7 Gjëra në Lidhje me Dashurinë të Zbuluara Vitet e Fundit

©shutterstock

Shkencëtarët, në përpjekjen e tyre për të gjetur përgjigje për të gjitha pyetjet në lidhje me dashurinë, kanë arritur në përfundime vërtet befasuese.

Mitet e zakonshme janë hedhur poshtë dhe ne duhet të pranojmë dhe përdorim gjithnjë e më shumë informacione të reja në lidhje me marrëdhëniet.

Ndonjëherë këshillat e shkencëtarëve janë me të vërtetë të dobishme dhe na ndihmojnë të gjejmë dashurinë ose na ndihmojnë të shpëtojmë marrëdhëniet tona.

Ne do ju tregojmë për 7 studime të reja psikologjike që janë të dobishme për ata që duan të kuptojnë se çfarë është dashuria.

Gjithçka varet nga puthja e parë.

Një studim i kryer nga Universiteti i Oksfordit ka zbuluar se puthja e parë mund të përdoret për të vlerësuar aspektet e përshtatshmërisë së një burri ose gruaje të mundshme. Si rregull, puthjet konsiderohen të jenë me të vërtetë të rëndësishme kur bëhet fjalë për marrëdhënie afatgjata (veçanërisht, për gratë).

Rezultatet kanë treguar se hipoteza fillestare që thotë se funksioni parësor i puthjes është ngritja e niveleve të zgjimit është në të vërtetë e gabuar.

Njerëzit që jetojnë me njëri-tjetrin për më shumë se 25 vjet zhvillojnë tipare të ngjashme të fytyrës.

Shkencëtarët nga Universiteti i Miçiganit kanë studiuar konvergjencën në pamjen fizike të bashkëshortëve. Rezultatet tregojnë se pas 25 vjetësh së bashku, ka një rritje të dukshme të ngjashmërisë. Për më tepër, një rritje në ngjashmëri u shoqërua me lumturi më të madhe martesore të raportuar.

Ndër shpjegimet e këtij fenomeni që u ekzaminuan, një shpjegim i bazuar në një teori të efikasitetit emocional doli si më premtues. Kjo teori supozon se proceset emocionale prodhojnë ndryshime vaskulare që rregullohen nga muskulatura e fytyrës.

Mosha e përvojës së parë seksuale parashikon rezultate romantike në të ardhmen.

Shkencëtarët nga Universiteti i Teksasit në Austin kanë arritur në përfundimin se ata që kishin përvojën e tyre të parë seksuale pas moshës 19 vjeç kanë më shumë të ngjarë të kenë marrëdhënie romantike më të lumtura në moshën e rritur. Për më tepër, ata nuk kanë gjasa të martohen herët dhe në përgjithësi do të kenë më pak partnerë seksualë gjatë gjithë jetës së tyre.

Subjektet me angazhim seksual të mëvonshëm u konsideruan si më të besueshëm për marrëdhënie afatgjata. Eksperimenti tregoi se ata i trajtojnë më mirë konfliktet dhe u shfaqin partnerëve të tyre më shumë dashuri dhe përkujdesje.

Filmat romantikë ndihmojnë partnerët të shpëtojnë martesën e tyre.

Një studim i ri 3-vjeçar ka treguar që rreziku për divorc zvogëlohet nëse bashkëshortët shikojnë filma romantikë dhe i diskutojnë ato. Pas shikimit të këtyre filmave, të dy partnerët kanë një ide më të qartë të asaj që ata po bëjnë mirë dhe asaj që po bëjnë gabim ndërsa bashkëveprojnë me njëri-tjetrin. Kështu, ka më pak konflikte dhe keqkuptime.

Fotografia e një njeriu të dashur zvogëlon dhimbjen.

Një studim i ri tregon se thjesht të shohësh fotografinë e njeriut të zemrës mund të ndihmojë në zvogëlimin e dhimbjes. Të mbash ose të prekësh dorën e një personi të dashur ndihmon në të njëjtën mënyrë.

Studimi përfshinte gra që kishin qenë në marrëdhënie të mira me të dashurin e tyre për të paktën 6 muaj. Gjatë eksperimentit, ata raportuan nivelin e tyre të dhimbjes ndërsa shikonin fotografinë e të dashurve, të huajve dhe një karrigeje. Fotografitë e partnerëve me të vërtetë i ndihmuan gratë të durojnë dhimbjen.

Shpesh mendojmë se mbështetja sociale duhet të shprehet me një veprim ose me ndihmën e fjalëve. Por eksperimenti dëshmon se edhe një fotografi mund të ketë një ndikim të madh.

Martesat moderne kërkojnë që në fillim të njohësh veten.

Eli J. Finkel, së bashku me kolegët e tij nga Universiteti Veriperëndimor, ka studiuar arsyet kryesore që çojnë në divorc. Rezultatet kanë treguar që në marrëdhëniet moderne, partnerët presin më shumë kënaqësi psikologjike, ndërsa në të kaluarën, ata donin të plotësonin nevojën dhe ndjenjen e tyre për siguri.

Njerëzit mendojnë se martesa e tyre do t’i ndihmojë ata të plotësojnë nevojat e tyre për vetëvlerësim dhe vetë-aktualizim. Për të përmbushur këto nevoja, kërkohet investim i mjaftueshëm i kohës dhe burimeve psikologjike. Nëse nuk ka burime të mjaftueshme, ose njëri prej partnerëve nuk dëshiron të bëjë përpjekje, partneri tjetër zhgënjehet. Në këtë rast, partneri tjetër duhet të rishqyrtojë pritshmëritë për martesë në mënyrë që të mos zhgënjehet.

Burrat me IQ më të larta kanë më pak të ngjarë të mashtrojnë partnerët e tyre.

Shkencëtarët në Universitetin e Saint Louis kanë zbuluar se burrat me IQ më të lartë kanë më pak të ngjarë të mashtrojnë partneret e tyre. Autorët kanë analizuar rezultatet e sondazheve që përfshijnë mijëra të rritur dhe adoleshentë dhe zbuluan se burrat më të zgjuar vlerësonin monogaminë dhe ekskluzivitetin seksual.

Sa për gratë, niveli i IQ nuk kishte ndikim në besnikërinë e tyre.