7 Mënyra se si Aromat Ndikojnë Mendjen Tonë

@depositphotos

Receptori i nuhatjes, është një proteinë e aftë të lidhë molekulat e aromës që luajnë një rol qendror në shqisën e nuhatjes.

Sipas SIRC, ndërsa një lepur ka 100 milion prej këtyre receptorëve të nuhatjes dhe një qen – 220 milion, njerëzit kanë vetëm rreth 5 ose 6 milion prej tyre. Por kjo sasi e tyre është e mjaftueshme për të pasur mjaft kontroll mbi jetën tonë.

Ne dëshirojmë t’ju tregojmë se si ndjenja e erërave ndikon në trurin tonë dhe ndryshon qëndrimin tonë ndaj disa gjërave.

Rrit shijimin

Shqisa jonë e shijes na tregon nëse ushqimi është i kripur, i hidhur, i thartë, i ëmbël apo i shijshëm. Hunda jonë është me të vërtetë ajo që e di nëse ushqimi është i shijshëm apo jo. Ajo përcjell aromën e ushqimit ndërsa ne hamë dhe i dërgon mesazhe trurit tonë që i kombinon ato me receptorët e shijes dhe përmirësojnë përvojën.

Ju bën të ndiheni tërheqës

 

Ne të gjithë priremi të blejmë parfume për të qenë më tërheqës. Por ajo që nuk dimë është se në të vërtetë nuk është aroma vetë ajo që tërheq njerëzit e tjerë. Një studim i fundit ka treguar se vendosja e parfumit na bën më të sigurt dhe kjo është ajo që na bën vërtet mahnitës.

Ju lejon të udhëtoni nëpër kohë.

Erërat shkaktojnë kujtime dhe emocione të lidhura me kujtime të ndryshme. Ato na japin ndjesinë e “rikthimit në kohë”. Ekzistojnë madje një numër studimesh shkencore që demonstrojnë se aromat aktivizojnë kujtime më intensive emocionale sesa fotografitë.

Ndërsa ne humbasim 50% të kujtimeve tona vizuale brenda disa muajsh, shumica e kujtimeve të aromave të reja do të jenë akoma atje një vit më vonë.

Ndikon në gjendjen shpirtërore

Ashtu si dhe kthimi i kujtimeve, aroma mund të shkaktojë emocione dhe gjendje shpirtërore. Ndodh në një nivel nënndërgjegjeshëm të mendjes sonë. Ndonjëherë nuk mund ta kuptojmë pse papritmas jemi bërë kaq të shqetësuar ose të zemëruar. Kjo është ajo në të cilën bazohet aromaterapia. Ka aroma që na relaksojnë dhe na bëjnë të lumtur.

Mund t’ju ​​çmendë.

Njerëzit të cilët nuk mund të nuhasin asgjë ose kanë një aftësi të zvogëluar të nuhatjes kanë një rrezik më të madh për t’u depresionuar. Ndodh për shkak të lidhjes së fortë midis erërave dhe emocioneve. Pamundësia për të përjetuar aroma të ndryshme kufizon aftësinë tonë për të rikthyer kujtimet dhe ndjenjat. Mungesa e nuhatjes lidhet gjithashtu me skizofreninë.

Mund të ju bëjë psikikë

Ne mund të ndiejmë frikë, gëzim, dëshirë dhe emocione të tjera vetëm nga aroma e një personi tjetër. Ndodh sepse djersa dhe lotët e njeriut përmbajnë kimi-sinjale. Çdo kimisinjal aktivizon një pjesë të ndryshme të trurit tonë. Pra, nëse personi tjetër ka frikë, djersa e tij i tregon trurit tonë për mënyrën se si ai ndihet e cila bën që seksioni “frikë” i trurit tonë të ekspozohet ndaj tij.

Mund të bëjë që të blini më shumë.

Shitësit me pakicë e quajnë atë “aromatizues mjedisor”. Me fjalë të tjera – është larja e trurit nëpërmjet hundëve tona. Disa marka makinash vendosin “erë të re makine” shtesë në automjetet e tyre vetëm për të na detyruar t’i blejmë.

Disa dyqane vendosin aromat në hyrje kështu që ne ndjekim aromën dhe blejmë diçka. Dyqanet e kafesë dhe furrat e bukës lëshojnë erë nga hundët tona me qëllim. Ata thjesht e dinë se cila erë do të bindë trurin tonë të dëshirojë të blejë produktet.

Kështu që mbase nuhatja nuk është jetike por shumë e dobishme dhe e rëndësishme. Jo vetëm që na ndihmon të kujtojmë, ndjehemi dhe të jemi të kënaqur, por gjithashtu i siguron ekonomisë botërore një fushë të tërë për të zhvilluar truket e marketingut.