8 Nyje të Thjeshta që do t’ju Shpëtojnë në Çdo Situatë

©depositphotos

Të gjitha llojet e gjërave ndodhin në jetë. Le të themi se duhet të arrini në një lartësi, të lidhni diçka ose të nxirrni makinën nga një hendek. Në këto situata ju duhet një litar i lidhur në mënyrë korrekte, kështu që të dish të lidhësh nyje për çdo rast është një aftësi jashtëzakonisht e dobishme.

Ne vendosëm t’ju ndihmojmë të zotëroni 8 nyjet më të lehta që mund t’ju ndihmojnë në jetën e përditshme.

Nyjë shtrënguese

©depositphotos

Si ta bëjmë atë. Merrni një fund të vargut dhe formojeni atë në një formë “Z”. Përfundoni fundin e saj të shkurtër 3-4 herë rreth telit dhe kalojeni përmes lakut më poshtë. Shtrëngoni nyjën duke përdorur lakun e mësipërm.

Ky lak është praktik për ngritjen ose uljen e objekteve me një gojë të ngushtë.

Bashkoni shkopinjtë

©depositphotos

Si ta bëjmë. Për të filluar, lidhni një nyjë të zakonshme në njërin nga shkopinjtë. Pastaj vendosni të dytën pranë tij dhe mbështillni litarin përreth 5-8 herë. Me fundin e lirë lidhni dy shkopinjtë, duke e kaluar mes tyre.

Këto lloje të lidhjeve janë mjaft të forta dhe mund të përdoren për të marrë një shtyllë të vetme të gjatë, për të mbështetur një shtyllë të thyer, ose thjesht lidhin dy a më shumë shtylla (shufra, shtylla) së bashku.

Nyja “Shtrënguesi”

©depositphotos

Si ta bëjmë atë. Bëni një lak në qendër të litarit. Pastaj përmbys një anë në mënyrë që vargu të jetë në formën e një figure tetë. Tani merrni qendrën e tetë (pikën e kryqëzimit) dhe thjesht formoni lakun përfundimtar.

Veçori e kësaj nyje është se pas shtrëngimit të saj, ajo nuk do të zgjidhet më vete. “Shtrënguesi” është i mirë për lidhjen e çantave dhe qeseve të mbeturinave.

Nyja “Shkallë”

©depositphotos

Si ta bëjmë atë. Merrni një fund të litarit me dorën tuaj të majtë. Me dorën tuaj të djathtë me një kapje të kundërt, rrokullisni lakun dhe rregullojeni atë në dorën tuaj të majtë. Përsëriteni të njëjtën gjë me pjesën tjetër të litarit. Në fund, kaloni fundin e tij përmes lakut dhe kapeni atë. Tani i gjithë laku ka nyje dhe distanca midis tyre duhet të jetë e barabartë me madhësinë e lakut.

Kjo lloj nyje mund të përdoret nëse keni nevojë për të zbritur ose ngritur nga një vend i lartë, ose për të nxjerrë makinën nga një hendek.

Nyja “fuçi”

©depositphotos

Si ta bëjmë atë. Vendoseni objektin në një litar dhe lidheni atë me një nyjë të përbashkët sikur të ishin kordele këpucësh. Pastaj shtrijeni lakun e nyjës në anët e objektit dhe shtrëngojeni.

Kjo lloj nyje përdoret për të ngritur objekte të rënda të rrumbullakëta. Përveç kësaj, është e rehatshme të ngresh disa objekte në të njëjtën kohë ose ta përdorësh si dorezë për kova, kavanoza ose fuçi.

Nyje rrëshqitëse

©depositphotos

Si ta bëjmë atë. Merrni skajet e një litari të hollë dhe mbështillni 3-4 rrathë të litarit kryesor, duke i kaluar ato nëpër lak. Pa ngarkesë, kjo nyjë është e rrëshqitshme dhe mund të rregullohet me dorë. Por nëse i vendosni një ngarkesë, ajo rregullohet dhe nuk lëviz më nga vendi.

Këto lloje të lidhjeve ndihmojnë për të ngjitur një litar në çdo lartësi ose për të varur një objekt.

Nyja “Dorezë”

©depositphotos

Si ta bëjmë atë. Përgatitni një tel aq të gjatë sa të mund të mbështillet plotësisht rreth një objekti të madh e të sheshtë. Lidhni skajet e litarit me një nyjë të përbashkët, dhe kaloni pjesën tjetër në anën tjetër në mënyrë që të jetë 1/3 e lartësisë së objektit. Mbajeni mesin e litarit në të dy skajet për ta përdorur atë si dorezë për bartjen e objekteve të sheshta.

Është i përshtatshëm për bartjen e objekteve të mëdha të sheshta që janë të vështira për t’u mbajtur me duart tuaja. Mbajtja e objektit nga qendra e saj e gravitetit ju lejon ta anoni pa mundim kur ngjiteni ose zbritni shkallët.

Nyja e drejtë

©depositphotos

Si ta bëjmë atë. Merrni dy litarë dhe kryqëzoni ato (e kuqja mbi blu) për të formuar një gjysmë nyje. Kryqëzojini edhe një herë (të kuqen mbi blu) dhe shtrëngoni të dy anët për të marrë një nyje të drejtë.

Është një nga nyjet më të lehta për të bashkuar dy lidhje. Mund të përdoret nëse keni nevojë të lidhni një ngarkesë të lehtë përkohësisht. Nëse i vendosni një ngarkesë të rëndë, litarët e lidhur bëhen shumë të ngushtë kur lagen. Por ato janë të lehtë për tu zgjidhur.