16 Gra që Patën Mjaftueshëm Guxim Për të Ndryshuar Botën

© Bettmann / Getty Images

Studimet tregojnë se gratë janë seksi i fortë. Ato zhvillohen më shpejt në mitër, ato janë në gjendje të jetojnë më gjatë se burrat në kushte ekstreme (epidemi, zi buke), ato ua kalojnë djemve në testet e IQ …

Dhe nuk ka të bëjë vetëm me të dhëna statistikore. Ka dhjetra shembuj dhe tregime të gjalla që mund të na frymëzojnë.

Ne dëshirojmë t’ju tregojmë gra të bukura me një karakter të fortë, veprimet dhe arritjet e të cilave nuk do të na lënë indiferentë.

Kathrine Switzer ishte gruaja e parë e regjistruar zyrtarisht për të drejtuar Maratonën e Bostonit. Një përfaqësues i organizatorëve u përpoq ta ndalte atë.

Irina Rodnina është patinatorja më e suksesshme që është një kampion i 3 Lojërave Olimpike të njëpasnjëshme dhe i 10 Kampionateve Botërore. Në fëmijëri, ajo kishte pneumoni 11 herë.

Lella Lombardi është e vetmja grua që ka shënuar pikë në Kampionatin Botëror të Formula 1.

Kay D’Arcy kishte punuar gjithë jetën e saj si një infermiere. Në moshën 69 vjeçare, ajo vendosi të përmbushë ëndrrën e saj për të shkuar në Hollywood. Asaj iu ofrua roli kryesor tek seritë e Agjenti 88, 10 vjet më vonë.

© Agent 88 / Facebook © Criminal Minds / CBS

Smaranda Brăescu është një pioniere e aviacionit dhe parashutizmit. Ajo ishte një nga gratë e para në botë që mori një licencë parashutizmi.

Laura Bassi ishte profesoresha e parë femër në një universitet dhe që u lejua zyrtarisht të jepte mësim.

© Mailsapartbassimore / Wikimedia Commons

Julie Creffield iu tha se ajo ishte shumë e shëndoshë për të vrapuar. Tani ajo është një vrapuese maratonash dhe shkrimtare.

Sofia Kovalevskaya, një pioniere femër në matematikë, bëri një martesë të rreme për të shkuar jashtë vendit dhe për të studiuar në një universitet.

© Unknown / Wikimedia Commons

Joy Mangano, një nënë e divorcuar me 3 fëmijëve, krijoi më shumë se 100 shpikje. Më i famshëm prej tyre është Lecka e Mrekullisë. Jeta e saj u shfaq në filmin e mirënjohur Joy, në të cilin Jennifer Lawrence luajti rolin e kësaj gruaje të madhe.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joy Mangano Official (@joymangano) on

Ruby Bridges u bë fëmija i parë afrikano-amerikan që ndjeku një shkollë të bardhë. Ajo u ruajt nga Marshallët e SHBA-së, të vendosur nga Presidenti Dwight Eisenhower.

© Unknown / Wikimedia Commons

Sophia Amoruso themeloi shitjen me pakicë të modës në internet, Nasty Gal, dhe u bë një nga gratë më të pasura në botë në vitin 2016. Një seri televizive u filmua në bazë të autobiografisë së saj. Në fëmijëri, ajo u diagnostikua me ADHD dhe depresion.

© sophiaamoruso / instagram © Girlboss / Netflix

Elizabeth Blackwell ishte gruaja e parë në SHBA që mori një diplomë mjekësore. Ajo promovoi edukimin mjekësor të grave dhe kontributi i saj festohet nga prezantimi vjetor i medaljes Elizabeth Blackwell.

© Unknown / Wikimedia Commons

Annie Smith Peck, një anëtare themeluese e Klubit Alpin Amerikan, ishte një alpiniste që ngjiti malet edhe në moshën 82 vjeçare. Në vitin 1895, kostumet e saj të ngjitjes nxitën një debat në shtyp pasi gratë nuk mund të mbanin pantallona në publik.

Sara Blakely, themeluesja e Spanx, punoi me një kompani të furnizimit të zyrave. Eksperimentet e saj dhe këmbëngulja për getet kanë kontribuar në faktin se në vitin 2014 ajo mori vendin e 93 në listën Forbes të grave më të fuqishme.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sara Blakely (@sarablakely) on

Nellie Bly u shtir si e çmendur për të hyrë në një spital psikiatrik. Ajo kaloi 10 ditë atje dhe shkroi një artikull për trajtimin çnjerëzor të pacientëve mendorë. Ajo gjithashtu udhëtoi nëpër botë për 72 ditë.

© H. J. Myers / Wikimedia Commons

Rosa Parks ishte një aktiviste në lëvizjen e të drejtave civile në Amerikë. Ajo u arrestua sepse nuk i liroi vendin e saj një pasagjeri të bardhë në “seksionin me ngjyrë” të autobusit.

© Associated Press / Wikimedia Commons

Cila nga gratë më lart ju frymëzoi më shumë? Kë do të përfshinit tjetër në këtë listë?