30 Fakte të Papritura që e Shastisën Këdo që i Lexoi

A e dinit se shushunjat kanë më shumë se 1,2 dhe madje 10 trurë? A e dinit se gjuha në të vërtetë është e pozicionuar në gojë në një vend ndryshe nga ai që kishim menduar? A mund ta gjeni se përse lidhëset e këpucëve apo atleteve zgjidhen shpesh?

Përgatituni të mbeteni të mahnitur sepse përgjigjet e këtyre pyetjeve të thekura mund të jenë mjaft të papritura.

Ne na pëlqen të mësojmë gjëra të reja dhe t’i ndajmë ato me ju.

Një shushunjë ka në të vërtetë 32 trurë.

Njerëzit e shurdhër që kanë skizofreni nuk dëgjojnë zëra në kokë; ata shohin duart që “flasin” gjuhën e shenjave.

Shumica e njerëzve nuk e vënë re se kur ata nuk e përdorin gjuhën e tyre, ajo është në të vërtetë më afër qiellëzës së sipërme sesa asaj të poshtme.

© Toubletap / wikipedia © Unknown Autor / Public Domain / wikipedia © Madden / Public Domain / wikipedia

Ishulli Hans, i vendosur në Oqeanin Arktik, është luftuar nga Kanadaja dhe Danimarka. Një herë në disa muaj, trupat nga të dy anët vinin në ishull dhe vendosin flamurin e vendit të tyre, duke lënë disa shishe alkooli. Njerëzit nga Danimarka lënë schnapps dhe kanadezët lënë uiski. Trupat heqin flamurin e vendit kundërshtar dhe e zëvendësojnë atë me të vetin. Pas kësaj, ata pinë alkoolin që ka lënë vendi kundërshtar që u largua dhe lënë shishet e tyre.

Periudha më e madhe kohore mes lindjes së binjakeve është 87 ditë.

Në Romën e lashtë, njerëzit e pasur festonin me një vakt të veçantë: një pulë brenda një rose, një rosë brenda një patë, e cila ishte e vendosur brenda një derri që ishte brenda një lope.

Nëse një dhëmb ka lëvizur apo është hequr bashkë me rrënjë gjatë një zënke, ai mund të vendoset menjëherë në vend dhe do të shërohet.

© GazWild / Public Domain / wikipedia

Akronimi OMG (Oh My God) u përdor për herë të parë në një letër për Winston Churchill të shkruar në vitin 1917.

Personi i parë që kishte një ndikim të madh në klimën e Tokës ishte Genghis Khan. Më shumë se 40 milionë njerëz vdiqën gjatë pushtimeve të tij. Tokat e përdorura më parë për rritjen e bimëve ishin të pushtuara nga pemët që konsumonin 700 milion ton karbon që çuan në një ulje të temperaturës në planetin tonë.

Sipas hulumtimit, fëmijët e lindur para kohe janë shpesh më mëngjarashë sesa ato që lindin sipas planifikimit.

© Brian Gratwicke / wikipedia

Disa bretkosa si bretkoca Leopard, për shembull, përdorin sytë për të shtyrë ushqimin në ezofagun e tyre: ato i tërheqin sytë në kafkën e tyre, duke e shtyrë ushqimin në gojë.

Sipas shkencëtarëve, proceset biokimike që ndodhin në trup kur një person bie në dashuri janë të njëjta me ato që ndodhin në një person që ka një çrregullim obsesiv-kompulsiv.

Receptorët tanë të shijes nuk funksionojnë pa pështymë – nëse vendosni ushqim në një gjuhë të thatë, nuk do ta shijoni atë.

Falë Shekspirit, rreth 1.700 fjalë të reja u shfaqën në gjuhën angleze. Përveç kësaj, ai ishte personi që krijoi emrin, Jessica.

