15 Pjesë apo Dukuri që Shumica e Njerëzve i Quajnë “kjo gjëja”, Ngaqë Nuk ua Dinë Emrin

©East News

Një histori pse të gjitha këto fjalë të zgjuara mund të jenë të dobishme për ne.

“Dikur ishim ulur me një grup të madh shoqëror. Njëra nga vajzat papritmas pyet me zë të lartë: “A e dini se si quhet hunda e një delfini?” Këtu të gjithë heshtën. Pauzë. Dikush tha: “Po, hundë delfini, si tjetër?” Papritmas në heshtje e sipër thashë: “tribuna”. Të gjithë më shikonin me habi: “Uau!” E njëjta vajzë që pyeti nxitoi të më puthte. Ishte një triumf, i papritur dhe madhështor.

Më parë mendoja pse dreqin duhet të dija këto fjalë të pakuptimta? Epo për momente si ky. © Alexey Belyakov / Facebook

Një fjalor i pasur është një shenjë dalluese e një personi të kulturuar.

Sipas shkencëtarëve, fjalori i një personi ndahet në aktiv dhe pasiv, domethënë, ne përdorim disa fjalë vazhdimisht, dhe disa janë rrallë të dobishme. Për shembull, secili prej nesh ka një glabella dhe një columella, por ne akoma nuk e dimë se çfarë janë ato…

Ne kemi studiuar shumë burime dhe kemi shkruar fjalë që jo vetëm që do të plotësojnë fjalorin tuaj, por gjithashtu do t’ju ndihmojnë të tregoni erudicionin tuaj në kohën e duhur. Dhe në fund do të gjeni një bonus në formën e një historie pse të gjitha llojet e fjalëve të ndërlikuara mund të jenë të dobishme për ne në jetë.

Gishti i Mortonit

Shumica e njerëzve kanë gishtërinjtë e tyre të këmbëve më të vegjël në krahasim me gishtin e madh. Sidoqoftë, ju ndoshta keni ndeshur një tipar të tillë të strukturës së këmbës, kur gishti i dytë është më i gjatë se i pari. Rezulton se ky fenomen ka një emër të veçantë – “gishti i Mortonit”, pasi që u përshkrua për herë të parë nga kirurgu ortopedik Dudley Joe Morton.

Mizat fluturuese

© Wikimedia Commons

A e dini ndjenjën kur objekte të ndryshme duket sikur notojnë para syve tuaj, që i ngjajnë shkopinjve ose pikave? Dhe kur lëvizim sytë, duket se ikin nga vështrimi. Ky fenomen quhet “miza fluturuese” (lat. Muscae volitantes) dhe shkaktohet nga mjegullimi i fibrave të trupit. Kjo është një gjë krejtësisht normale, dhe të gjithë njerëzit e shëndetshëm mund të shohin periodikisht miza të tilla.

Varibashi

© Depositphotos.com

Me përhapjen e kuzhinës japoneze, një artikull i tillë si shkopinj ka hyrë në jetën tonë. Sidoqoftë, pak njerëz e dinë që ato shkopinj që na shërbehen në kafene dhe restorante mund të quhen me një fjalë – varibashi. Pra, në japonisht ata nënkuptojnë shkopinj të disponueshëm të bërë nga druri ose plastika.

Murmur

© Wikimedia Commons

Secili prej nesh ka parë ndoshta një dukuri kaq të përhapur natyrore, si murmuri. Kjo fjalë i referohet fluturimit të koordinuar të tufave të mëdha të zogjve, zakonisht sorra, zogj, apo edhe mizat e vogla, të cilat krijojnë forma të ndryshme dinamike. Hulumtimet kanë treguar se murmuritja i ndihmon zogjtë të mbrohen kundër grabitqarëve. Meqë ra fjala, kjo sjellje është gjithashtu tipike për peshqit.

Parura

© Depositphotos.com

Kjo fjalë nuk fsheh asgjë më shumë se një grup bizhuterish të bëra në të njëjtin stil: nga i njëjti material dhe me gurë të çmuar të ngjashëm. Ka parure të vogla dhe të mëdha. Ato të vogla përbëhen nga 2-3 artikuj, ato të mëdha mund të përfshijnë deri në 15 artikuj, por në botën moderne grupe të tilla nuk janë, sigurisht, veçanërisht të rëndësishme.

