15 Gjeste me Duar që Kanë Kuptime të Ndryshme në Vende të Ndryshme

© Glee / Fox, © depositphotos.com, © MSGJ / Wikimedia Commons, © Steinsplitter / Wikimedia Commons

Kur shkojmë jashtë shtetit, ndonjëherë gjuha mund të jetë një pengesë. Ne duam të themi një gjë, por vendasit kuptojnë diçka tjetër. Fatmirësisht gjuha e trupit mund të na ndihmojë të komunikojmë kur fjalët dështojnë për ta bërë këtë.

Por siç rezulton, jo të gjitha sinjalet e duarve kanë kuptime të barabarta në vende të ndryshme. Të njëjtat gjeste dore mund të nënkuptojnë gjëra të ndryshme në vendet e tjera. Në fakt, disa sinjale të pafajshme dore mund të jenë edhe fyese!

Ne mësuam për kuptimin e të njëjtave gjesteve të duarve në pjesë të ndryshme të botës dhe mendojmë se do të ishte më mirë që ne t’i njohim ato kur udhëtojnë.

Gjesti “OK”

© depositphotos.com, © depositphotos.com, © As6673 / Wikimedia Commons, © MSGJ / Wikimedia Commons, © Anomie / Wikimedia Commons

Amerika: Në rregull.

Japoni: Paratë. Ndonjëherë gjesti bëhet me 3 gishtat në fund.

Brazili: Një gjest i pasjellshëm. Mos bëj të njëjtin gabim si Richard Nixon, i cili vizitoi Brazilin dhe bëri “Shenjën Ok” te një turmë në pritje e cila iu përgjigj me “boo”.

Gjesti “Unë kam hundën tuaj”

© depositphotos.com, © Anomie / Wikimedia Commons

America: Gishti i madh midis hundës dhe gishtërinjve të mesëm përfaqëson hundën e vjedhur nga fytyra e një fëmije në lojën “I Got Got Your Nose”.

Turqi: Një gjest i pasjellshëm i ngjashëm me gishtin e mesëm, dhe përdoret gjithashtu për të shfaqur mosmarrëveshje ose për të mohuar një kërkesë.

Brazili: Një bukuri e fatit të mirë për të larguar syrin e keq dhe xhelozinë.

Indonezi: Një gjest fyes.

Gjuha e Shenjave Amerikane (ASL): Shenja për shkronjën T.

Gjesti “V”

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da 𝕳𝖆𝖗𝖚𝖐𝖎 𝕸𝖚𝖗𝖆𝖈𝖆𝖑𝖑𝖒𝖊 (@haruki_muracallme) in data:

Amerika: Paqe. Ajo gjithashtu do të thoshte “V” si Victory (fitore)

Kina, Japonia, Koreja e Jugut, Tajvani, Tajlanda: Pozë e bukur kur fotografohet.

Mbretëria e Bashkuar, Afrika e Jugut, Australia, Zelanda e Re, Irlanda: Kur bëhet i njëjti gjest por me pjesën e pasme të dorës që është përballur nga jashtë, është një fyerje.

ASL: Shenja për numrin 2.

Gjesti “dështak”

Amerika: Zakonisht e përdor atë si një ofendim, do të thotë “dështak”.

Kina: Tregon numrin 8, i cili konsiderohet një numër me fat. Të dish të bësh shenjë numra është veçanërisht e dobishme kur bën pazare në Kinë.

Gishti i madh lart

© Top Gun / Paramount Pictures, © MSGJ / Wikimedia Commons

Amerika: Mirë. Përdoret gjithashtu për t’i marrë në makinë.

Iraku, Irani: Një fyerje.

ASL: Gishti i madh majtas dhe djathtas është shenja për numrin 10. Kur mbahet i palëvizshëm dhe drejtuar një personi tjetër kuptimi është “vetvetja”.

Gishti i vogël lart

© Broken Embraces / Universal Pictures International, © MSCJ / Wikimedia Commons

Amerikë: Ajo ose tregon “finesë” kur pini çaj ose është një shenjë që ju po bëni një premtim që nuk duhet të prishet, i quajtur edhe një betim rozë.

Kinë: Kjo është njësoj si të japësh shenjën e gishtit të madh. Kjo tregon se personi nuk është i lumtur.

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da アンジェローブ 名古屋 結婚式場 (@weddingisland_angerobe) in data:

Japoni: Simboli i një të dashuri/dashure ose i personit të zemrës.

ASL: Shenja për shkronjën I.

Gjesti “eja këtu”

© depositphotos.com, © MSGJ / Wikimedia Commons

Amerikë, Ekuador: “Ejani këtu”. Ky gjest përdoret edhe kur josh dikë.