© Pixabay © Pixabay

A e dini pse lidhëset e këpucëve dhe atlete vazhdimisht zgjidhen? Siç rezulton, ndërsa ju jeni duke ecur, lidhëset janë nën një forcë 7 g, që do të thotë se presioni mbi to është 7 herë më shumë se normalja. Në mënyrë që të kuptoni me të vërtetë se sa është, përpiquni të kujtoni përvojën tuaj të fundit në rollercoaster. Gjatë një kthese të mprehtë, njerëzit përjetojnë një forcë 6.3 g.

Ka mjaft karbon në trupin e njeriut për të prodhuar 9,000 lapsa.

Pesha e gjuhës së një balenë blu është e barabartë me peshën e një elefanti.

Shkencëtarët besojnë se bari i sapo prerë ka një erë të caktuar sepse bimët kanë një reagim ndaj dëmtimeve mekanike. Qëllimi i erës është të paralajmërojë barin tjetër për rrezikun e ardhshëm.

Polydaktyly-a mund të trashëgohet gjenetikisht.

Armadilët gjithmonë kanë 4 foshnje gjenetikisht identike.

Piratët vendosin një bandazh të zi në sy jo për të fshehur mungesën e syrit. Ky mashtrim i ndihmoi ata të shihnin më mirë në vende të errëta, për shembull, për të mbajtur ngarkesën, kështu që syri mund të përshtatej më mirë me errësirën.

Ka rreth 400 fobi.

© Evan-Amos / wikipedia

Mbushja mes waffles-ave në një Kitkat është bërë nga KitKat-sa të tjera që nuk janë pranuar për shkak të formës papërsosur dhe flluskave në çokollatë.

Kamera e parë u vendos në Universitetin e Kembrixhit pranë një ibriku elektrik kafeje. Përdorej për të transmetuar pamjen e ibrikut për të lejuar që njerëzit që punonin larg dhomës ku ishte vendosur kafeja të shikonin se sa kafe kishte në moment. Në këtë mënyrë, ata nuk humbin kohë duke bërë rrugë për të parë nëse ibriku ishte bosh.

Nëse ju mund të shkoni në hënë me makinë, do t’ju duheshin rreth 6 muaj për të arritur atje me 62 milje në orë.

© United States Geological Survey / Public Domain / wikipedia

Një alpaka mund të sëmuret dhe të vdesë nga vetmia.

Unaza e Zjarrit është zona në perimetrin e Oqeanit Paqësor ku ka 328 nga 540 vullkane aktivë në planet si dhe është vendodhja e 75 termeteve dhe shpërthimeve në botë.

Nëse Saturn do të vendosej në ujë, do të notonte në sipërfaqe.

Pikat e bardha që ju mund të shihni para syve tuaj kur shikoni në qiell janë në fakt qeliza të bardha të gjakut.

Sytë e Ajnshtajnit i janë dhënë mjekut të tij të syve pas autopsisë. Ai i vendosi ato në një vend të sigurt. Besohet se ata janë ende në Nju Jork.

Bonus: Rreziku i përdorimit të kondicionerit menjëherë pas ndezjes së makinës është i tejskajshëm.

Kishte një thashethem në internet që thoshte se nëse e lini makinën tuaj të parkuar në hije (që të mos flasim për në dritën e diellit në një ditë të nxehtë), kur hyni në veturë dhe ndizni kondicionerin, do të merrnit frymë në një toksinë të rrezikshme të quajtur benzen.

Për të shmangur probleme të rënda shëndetësore (si problemet e lëkurës, mëlçisë dhe mosfunksionimi i veshkave), menjëherë pas ndezjes së makinës, sipas burimit të thashethemit, duhet të hapni dritaret në makinën tuaj për disa minuta që të ajroset vendi.

Megjithatë, ka prova shkencore se ky është vetëm një shqetësim i tejskajur. Shoqata Amerikane e Kimisë publikoi një raport që arriti në përfundimin se nuk kishte sasi të rrezikshme të benzenit në makinat e parkuara.

Ne vemë bast se pas leximit të faktit në lidhje me pozicionimin e gjuhës, ju e keni kontrolluar edhe vetë! Cili fakt ju tronditi? Na tregoni për këtë në komente.