Plumë

© East News

Një term tjetër që lidhet me botën e modës. Plumë (fr. Plumage – “pendë”) është një zbukurim i bërë nga pendët e zogjve, zakonisht në një kapelë ose thjesht në kokë. Zakonisht penda është në formë “freskuesje”.

Vibrissae

© Wikimedia Commons

Zakonisht i quajmë mustaqe vibrissae, por kjo nuk është e vërtetë. Ky është një qime e trashë e veçantë e ndjeshme që shumë gjitarë duhet të prekin. Mund të themi se vibrissae janë organe të specializuara shqisore, pasi impulset nervore nga vibrimet shkojnë drejtpërdrejt në tru. Si rregull, ato janë të vendosura në kokën e kafshëve – pranë syve, hundës ose gojës. Por nganjëherë vibrissae janë gjetur në putrat, për shembull, tek disa marsupialë.

Natiforma

© Wikimedia Commons

A keni parë ndonjëherë pemë, male ose shkëmbinj në natyrë që i ngjanin formave femërore në pamjen e tyre? Kjo është natiform.

Glabella

Kjo fjalë është e njohur për artistët e kozmetikës dhe kozmetologët, sepse tregon zonën e fytyrës midis kreshtave të vetullave mbi urën e hundës. Rrjedh nga fjala latine glabellus – “pa lesh, e lëmuar”.

Columella

© Depositphotos.com

Columella, ose kolona e hundës, është hapësira midis vrimave të hundës. Pamja e hundës, simetria e saj dhe konturet e vrimave të hundës varen prej saj. Prandaj, shpesh me operacione plastike në hundë, është kolumella që korrigjohet. Ajo gjithashtu kryen një funksion të rëndësishëm anatomik dhe mban majën e hundës të ngritur për të lejuar ajrin të rrjedhë lirshëm.

Kenotafi

© Wikimedia Commons

Cenotafi, ose cenotafi, është një monument që konsiderohet të jetë një gur varri, por asnjë mbetje nuk mbetet nën të. Kjo është, është një gur varri simbolik që shërben për të përjetësuar kujtesën. Një shembull klasik i një cenotafi është një flakë e përjetshme.

Girandole

© Wikimedia Commons , © Wikimedia Commons

Kjo fjalë ka disa kuptime. Pra, girandole është një shandan me figura për disa qirinj, si dhe një shatërvan që gungon në disa burime.

Krakelura

© Wikimedia Commons

Kjo fjalë frënge tregon një çarje në një shtresë bojë ose llaku. Për shembull, çarje të tilla mund të shihen në piktura ose ndonjë antikiteturë. Ndonjëherë në artet dhe zanatet moderne, përdoret teknika e plakjes së gjërave qëllimisht.

Hendek

© Depositphotos.com

Jo, kjo nuk është një shtresë e vogël lëkure, por një pjesë e vogël e rripit, e cila duhet të rregullojë buzën e tij të lirë, por që vazhdimisht del jashtë.

Ampersand

© Wikimedia Commons

Ndoshta, secili prej nesh e ka ndeshur këtë simbol, i cili zëvendëson lidhëzën “dhe”, por jo të gjithë e dinë që quhet kështu.

Vuvuzela

© roundex / Depositphotos.com

Ju mund të keni parë tifozë futbolli që fryjnë një tub të veçantë të gjatë në mbështetje të ekipit të tyre. Vetëm se ky nuk është një tub, por një vuvuzela (nga vuvuzela Zulu – “për të bërë zhurmë”).

Priduksioni

© Depositphotos.com

Kjo fjalë e ndërlikuar u referohet trukeve të zakonshëm të cirkut, si rregull, me objekte të vogla, ku theksi kryesor është në vijën e ngushtë të dorës.

Pantografi

© Depositphotos.com

Asnjë tramvaj i vetëm nuk mund të bëjë pa pantograf – një pantograf i veçantë me një mekanizëm ngritës, i cili siguron një lidhje të besueshme midis makinës dhe telit të sipërm. Pantografi mori emrin e tij për nder të një pajisjeje në formë të ngjashme për kopjimin e vizatimeve.