16 Këshilla të Çuditshme për Shtatzëninë nga Vende të Ndryshme të Botës

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Ekziston një e thënë se nëse një grua shtatzënë nuk plotëson dëshirën e saj për ushqim dhe prek veten, fëmija do të lindë me një shenjë lindje në formën e ushqimit që ajo dëshiron. Dhe në disa kultura të tjera, ka shumë kufizime ushqimore për gratë shtatzëna.

Dhe ndërsa të gjitha këto teori të shtatzënisë janë zbavitëse, ato mund të jenë konfuze për nënat e reja. Megjithatë një gjë është e sigurt: njerëzit në të gjithë botën thjesht duan të kujdesen për nënat që presin dhe foshnjat e tyre.

Ne do të hedhim një vështrim në shkolla të ndryshme të mendimit në lidhje me shtatzënitë në kultura të ndryshme nga e gjithë bota dhe mësuam se çfarë bëjnë gratë për të mbrojtur foshnjat e tyre.

Filipinet: Hani një vezë të gjallë pak para lindjes.

© shutterstock.com

Grave në Filipine u thuhet të hanë një vezë të gjallë pak para lindjes në mënyrë që të ndihmojnë në vajosjen e kanalit të lindjes. Besohet se kjo do ta bëjë më të lehtë shtyrjen e foshnjës.

Meksikë: Shmangni ngrënien e vezëve.

© depositphotos.com, © depositphotos.com

Ekziston një besim i vjetër në Meksikë se ngrënia e vezëve kur jeni duke e pritur mund ta bëjë fëmijën të vijë erë të keqe.

Kinë: Mos e fërkoni barkun.

© shutterstock.com

Fërkimi i barkut tuaj duket si një gjë e natyrshme për ta bërë, por sipas një përrallë të grave të vjetra në Kinë, një grua shtatzënë duhet të përmbahet nga fërkimet e tepërta në barkun e saj. Besohet se duke bërë kështu mund të bëjë që foshnja të llastohet dhe të shqetësohet pas lindjes.

Indi: Vendosni byzylykë.

© depositphotos.com

Në disa pjesë të Indisë, një ceremoni e quajtur valaikaapu mbahet për të festuar një grua shtatzënë në muajin e saj të shtatë të shtatzënisë. Ajo do të zbukurohet me byzylykë në të dy duart në numër tek. Besimi është se tingulli i fortë i zhurmës do të nxisë shqisat dhe aktivitetin e trurit të fëmijës.

Hawaii dhe Tahiti: Asnjëherë mos vendosni një kurorë të mbyllur.

© depositphotos.com, © depositphotos.com, © shutterstock.com

E vetmja kurorë lulesh që një grua shtatzënë mund të veshë është një e hapur. Kjo sepse një kurorë e mbyllur konsiderohet si fat i keq për foshnjën.

Turqi: Shmangni ngrënien e peshkut ose akullores.

© depositphotos.com, © depositphotos.com

Disa gra në grupe kulturore të Turqisë paralajmërohen kundër ngrënies së peshkut gjatë shtatzënisë për të parandaluar lindjen e një foshnje me gojën e peshkut. Thuhet gjithashtu se ngrënia e akullores mund të shkaktojë një vrimë në kokën e foshnjës.

Japoni: Peshku i papërpunuar është pjesë e një diete të shëndetshme.

© depositphotos.com, © depositphotos.com, © depositphotos.com

Ndërsa mjekët në SH.B.A. u thonë grave shtatzëna që të largohen nga peshku i papërpunuar sepse mund të strehojë baktere, Japonezët e inkurajojnë atë. Konsiderohet të jetë një pjesë e shëndetshme e një diete shtatzënie.

Kultura latine: Vishni metalike gjatë eklipsit të hënës.

© depositphotos.com, © depositphotos.com

Ky besim mund të gjurmohet që në Aztecs. Një eklips besohej të ishte një pickim në faqen e hënës, kështu që nëse një grua shtatzënë do ta shikonte atë, fëmija i saj do të kishte një buzë të çarë. Për mbrojtje, ajo duhet të mbajë diçka të brendshme, të tilla si një kopsë në të brendshme.

Bullgari: Mos hani mish lepuri ose peshk.

© depositphotos.com, © depositphotos.com

Mishi i lepurit është i ndaluar sepse besohet se nëse një nënë shtatzënë e ha, fëmija do të flejë me sytë hapur. Dhe nëse një grua shtatzënë ha peshk, hunda e fëmijës së saj të ardhshëm do të bllokohet dhe ata do të gërhijnë.

Kinë: Flini me një thikë nën shtrat.

© depositphotos.com

Gratë kineze mund të flenë me thika nën shtretërit e tyre për të trembur shpirtrat e këqij. Disa madje kanë një copë letre të prerë për t’i ngjarë një gërshërë të varur nga shtrati.

Kultura hebraike: Mos pranoni dhurata para se të lindë fëmija.

© depositphotos.com

Megjithëse nuk ka një ligj aktual që e kundërshton, nënat e ardhshme këshillohen që të mos bëjnë një festë ose të pranojnë ose të hapin dhurata para se të lindë foshnja. Besohet se festimi i një fëmije para se ai ose ajo të lindë do të tërheqë shpirtra të këqij dhe do të rezultojë në fat të keq për fëmijën.

Tajlandë: Mos merrni pjesë në një funeral.

© korradol / depositphotos.com

Disa kultura besojnë se gratë shtatzëna nuk duhet të marrin pjesë në funerale. Për shembull, ekziston një besim në Tajlandë që thotë se nëse një grua shtatzënë merr pjesë në një funeral, fëmija i saj do të përndiqet nga shpirti i një personi të vdekur sapo të lindë.

Vietnam: Mos qëndroni në një hamak.

© depositphotos.com

Në Vietnam, ka shumë tabu rreth shtatzënisë dhe njëra prej tyre është që një nënë në pritje nuk duhet të shkelë mbi një hamak, përndryshe, fëmija i saj do të dalë dembel.

Filipine: Hani (ose mos hani) banane binjake.

© shutterstock.com, © depositphotos.com

Thuhet se nëse një nënë e ardhshme ha banane binjake, kjo mund të rrisë mundësinë e saj për të pasur binjakë. Pra, në varësi të asaj se doni binjakë apo jo, ju mund të zgjidhni t’i shmangni ato me çdo kusht ose të përpiqeni shumë t’i vini në dorë. I njëjti besim vlen për vezët që vijnë me dy të verdhë vezësh.

Tajlandë: Hani sythat e lotusit.

© shutterstock.com

Grave Tailandeze që shpresojnë të kenë lindje të lehtë u thuhet të hanë sythe lotusi që janë kënduar nga një murg budist. Bërja e kësaj thuhet se hap trupin e tyre si një lule zambak uji, duke e bërë më të lehtë lindjen.

Koreja: Hani pjesët e mesit të një kimbap-i.

© depositphotos.com

Pjesa e mesme e një kimbap-i është më e organizuar dhe është më e bukur se skajet. Pra, nëse doni foshnje me pamje të bukur, njerëzit koreanë ju inkurajojnë të hani ushqim tërheqës siç janë pjesët e mesit të një kimbap-i. Kjo vlen jo vetëm për kimbap, por edhe për ushqime të tjera, që do të thotë që ju duhet të hani pjesën më të shijshme të ushqimit.