Filipine: Përdoret vetëm për të thirrur qen. Është nënçmuese të përdoret te njerëzit. Dhe mund të arrestohesh për përdorimin e tij.

Gjesti “ndalo” ose “bisedo me dorën”

© depositphotos.com, © MSGJ / Wikimedia Commons, © Fry1989 / Wikimedia Commons

Amerika: Do të thotë «ndalesë», numri 5, ose «bisedo me dorë».

Greqi, Sindh (Pakistan): Quhet “moutza” ose “Mountza” dhe konsiderohet një fyerje.

Meksikë, Panama: Më parë do të thoshte “çkemi”, por kur është qëndrueshëm ose lëviz vazhdimisht drejt marrësit do të thotë, “Do ta shohësh!” duke paralajmëruar që dhënësi do të tregojë një figurë të autoritetit.

Malajzia: Mund të përdoret për t’i thënë çkemi dikujt që e njeh, për të thirrur një kamerier dhe për t’i thënë faleminderit një shoferi. Përdoret gjithashtu kur kaloni rrugën dhe kjo njihet me humor si “dora e Zotit” sepse duket sikur ju keni fuqinë për të ndaluar makinat.

Gjesti “je i vdekur”

© depositphotos.com, © MSGJ / Wikimedia Commons

Amerikë: Një gjest që tregon një të çarë në qafë do të thotë “je i mbaruar.”

Japoni: Do të thotë “je i/e pushuar nga puna”. Kjo për faktin se fjala kubi, që do të thotë e pushuar nga një punë, tingëllon njësoj si kubi që do të thotë qafë ose fyt.

Gjesti italian

Amerikë: Përdoret për të imituar një gjest italian.

Itali: Përdoret kur diçka është e paqartë. Ngjashëm me “çfarë po thua?”

© OfficialMGAGtv / youtube, © Zscout370 / Wikimedia Commons

Malajzia: Ata e quajnë atë “chup” dhe do të thotë “prisni një minutë”. Por kur gjesti lëviz drejt gojës, do të thotë “ha”.

ASL: Kur të dy duart me këtë shenjë bashkohen, do të thotë “puthje”.

Gjesti “vjen erë e keqe”

© depositphotos.com, © MSGJ / Wikimedia Commons, © depositphotos.com

Amerikë: Duke tundur dorën majtas dhe djathtas, me pëllëmbën në anë përpara fytyrës tuaj, tregon që diçka vjen erë e keqe.

Japoni: Do të thotë “jo”. “Jo nuk mund ta bëj,” “E pamundur”, ose edhe “Jo, faleminderit” shprehen gjithashtu me këtë gjest.

Gjesti “para”

© firo/Sebastian El-Saqqa/DPA/East News, © depositphotos.com, © Anomie / Wikimedia Commons

Amerikë, Gjermani: Gishti i madh fërkon vazhdimisht mbi majën e gishtit tregues dhe gishtin e mesëm për të treguar para.

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da ROSÉ (@roses_are_rosie) in data:

Koreja e Jugut: është një gjest i ngjashëm, por pa fërkim, për të bërë një zemër të vogël. Do të thotë “dashuri”.

Gjesti i “veshëve të kafshëve” ose “brirëve”

© depositphotos.com, © MSGJ / Wikimedia Commons

Amerika: Nuk përdoret zakonisht, por do të thotë veshë ose brirë kafshësh. Shpesh përdoret vetëm për të imituar një kafshë ndërsa luani me fëmijë.

Japoni: E njohur edhe si “brirët e demonit”, gishtat e indeksit që tregojnë lart pas kokës përdoren për të përshkruar se nënshkruesi është i zemëruar.

Gishtat e kryqëzuar

© Unbreakable Kimmy Schmidt / Netflix, © MSGJ / Wikimedia Commons

Amerika: Tregon që shpresojnë për fat të mirë.

Vietnami: Mendohet se i ngjan organeve gjenitale femërore, dhe është i ngjashëm me dhënien e gishtit të mesëm.

ASL: Shenja për shkronjën R.

Gishtat e bririt

© depositphotos.com, © MSGJ / Wikimedia Commons

Amerikë: Zakonisht përdoret nga rocker-sat, kur këto dy gishta janë ngritur kjo është një shenjë e aprovimit ose “shkëmb!”

Argjentina, Brazili, Kolumbia, Kuba, Spanja, Italia, Portugalia: Kjo shenjë i bëhet dikujt për t’u thënë atyre që bashkëshorti i tyre po i mashtron.