5 Gjëra që Punonjësit në Dyqanet e Aeroporteve Nuk i Tregojnë Kurrë

©lancome

Për shumë njerëz, fjalët “Duty Free” janë sinonim i gjetjes së një ujdie. Është e vërtetë që, në shumë raste, vendndodhja e tyre në aeroporte i lejon këto biznese të shmangin pagimin e detyrimeve për mallrat e tyre, nga ana tjetër ulin çmimet në markat e shtrenjta.

Por pak njerëz e kuptojnë se e kundërta e saktë është gjithashtu rasti kur bëhet fjalë për këto dyqane.

Çmimet pa taksa nuk janë gjithmonë më të lira se ato të dyqaneve me pakicë.

Këto dyqane nuk paguajnë detyrim, por këtu duhet të mbahet mend një faktor: kostoja e marrjes me qira të hapësirës me pakicë në një aeroport është aq e lartë sa që shpesh mund të tejkalojë paratë e kursyera. Për këtë arsye, çmimet në dyqanet e aeroporit mund të jenë më të larta se në dyqanet e zakonshme. Le të hedhim një vështrim në disa shembuj.

© lancome

Parfumi Lancôme’s Trésor in Love kushton 84 dollarë në dyqanet e tij zyrtare (për versionin 75 ml), 82 dollarë në Aeroportin e Nju Jorkut, 114 dollarë në Dubai dhe 73 dollarë në Tokio.

© gucci

Flora nga Gucci kushton 119 dollarë në faqen e saj zyrtare, 145 dollarë në Aeroportin e Amsterdamit dhe vetëm 107 dollarë në Delhi.

 • Ndonjëherë, mallrat në këto dyqane vijnë nga dyqanet e qytetit.
 • Shitësit nuk janë gjithmonë profesionistë.

Statistikat tregojnë se blerjet në Duty Free janë zakonisht më shumë spontane sesa racionale.

Ju duhet të bëni blerje të zgjuara

Përkundër të gjitha këtyre mangësive, është në të vërtetë e mundur të kurseni para duke blerë gjëra në Duty Free. Çështja është që çmimet e tyre varen nga dy faktorë: vendndodhja e tyre dhe kursi lokal i këmbimit.

Është më e dobishme të blini mallra elektronikë në Azi, për shembull, ndërsa produktet kozmetike zakonisht janë më të lira në Evropën Perëndimore.

© samsung

Për të ndihmuar blerësit udhëtues, analistët me bazë në Evropë kanë bashkuar një listë që tregon se sa mund të kurseni potencialisht në disa dyqane të tilla në vende të ndryshme krahasuar me çmimet e rregullta me pakicë:

 • Aeroporti Saint-Exupéry, Lyon, Francë – 11.9%
 • Aeroporti Charles de Gaulle, Paris, Francë – 11%
 • Aeroporti Schipol, Amsterdam, Hollandë – 6%
 • Aeroporti i Frankfurtit, Gjermani – 5.6%
 • Aeroporti Gatwick, Londër, MB – 5%
 • Aeroporti i Barcelonës, Spanjë – 5%
 • Aeroporti Barajas, Madrid, Spanjë – 4.7%
 • Aeroporti Fiumicino, Romë, Itali – 4.7%
 • Aeroporti Schönefeld, Berlin, Gjermani – 4.6%

Kështu që ju jo vetëm që mund të shpenzoni pa paramendim shumë para në këto dyqane por gjithashtu të kurseni shumë, me kusht që të dini se çfarë ju nevojitet. Mos harroni të kontrolloni çmimet në internet paraprakisht!