7 të Vërteta Cinike që Përrallat na Mësuan Kur ishim Fëmijë

©depositphotos

Përrallat kanë një ndikim kaq të rëndësishëm tek fëmijët, saqë do të ishte pothuajse e habitshme të gjesh fëmijë që kurrë nuk lexojnë përralla në fëmijërinë e tyre, dhe e njëjta gjë vlen edhe për të rriturit.

Këto histori na ekspozojnë ndaj të vërtetave për botën dhe na japin informacionin tonë të parë në lidhje me vlerat morale të shoqërisë në të cilën jetojmë. Por ndonjëherë, vlerat për të cilat flasin janë kaq cinike, saqë habitemi që nuk i vumë re më parë .

Ne u argëtuam shumë duke lexuar përralla për fëmijë dhe gjetëm disa të vërteta cinike të fshehura në to.

Gratë duhet të jenë të bukura dhe burrat jo: Ricky of the Tuft

 

Një mbretëreshë kishte një djalë të shëmtuar, por një zanë e ngushëlloi dhe i tha asaj se ai do të ishte shumë i zgjuar dhe ta bënte të zgjuar edhe gruan që do.

Një mbretëreshë tjetër kishte 2 vajza – njëra prej tyre ishte shumë e bukur dhe tjetra ishte e shëmtuar. E njëjta zanë i tha gruas se vajza e bukur do të jetë shumë budallaqe, por ajo do të ketë fuqinë për t’i bërë të bukur edhe njerëzit që i pëlqejnë.

Pavarësisht nga bukuria e saj, princesha e madhe është aq budallaqe sa njerëzit prireshin të favorizonin shoqërinë e motrës së saj të shëmtuar, por inteligjente, më të vogël. Djali i shëmtuar bie në dashuri me princeshën e shëmtuar dhe premton ta bëjë atë më të zgjuar nëse ajo do të pranojë të martohet me të. Nuk ka asnjë transformim magjik për djalin, megjithëse, autori na siguron se ai bëhet “i bukur” kur princesha mësohet me pamjen e tij.

Dhe motra e vogël e shëmtuar është harruar. Edhe nëse ajo ishte në gjendje t’i bënte përshtypje njerëzve me personalitetin e saj, historia ende tregohet sikur motra e bukur është ajo që ka të drejtë të jetë heroina.

Pra, kjo përrallë na mëson se pavarësisht se sa budallaqe është një grua, nëse është tërheqëse, jeta e saj do të jetë e mirë. Dhe ajo mund të ketë tipare të tjera pozitive, si inteligjenca, që i janë atribuar asaj, në vend që të punojë në të vërtetë drejt atyre qëllimeve.

Bëni një gabim, dhe njerëzit kurrë nuk do ta harrojnë atë.

Një e ve kishte 2 vajza. Ajo donte të madhen, e cila i ngjante asaj dhe me të voglën, e cila i kishte ngjarë babait të saj, ajo sillej sikur ta kishte shërbëtore.

Motra e vogël shkoi për të marrë ujë, takoi një zonjë të vjetër dhe i dha asaj për të pirë. Në kthim, zonja e vjetër i dha asaj një dhuratë: sa herë që vajza hapte gojën, do të binin lule dhe diamante. Motra e madhe përpiqet të shkojë ta takojë vetë këtë zanë – dhe këtë herë zana maskohet si një zonjë e rafinuar dhe vajza, e cila është në kërkim të zonjës së vjetër, sillet vrazhdë me të. Si ndëshkim, gjarpërinj dhe zhaba shfaqeshin kur ajo fliste.

Nëna e tmerruar e përzë vajzën e re nga shtëpia dhe ajo takon një princ në pyll. Duke e kuptuar që një vajzë që bën bizhuteri është një pajë më e mirë se çdo princeshë, ai martohet me të.

Vajza e madhe u dëbua dhe vdiq e vetme. Autori madje nuk i dha vajzës së varfër një shans për t’i bërë gjërat mirë.

Do të kishte kuptim nëse motra e madhe do të dënohej për keqtrajtimin e motrës së saj më të vogël, por zana nuk duket se kujdeset për këtë. Në fakt, nëna, e cila është padyshim negativja e vërtetë në të gjitha këto, mbetet krejt e pandëshkuar.

