8 Fakte që Nuk i Dinim për Trupin Mashkullor

Trupi mashkullor është plot me surpriza. Disa nga tiparet e tij janë një mister jo vetëm për gratë, por edhe për vetë burrat.

Ne do t’ju tregojmë 8 fakte, pas të cilave ju do të filloni të shikoni seksin e kundërt në një tjetër mënyrë.

 

Plakja e ngadaltë

© Depositphotos

Fytyra e një burri e ruan rininë për shumë më gjatë se e një gruaje. Dhe kjo pasi me kalimin e moshës, lëkura e burrave humbet densitetin e kolagjenit më ngadalë, gjë që e bën më të mundur për t’i rezistuar rrudhave dhe rënies.

Por, meqenëse burrat kanë tendencë të kujdesen më pak për lëkurën e fytyrës sesa gratë, ajo është më e ndjeshme ndaj ndikimeve të jashtme negative, të cilat mund të mohojnë përparësinë natyrore.

Aftësia për të laktatuar

© Depositphotos

Po, e lexuat mirë, burrat gjithashtu kanë gjëndra që mund të prodhojnë qumësht. Por prodhimi i tij është një devijim nga normalja.

Një rritje në hormonin e prolaktinës është fajtore për gjithçka, e cila mund të shkaktohet, për shembull, nga ilaçet që stimulojnë zemrën, mosfunksionimi i hipofizës dhe hipotalamusit, opioidet ose uria ekstreme.

Mungesa

© Depositphotos

Në përgjithësi pranohet që mungesa e flokëve transmetohet tek burrat vetëm përmes kromozomeve X të nënës. Por kjo nuk është plotësisht e vërtetë; ka faktorë të tjerë po aq të rëndësishëm.

Nëse babai i një burri është tullac, atëherë tendenca e tij për t’u bërë tullac rritet me 60%. Puna aktive e hormoneve mashkullore gjithashtu ndikon në gjëndrat e flokëve në mënyrë të tillë që trupi gradualisht të humbasë aftësinë e tij për të krijuar flokë të rinj. Epo, ku mund të shkojmë pa stres dhe kequshqyerje, të cilat gjithashtu rrisin ndjeshëm rrezikun.

Sindroma premenstruale

© Depositphotos

Për disa, kjo mund të jetë edhe më befasuese se laktacioni, por 26% e burrave gjithashtu kanë simptoma të PMS.

Gjatë kësaj periudhe, një burrë bëhet më i ndjeshëm, nervoz, i uritur dhe madje mund të vuajë nga ngërçet në pjesën e poshtme të barkut. Në përgjithësi, ai ndjen gjithçka njëlloj si një grua.

Parimi femëror

© Depositphotos

Të gjithë njerëzit në Tokë e filluan ekzistencën e tyre si gra. Kromozomet X dhe Y janë përgjegjës për përcaktimin e gjinisë. Nëse, gjatë konceptimit, dy kromozome X janë të lidhura, ju do të merrni një vajzë, nëse kromozomet janë X dhe Y është një djalë.

Qëllimi është që për 5-6 javët e para kromozomi Y është joaktiv, dhe derisa të hyjë në fuqi, embrioni zhvillohet në një vajzë.

Lekurë e trashë

© Depositphotos

Hormoni testosteron është përgjegjës për trashjen e lëkurës së një burri. Kjo është arsyeja pse është rreth 25% më e trashë se ajo e seksit tjetër.

Por, përkundër përparësisë fillestare, lëkura e një burri bëhet më e hollë gjatë gjithë jetës, ndërsa lëkura e një gruaje mbetet e pandryshuar në trashësi deri në menopauzë.

Molla e Adamit

© Depositphotos

A keni menduar ndonjëherë pse na duhet molla e Adamit dhe pse burrat e kanë atë më të theksuar se gratë? Molla e Adamit është vetëm një zgjatim në qafë, i formuar nga pllaka e kërcit të tiroides, funksioni kryesor i së cilës është të mbrojë kordat e zërit.

Kërci i tiroides është gjithashtu përgjegjës për lartësinë e zërit. Në adoleshencë, ai ndryshon këndin e tij në lidhje me kërcin krikoid, duke formuar kështu një mollë të Adamit dhe duke “thyer” zërin. Për burrat, ky kënd është më i vogël se për gratë, dhe për këtë arsye ata kanë një zgjatim më të madh dhe një zë më të ulët.

Perceptimi i ngjyrave

Burrat dallojnë më pak nuanca ngjyrash sesa gratë, dhe arsyeja për këtë është mjaft e thjeshtë. Qelizat konike, janë përgjegjëse për perceptimin e ngjyrës. Informacioni rreth tyre përmbahet në kromozomin X, dhe meqenëse gratë kanë 2 kromozome X, ato kanë përkatësisht më shumë qeliza konike.