15 Objekte që Ndryshuan aq Shumë me Kohën Saqë Nuk do të Dinim t’i Përdorim Sot

© Unknown / Wikimedia Commons, © CC-PD-1.0, © virtualmuseum.ca, © Pexels.com

Kur zonjat moderne ankohen për xhepa të vegjël të papërshtatshëm, ato mund të gjejnë pak ngushëllim në faktin se në të kaluarën nuk kishte fare xhepa në rrobat e grave.

Për shembull, në shekullin e 18-të, xhepat ishin të qepur veçmas dhe dukeshin si çanta të vogla që ishin të lidhura në fund.

Shumë objekte të tjera në të kaluarën dukeshin krejt ndryshe nga versionet e tyre moderne gjithashtu.

Ne kemi mbledhur një koleksion gjërash që ne i përdorim pothuajse çdo ditë, por që ndryshuan në mënyrë drastike me kalimin e viteve.

Syzet

Veshjet më të lashta të syve në botë, për çudi, nuk kishin për qëllim të përmirësonin shikimin tuaj. Të ashtuquajturat “syze dëbore” u shpikën nga Inuit dhe popujt Yupik për t’i mbrojtur ata nga verbëria e borës. Ato u bënë duke shtuar çarje të ngushta për sytë në shirita kockash, druri ose materiali tjetër.

Mbyllja e çantës

© s1l4z_behr / reddit

Nuk është zinxhir në një kuptim modern, por gjithsesi një kapëse për një çantë. Ai përbëhet nga një kornizë e zgjerueshme me sythe, që shtrihet kur hapni çantën tuaj dhe zvogëlohet kur e mbyllni.

Mbajtësit e kartvizitave

© BoringOldTyler / reddit, © depositphotos.com

Kështu dukeshin më parë mbajtësit e kartvizitave. Ju do të vendosnit një copë letër midis atyre rrotullave prej druri, kështu që ata do të veprojnë si pesha për ta mbajtur atë të ngushtë dhe në vend.

Fikës zjarri

© The_Donnel9801 / reddit

Këto gjëra janë shumë më pak të sigurta se ato tonat moderne. Llamba e saj prej qelqi përmban një gaz shuarje, që synohet të hidhet në flakë për t’i shuar ato. Sidoqoftë, tymrat që lëshon janë jashtëzakonisht toksike për njerëzit.

Mikroçip kompjuteri

© Jeuflo32 / reddit, © Pexels.com

Edhe gjëra të tilla moderne si pjesët e kompjuterit kanë ndryshuar në mënyrë drastike me kalimin e kohës. Ky është një çip i të dhënave 8-bit, përgjegjës për kujtesën e kompjuterit.

Hekuri i saldimit

© CornStarchEnema / reddit, © Pexels.com

Fundi që dora mban është në të vërtetë koka e hekurit dhe zakonisht është prej bakri. Fundi tjetër normalisht do të kishte një dorezë druri. Ata nxjerrin shumë më shumë nxehtësi se ato moderne.

Projektori

© chucksutherland / reddit

Kjo kuti gri me zbukurime ka një aparat lentesh qelqi dhe tela elektrik brenda. Është një projektor i stilit të vjetër në të cilin rrëshqitësja ulet përpara llambës midis kllapave. Një kombinim i lenteve dhe një burimi drite përdoren për të zmadhuar imazhet në rrëshqitjet e xhamit dhe për t’i projektuar në një mur ose ekran.

Kafaz mbrojtës sapuni

© Earffff / reddit, © depositphotos.com

Copëza të vogla sapuni futeshin në kafaz dhe tundeshin nën ujë të nxehtë të rrjedhshëm kur njerëzit lanin pjata me dorë. Copat e sapunit kalonin nëpër ujërat e enëve për të bërë shkumë. E shkëlqyeshme për larjen e enëve, larjen e rrobave me dorë, apo edhe banjot me flluska.

Dybeku

© naterzr2 / reddit

Ky mekanizëm ndihmoi që kremi i papërpunuar të kthehet në gjalpë. Energjia elektrike dhe makineritë ende përdoren në vende të largëta rurale. Ata shkojnë së bashku me një mur hekuri dhe një dysheme hekuri.

Kalendari

© doctor_no_one / reddit

Ky është një kalendar antik Himilayan, i cili funksionon krejt ndryshe. Unaza më e madhe me 12 rruaza është muaji, dy të tjerat që vijnë pas janë ditët e muajit (3, pastaj deri në 9), dhe katër të fundit janë viti me katër shifra.

Mbajtëse proshute

© z_Dax_z / reddit

Është një mbajtëse proshute që ngjitet në një dërrasë prerëse. Vetë dërrasa e prerjes ka thumba në të për të mbajtur mishin në vend nga fundi, ndërsa thumbat e metalit e mbajnë atë nga maja.

Sigurimi nga zjarri

© MimosaSIayer / reddit

Telefoni rrotullues ulej në sipërfaqen e sipërme të sheshtë qëndrimi si më lart. Ndarja e hapur në pjesën e poshtme është për numrat e telefonit dhe në pjesën e sipërme është një dorezë për ta lëvizur përreth, në rast se dëshironi një bisedë të gjatë me dikë mund ta mbani në kolltukun tuaj të preferuar.

Trasta e zonjës

© sockmarks / reddit

Pasqyra dhe stili i pjesës së sipërme metalike me një çantë pëlhure të bashkangjitur, do të mendonim se është një rrjetë – një kuletë e vogël në një zinxhir të njohur në shekullin 19-fillim të shekullit të 20-të. Ai kapet në buzë të çantës dhe ka një pasqyrë të vogël të mbështjellur mbi të sepse çanta ishte shumë e vogël për të mbajtur një pasqyrë brenda.

Një sitë për erëza

© KingKondor13 / reddit

Ky infuzion me përmasa të mëdha çaji në të vërtetë është një top erëzash. Vendosni erëzat në tenxhere të gatuhen pa lënë mbeturinat. Ajo gjithashtu mund të përdoret për të bërë supë, ose për të avulluar pjesë të vogla orizi dhe perimesh.

Bonus: Patina akulli kauboj

© eternalrefuge86 / reddit

Kjo nuk është e vështirë të kuptohet se si të përdoret, por megjithatë të shohësh patina të akullit kauboj është e këndshme.