Me kalimin e viteve, disa autorëve ose u erdh keq për motrën ose i dhanë asaj një fund të lumtur. Në një parodi të famshme aksidentalisht zanat i kanë bërë dhuratat e gabuara secilës vajzë. Një vajzë e sjellshme mashtron një zanë për ta bërë të flasë diamante dhe ajo përfundon duke u rrëmbyer nga një pseudo-artist. Motra e saj anashkalon zanën dhe për këtë mallkohet duke folur gjarpërinj dhe zhaba dhe përfundon e martuar lumtur me një mjek të pasur që studion helmin e kafshëve.

Një ritregim tjetër ndryshon duke e bërë motrën e vogël të jetë e keqja dhe e bën atë të martohet me vëllain e keq të princit dhe të bëhet mbretëreshë, para se të marrë ndëshkimin e saj.

Për të qenë i suksesshëm, duhet të ecësh mbi të gjithë njerëzit: Maçoku me çizme

Kjo mace kërcënoi njerëzit në mënyrë që ata të gënjenin mbretin, për ta bërë pronarin e tij të dukej më i mirë. Më vonë, e njëjta mace mashtroi një vigan për ta bërë një mi. Pastaj macja e hëngri dhe mori ato që kishte vigani. Pra, duke kërcënuar dhe gënjyer, macja arriti qëllimet e tij.

Nuk ka nevojë të bëjmë sakrifica për dashurinë dhe shpresojmë se njerëzit do ta vlerësojnë atë: Sirena e Vogël

©depositphotos

Një sirenë e shpëtoi princin dhe u dashurua me të. Ajo donte të bëhej njerëzore, kështu që bëri një marrëveshje me një magjistare dhe mori këmbët në këmbim të zërit të saj. Ajo piu një ilaç dhe takoi princin, i cili u dashurua me të. Por princi u martua me një grua tjetër dhe sirena u hodh në det.

Mesazhi është i thjeshtë: mos sakrifikoni asgjë në emër të dashurisë dhe shpresoni se ai që doni do ta vlerësojë atë.

Vajzat rriten gjithmonë përpara djemve: Peter Pan

Wendy, ndryshe nga Peter dhe vëllezërit e saj, nuk donte të qëndronte përgjithmonë në  Askund- ajo pranoi faktin që po rritej. Disa e kanë parë këtë si një simbol të konfliktit të brendshëm midis rritjes ose kapjes pas fëmijërisë.

Gjithashtu, siç e kanë vërejtur disa njerëz, Wendy padyshim që priste që Peter të kishte një marrëdhënie me të. Por Peter ngeci në fëmijëri dhe nuk i dha Wendy-t atë që donte.

Vetëm i ftohti, uria dhe kërcënimet mund të ndihmojnë në mposhtjen e njerëzve në njëfarë kuptimi: Mbreti Mjekërgjatë

Një princeshë refuzoi të gjithë kandidatët me të cilët iu sugjerua të martohej për shkak të mënyrës se si dukeshin. Babai i vajzës humbi durimin dhe e urdhëroi atë të martohej me burrin e parë të varfër që do të takonte. Doli se ai ishte njeriu me të cilin princesha ishte tallur më shumë. Dhëndri e mbylli princeshën në një kabinë të ftohtë, e bëri atë të punojë, dhe madje i shkatërroi enët që ajo planifikoi të shiste në treg – të gjitha në një përpjekje për ta bërë atë një grua të bindur.

Pra, përralla na mëson se disa njerëz mund të ndryshohen, por vetëm me forcë të egër, aq e shëmtuar sa mund të tingëllojë kjo.

Gjithmonë është dikush më i fortë se ti: Njeriu biskotë

Njeriu biskotë u shpëtoi disa ndjekësve, por përfundoi duke u ngrënë nga një dhelpër. Ideja është që pa marrë parasysh sa i fortë dhe i zgjuar jeni, ekziston gjithmonë dikush më i fortë dhe më i zgjuar.

Sigurisht, nëse personazhet në përrallë do të ishin të gjithë të sjellshëm dhe të lumtur, kjo nuk do të ishte mirë për fëmijët: ata nuk do të mësonin të ishin të fortë. Por mësuesit dhe psikologët ende nuk kanë një konsensus se sa të vërteta duhet të dinë fëmijët.