7 Fakte Rreth Aeroplanëve që Shumë Njerëz Kanë Tendencë t’i Besojnë

©shutterstock

Përkundër mendimit të zakonshëm për rrëzimet e aeroplanëve, numrat zyrtarë thonë se 95% e pasagjerëve të përfshirë në aksidente në transportuesit amerikanë midis 1983 dhe 2000 mbijetuan. Vitet e fundit, ne kemi qenë dëshmitarë të kësaj.

Në fakt, një rrëzim aeroplan ndodh për çdo 1.2 milion fluturime, dhe mundësia e vdekjes është një në 11 milion. Në krahasim, shanset për të vdekur në një makinë ose aksident trafiku janë një në 5,000.

Ne vendosëm të mbledhim disa fakte rreth avionit në mënyrë që të shpërndanin mitet e pasagjerëve të njohur.

Rrufeja mund të hedhë në erë një aeroplan.

© shutterstock

Kjo mund t’ju befasojë, por në të vërtetë rrufeja godet aeroplanët shumë më shpesh sesa do ta imagjinonit. Statistikat thonë se çdo aeroplan ndoshta do të preket nga një rrufe të paktën një herë në vit, kjo bën rreth 50 goditje në ditë në të gjithë botën.

Ky informacion mund të duket i frikshëm për ne, por realiteti është që në ditët e sotme rrufeja nuk është me të vërtetë e rrezikshme për një aeroplan dhe nuk mund të shkaktojë shumë dëme.

Disa dekada më parë historia ishte ndryshe, por tani të gjithë aeroplanët janë krijuar për t’u përballur me rrufetë në mënyrë të sigurt. Avionët janë bërë si një kafaz metalik i mbuluar me një sipërfaqe, e cila drejton energjinë elektrike rreth pjesës së jashtme të kabinës, ndarjeve të ngarkesave dhe rezervuarëve të karburantit. Mos e besoni atë që shihni në kinema.

Nëse autopiloti është hakuar, mund të çojë në përplasje.

Ekziston një skenë në disa filma ku autopiloti bllokohet dhe ekuipazhi i aeroplanit nuk mund të kontrollojë më aeroplanin. Sidoqoftë, kjo nuk ka asnjë lidhje me realitetin. Për arsye të dukshme, aeroplanët ajrorë janë të dizajnuar me shumë nivele të sigurisë në çdo sistem, dhe kjo është e vërtetë edhe për autopilotin gjithashtu.

Në fakt, të gjithë aeroplanët kanë të paktën dy kompjuterë të veçantë autopilot, dhe secili prej tyre mund të fluturojë aeroplanin më vete. Por edhe nëse të gjithë autopilotët nuk janë në rregull, pilotët janë të kualifikuar sa duhet për të fluturuar aeroplanin vetë.

Një vrimë në anën e aeroplanit mund të thithë njerëzit jashtë.

Disa filma, si “Destinacioni Final” (New Line Cinema, 2000) kanë spekuluar për këtë. Ata portretizojnë këtë lloj aksidenti në një aeroplan si duke krijuar një efekt vakumi. Sidoqoftë, kjo nuk është mjaft realiste.

Po, është e vërtetë që ka një ndryshim të rëndësishëm midis presionit të ajrit jashtë dhe brenda një avioni, megjithatë nuk është e mjaftueshme për të bërë një boshllëk të plotë në mënyrë që pasagjerët të thithen menjëherë nga aeroplani.

Realiteti është që një nxitim i ajrit do të fryhet rreth objekteve të lehta dhe do të bëhet një i ftohtë në kabinë, dhe natyrisht, maskat e oksigjenit do të bien. Por pa dyshim që nuk do të duken si ato skena filmike.

Humbja e një motori është fatale.

© shutterstock © shutterstock

Kjo është mjaft e njohur në Hollywood. Nëse një aeroplan humbet një motor në një film, kjo ndoshta do të çojë në përplasje. Sidoqoftë, e vërteta është se edhe një aeroplan me vetëm një motor mund të mbijetojë lehtësisht në këtë rast.

Ka pasur shumë raste të një uljeje të sigurt pa energji. Shumica e avionëve kanë dy ose më shumë motorë posaçërisht për këto lloj aksidentesh. Avionët janë të dizajnuar në mënyrë që edhe nëse një motor dështon gjatë ngritjes, ai ende mund të ngrihet, të fluturojë përreth dhe të ulet.

Turbullira mund të jetë shumë e rrezikshme.

Ne duhet të kuptojmë se turbullira është një rast i natyrshëm kur fluturon. Atmosfera e tokës nuk është krejtësisht e qetë dhe turbullirat janë rezultat i miliona ndryshimeve të vogla në shpejtësinë e ajrit, drejtimin dhe dendësinë.

Për shkak se kjo është një ndodhi natyrore dhe ndodh rregullisht, prodhuesit e aeroplanëve testojnë aeroplanët e rinj në kushte më të këqija. Krahët e çdo aeroplan janë testuar për t’i rezistuar 150% të stresit maksimal që do të hasin ndonjëherë, përfshirë turbullirat. Asgjë nuk është aq e frikshme sa tregojnë filmat.

Dyert e aeroplanit mund të hapen gjatë fluturimit

Rreth 70 vjet më parë kjo mund të ishte dukej e saktë sepse edhe vetë avioni nuk kishte presion mirë. Por aeroplanët modernë janë nën presion, dhe të gjitha dyert e aeroplanit, përfshirë dyert e daljes, janë të dizajnuara. Të gjitha hapen duke rrëshqitur ose rrotulluar brenda në kabinë para se të hapen jashtë përmes kornizës së derës.

Kjo do të thotë se dyert duhet të tërhiqen nga brenda për t’u hapur. Gjithashtu, sipas ekspertëve të industrisë, asnjë pasagjer nuk mund të jetë aq i fortë sa të hapë fizikisht derën e urgjencës së një avioni në ajër.

Nuk ka asnjë shans për të mbijetuar nga një përplasje avioni.

© nsfwdreamer/reddit.com

Në filma, një aksident ajror zakonisht përfundon në mënyrë fatale. Sidoqoftë, ka histori të vërteta që vërtetojnë krejt të kundërtën. Ashtu si historia e Airlines Aloha 243 ndërmjet Hilo dhe Honolulu në Hawaii. Më 28 Prill 1988, avioni pësoi dëme të mëdha pas një dekompresioni eksploziv në mes të fluturimit, por ishte në gjendje të zbriste me siguri në aeroportin Kahului në Maui.

Një tjetër rast në vitin 2013, ishte kur pas rrëzimit të rrëzimit të Asiana Flight 214, dukej e pabesueshme që 304 nga 307 njerëz në bord mbijetuan. Në fakt nuk është aq befasuese. Numrat nga Bordi Kombëtar i Sigurisë së Transportit tregojnë se 95% e pasagjerëve të përfshirë në aksidente mbi transportuesit amerikanë midis 1983 dhe 2000 mbijetuan.