastruar letrën e murit në shtëpitë e pajisura me vatrat e zjarrit që grumbullonin blozë. Letrat e reja të murit pastroheshin lehtë me një sfungjer dhe substanca e humbi qëllimin e saj primar.

Pastaj një i afërm i shpikësit të saj, një mësues i kopshtit, i dha fëmijëve këtë send të ngjashëm me stukon dhe ata u lumturuan! Më vonë, detergjenti u hoq nga substanca, u zëvendësua me një ngjyrues, dhe gjëja mori emrin e saj modern: plastelinë.

Pista e vrapit

© wikimedia © rexfeatures

Prototipi i një piste vrapi moderne u krijua nga Sir William Cubitt në 1818 për të bërë diçka me të burgosurit e papunë, duke përdorur fuqinë e tyre të muskujve për të bluar grurë. Të burgosurit mbanin një parmak horizontal dhe ecnin një lloj shkalle të pafundme.

Shënimet e postimeve

© pixabay © pixabay

Dr. Spencer Silver ishte në procesin e shpikjes së një ngjitësi të qëndrueshëm, por ngjitësi që rezultoi nuk ishte mjaft i fortë dhe objektet u shkëputën me lehtësi. Pastaj kolegu i tij, Arthur Fry, propozoi përdorimin e këtij ngjitësi për të ankoruar shënimet e tij në librin e tij të himneve.

Së shpejti, letrat ngjitëse për shënime u shfaq në dyqane dhe ende përdoret në të gjithë botën.

Takat

© pixabay © wikimedia

Në Egjiptin e lashtë, takat e larta ishin një shenjë e statusit të zyrtarëve të lartë qëi  mbanin për ritualet fetare. Kjo përfshinte burrat dhe gratë. Këpucë të tilla u favorizuan edhe nga kasapët për të shmangur ecjen në gjak, ndërsa kalorësit persian përdorën takat e larta për t’u mbajtur kur gjuanin harqet e tyre.

Në Evropën mesjetare, takat e larta ishin një privilegj i aristokracisë, duke u bërë më popullore më vonë. Përfundimisht, në shekullin e 20-të, u shpikën stiletot e famshme.

Mbështjellëset

© depositphotos.

Mblështjellësja e famshme e flluskës u shpik nga inxhinierët Alfred Fielding dhe Marc Chavannes në vitin 1957. Fillimisht u bë një sfond plastike tre-dimensionale, por ideja nuk funksionoi.

Megjithatë, shpikësit vunë në dukje se materiali mund të përdoret për paketim dhe së shpejti u bë i domosdoshëm në fusha të ndryshme.

Jastekët

© depositphotos © wikimedia

Në Mesopotami, jastëkët ishin një atribut i njerëzve të pasur, ndërkohë që mbështetësit e kokës përdoreshin për të larguar insektet dhe papastërtitë nga flokët dhe fytyra e njerëzve.

Në Kinën e Lashtë, besohej se jastëkët e butë ishin të padobishëm, ndërkohë që mbështetësit e kokës të bëra prej bambu, xhadja, porcelani, druri ose prej bronzi, të jepnin fuqi dhe mbronin nga demonët.

Vazelina

© wikimedia

Në mes të shekullit të 19-të, punëtorët e fushës së naftës luftuan vazhdimisht me substancën e dylli që u akumulua në pompat e naftës. Kimisti britanik Robert Chesebrough pa një mundësi: ai mori një pjesë të kësaj “petroleum pelte”, bëri disa hulumtime, dhe gjeti se ajo në të vërtetë kishte veti të dobishme.

Si rezultat, sfera e përdorimit të saj në ato vitet e hershme u bë shumë e gjerë – nga shërimi i plagëve në pastrimin e qilimave.

Susta

© flickr © flickr

Susta në të vërtetë nuk ishte një lodër për fëmijët fillimisht. Richard T. James, një inxhinier detar, dikur ishte duke punuar në një mjet për pezullimin e instrumenteve të ndjeshme të anijeve dhe aksidentalisht ranjë burim tensionsioni në formë suste.

Këtu lindi ideja për lodrën e fëmijëve, dhe së shpejti kjo sustë u shfaq në dritaret e dyqaneve. James Spring & Wire Company ka shitur më shumë se 300 milionë lodra të tilla.

Qese çaji

Më 1904, Thomas Sullivan, një importues i çajit dhe kafesë nga Nju Jorku, vendosi të shesë çajin me më shumë stil duke e hedhur atë në qese prej mëndafshi.

Klientëve të tij kjo risi iu duk tërheqëse, por për një arsye tjetër: rezultoi të ishte më i përshtatshëm për ta vendosur çajin në qeset poroze. Si rezultat, shitjet u rritën dhe ideja u bë popullore.

Listerina

© wikimedia © wikimedia

Joseph Lawrence shpiku këtë antiseptik në vitin 1879 për të pastruar instrumentet kirurgjikale. Këtë emër e mori edhe pas kirurgut Dr. Joseph Lister. Megjithatë, njerëzit panë potencialin e saj dhe filluan ta përdorin atë kudo: për trajtimin e plagëve, në stomatologji, shërimin e zbokthit dhe kërpudhave, madje edhe si deodorant.

Ai u bë shumë popullor në vitet ’20, kur doli Listerina e parë.

Mund ta përdorni edhe si antiseptik. Për shembull, pas rruajtjes.

Viagra

© depositphotos

Pfizer po zhvillonte një trajtim çrregullimi kardiak, por sprovat klinike treguan se ilaçet e reja ishin mjaft të padobishme në këtë drejtim. Megjithatë, u vërejt një efekt anësor i pazakontë: substanca ndikonte fuqishëm në rrjedhën e gjakut në rajonin e legenit. Kështu lindi afrodiziaku i famshëm.

Mikrovala

© depositphotos

Pak njerëz e dinë se mikrovala nuk ishte shpikur me qëllim. Një inxhinier Raytheon Percy Spencer, kishte testuar pajisjet e radarëve dhe vuri re se mikrovalët nga një radar aktiv shkrinë një çokollatë në xhepin e tij.

Percy e pa këtë si një mundësi dhe vuri misër mbi magnetron – dhe filloi të piqej menjëherë. Ky ishte me të vërtetë zbulimi i shekullit!