8 Fakte të Çudtishme që Nuk i Dinit për Aviacionin

Pse dritaret e avionëve janë të rrumbullakosura? Pse aeroplanët kanë brinjë gjarpërues të krahëve? Pse udhëtarët gjithmonë hynë në aeroplanë nga ana e majtë?

Çdo gjë që lidhet me avionët është e planifikuar dhe e menduar mirë. Ndoshta kjo është arsyeja kryesore pse një avion është mënyra më e sigurt për të udhëtuar.

Ne do t’u përgjigjemi 8 pyetjeve më të njohura për aeroplanët.

 Pse janë të rrumbullakosura dritaret e avionëve?

© wikimedia © baesystems

Në fillim të viteve 1950, de Havilland zhvilloi Kometën, avioni i parë i avionëve komercialë në botë. Ishte fjalë për fjalë një mrekulli. Por një vit më vonë, ajo u nda copash në qiell. Pas disa muajsh edhe 2 aeroplanë u rrëzuan.

Inxhinierët kryen një diagnozë të çdo vidhosje të avionit dhe gjetën problemin: dritaret ishin katrore. Problemi ishte se presioni ushtrohej më shumë rreth qosheve të dritareve katrore dhe ky presion vetëm sa rritet gjatë fluturimit. Kështu që u vendos për të bërë dritare të rrumbullakëta. Falë këtij vendimi, fluturimet tani janë më të sigurta.

Pse aeroplanët kanë krahë të lakuar?

© depositphotos

Gjatë një fluturimi, presioni është më i ulët në krye të krahëve se sa poshtë tyre. Ajri priret të lëvizë nga presioni i lartë nën krah deri te presioni i ulët zonën rreth krahut të sipërm. Në të kaluarën, krahët ishin të drejtë, dhe rrjedhja e ajrit shkaktonte turbullira të rënda.

Pra, shkencëtarët vendosën të përkulnin krahët për lart, për të zvogëluar trazirat, për të zgjatur qëndrueshmërinë e krahëve dhe për të kursyer më shumë karburant gjatë udhëtimit. Falë këtij funksioni, ndihemi më rehat gjatë një fluturimi.

Pse avionët kanë forma të ndryshme hundësh?

© keywordlister

Hunda e avionit ushtarak ka gjithmonë një drejtim. Sa më e mprehtë të jetë hunda, aq më i shpejt është një avion. Por një hundë më e gjatë i lejon pilotët që të shohin pistën si duhet, prandaj avionët e pasagjerëve kanë hundë të rrumbullakët.

Por inxhinierët rusë e zgjidhën këtë problem në vitet ’60. Ata shpikën aeroplanin më të shpejtë të pasagjerëve që ishte në gjendje të anonte hundën. Gjatë ngritjes dhe uljes, aeroplani e kthente poshtë hundën. Gjatë fluturimit hunda rikthehej në pozicionin e saj fillestar.

Ky dizajn i çuditshëm e ka një qëllim: ndihmon pilotët të shohin më mirë pistën.

Pse avionët janë të lyer me të bardhë?

© عبدالحميد الفضل/twitter © depositphotos

Avionët janë pothuajse gjithmonë të bardhë. Ka disa arsye për këtë:

Reflektimi i nxehtësisë. Nëse një avion është i lyer me ngjyrë të bardhë, grumbullon më pak nxehtësi. Kjo është më mirë për udhëtarët dhe ekonomikisht fitimprurëse për linjat ajrore.

Bojë e bardhë është më pak e shtrenjtë.

Parandalon përplasjen me zogjtë. Zogjtë mund të shohin reflektimin nga sipërfaqet e bardha më mirë dhe shpesh nuk bien ndesh me aeroplanë për këtë arsye.

Boja e bardhë ndihmon zbulimin e të çarave dhe është më e lehtë të vërehet dëmi.

Pse dalja është në të majtë?

© depositphotos © depositphotos

Jo të gjithë, por shumica e avionëve e kanë hyrjen kryesore të pasagjerëve në anën e majtë. Ekzistojnë 3 teori që e shpjegojnë këtë fakt.

Teoria # 1. Ana e djathtë është për bagazhin (kapakët e ngarkesave janë gjithashtu në të djathtë), kështu që nuk është e sigurt për pasagjerët.
Teoria # 2. Disa njerëz thonë se kjo është një traditë nga e kaluara: shkallët e levizshme në anije ishin gjithmonë në të majtë.
Teoria # 3. Kapiteni i një avioni përdoret për t’u ulur në të majtë. Vendodhja e derës së pasagjerëve i lejonte ata të parkonin më mirë aeroplanin në zonën e pasagjerëve.

Pse disa aeroplanë kanë formë të çuditshme?

© depositphotos © reddit

Një avion mund të ketë një formë e çuditshme për një arsye të thjeshtë: forma e tij e bën më pak të dukshme për radarët, sonaret dhe metoda të tjera zbulimi. Për më tepër, kjo i lejon avionët të mbajnë më shumë bagazhe dhe të konsumojnë më pak karburant.

Forma e aeroplanëve u frymëzua nga zogjtë. Zogjtë grabitqarë e përdorin këtë pozicion për të rritur gamën e fluturimit dhe të bëhen më pak të dukshëm.

Avionë të tillë janë shumë të shtrenjtë kështu që ato nuk përdoren në aviacionin civil.

Si duken aeroplanët të bollshëm?

© depositphotos

Dizajnuesit përdorin disa truket për t’i bërë avionët të duken më të mëdhenj dhe më të gjërë nga sa ato janë në të vërtetë. Për shembull, muret kanë një formë të caktuar që reflekton dritën si duhet.

Ndriçimi mes tavanit dhe binarëve të sipërm e bën tavanin më të lartë. Falë këtyre metodave, është më e lehtë për njerëzit që vuajnë klaustrofobia që të udhëtojnë me avion.

Pse pilotët nuk kanë mjekra?

© shutterstock.com © shutterstock.com

Disa kompani ajrore nuki  lejojnë pilotët të mbajnë mjekra. Pasi qimet e fytyrës mund të ndalojnë maskën e oksigjenit të montohet e sigurt në fytyrën e pilotit dhe nuk lejojnë që të funksionojë siç duhet. Në rast emergjence, pilotët duhet të jenë të vetëdijshëm për të shpëtuar jetën e njerëzve.

Bonus: Pse nuk ka vende udhëtimi në këmbë?

© John Walton/Twitter

Do të shfaqen së shpejti. Gjatë Expo Interiors Aircraft, një kompani italiane paraqiti vende të reja për transportuesit me kosto të ulët. Këto vende do t’ju lejojnë të udhëtoni në këmbë dhe çmimi i këtyre biletave do të jetë 50% më i ulët.

Këto vende mund të duken të parehatshme, por nëse jeni duke udhëtuar për më pak se 2 orë dhe nuk dëshironi të paguani shuma të mëdha parash, këto janë të duhurat për ju.

Do të dëshironit të provonit një vend të posaçëm? A mendoni se është një mundësi e mirë? Ne do të donim të dinim se çfarë mendoni.