9 Gjëra Interesante që Ndodhin në Trupin Tuaj Gjatë Gjumit

©depositphotos

Ne vendosëm të hetojmë më tej këtë temë interesante. Këtu janë nëntë gjërat më kurioze që i ndodhin trupit tuaj kur ju bien në krahët e Morfes dhe lini që mendja juaj e ndërgjegjshme të fiket për disa orë.

Muskujt tuaj janë të paralizuar

Kur futeni në fazën REM të gjumit, që është gjumi më i thellë, muskujt e gjymtyrëve tuaja paralizohen plotësisht dhe është përkohësisht e pamundur të lëvizni.

Ekziston një çrregullim i gjumit në të cilin kjo paralizë mbahet edhe për disa sekonda ose minuta pas zgjimit.

Sytë tuaj lëvizin me shpejtësi të plotë

Të gjitha fazat e gjumit shërbejnë për një qëllim specifik për të mbajtur trupin dhe trurin tuaj të shëndetshëm dhe të qetë. Ekzistojnë pesë faza të gjumit; secila është më e thellë se ajo e mëparshmja, dhe kur kalojmë nëpër të pesë fazat, cikli fillon përsëri.

E fundit (REM) është më aktive dhe fillon rreth 60 ose 90 minuta pasi të bini në gjumë. Në këtë fazë sytë tuaj lëvizin me shpejtësi të plotë mbrapa dhe përpara, pa qenë të vetëdijshëm për këtë, sepse mendja juaj është e përqendruar në atë që po ëndërroni.

Një hormon i rritjes çlirohet

Hormoni HGH, i njohur si hormoni i rritjes njerëzore, është përgjegjës për lejimin e rigjenerimit të eshtrave, muskujve dhe indeve. Kur flemë, prodhimi i kësaj substance aktivizohet në të gjithë trupin tuaj.

Kontribuon në shërimin e plagëve dhe rinovimin e qelizave. Kur jemi të rinj, ky hormon promovon rritjen dhe ka shumë efekte të tjera në trup. Për këtë arsye, mund të thuhet se rritemi më shumë kur flemë.

Fyti juaj ngushtohet

Kur flini, muskujt që mbajnë fytin hapur kur jeni zgjuar pushojnë dhe madhësia e fytit tuaj zvogëlohet. Kjo është një nga shkaqet e gërhitjes së thellë. Edhe pse ekzistojnë faktorë të tjerë kontribues, siç është bllokimi i hundës, shtrëngimi i fytit ka shumë lidhje me zhurmat e bezdisshme që bëjnë disa njerëz kur flenë.

Ju bluani / kërcitni dhëmbët

Ky fenomen quhet bruksizëm. Kjo nuk ndodh me të gjithë, por disa njerëz mund të zgjohen me dhimbje të fortë të nofullave pasi të shtrëngojnë dhëmbët natën. Bruksizmi mund të ketë një origjinë morfologjike që ndodh si rezultat i një keq-rënditjeje në nofull.

Mund të jetë gjithashtu psikologjike – është një mënyrë për të lëshuar tensione emocionale dhe stresin e grumbulluar gjatë ditës. Sidoqoftë, studimet nuk kanë arritur ende të identifikojnë pse disa njerëz kurrë nuk e përjetojnë atë, ndërsa të tjerët përfundojnë me dhëmbë të plasaritur dhe nofulla të dhimbshme.

Ju përjetoni ngjallje spontane seksuale

Si burrat dhe gratë pësojnë zgjim seksual gjatë gjumit. Ky fenomen është për shkak të aktivitetit kulminant të trurit gjatë fazës së shpejtë të lëvizjes së syve, që do të thotë se trurit tuaj i duhet më shumë oksigjen, dhe për këtë arsye, një rrjedhë më e shpejtë e gjakut. Rritja e kësaj të fundit prek çdo organ të trupit tuaj, përfshirë ato më intime, duke rezultuar në aktivizimin e hormoneve seksuale.

Truri juaj lëshon informacione të grumbulluara dhe krijon histori

Mënyra se si formohen ëndrrat tona mbetet ende një mister shkencor. Sot ne e dimë se truri ynë ndërton pamjet e ëndrrave nga kujtimet e pranishme në jetën tonë të përditshme dhe materialin tonë të thellë të nënndërgjegjeshëm.

Kështu, përvojat e fundit kombinohen me informacionin që kemi ruajtur me vite: kujtime, trauma, emocione dhe ndjenja, për të krijuar ëndrra misterioze dhe nganjëherë absurde.

Sidoqoftë, akoma nuk është e mundur të përcaktohet pse mendja jonë udhëton në vende të caktuara gjatë natës, ose pse zgjedh kujtime specifike, ngjyra, zëra, skena ose njerëz. Megjithë për përparimet e mëdha të shkencës, ëndrrat mbeten një enigmë e madhe që duhet ende të zgjidhet.

Ju mund të dëgjoni shpërthime të papritura

Sindroma e shpërthimit të kokës është një fenomen i rrallë, por mund të ndodhë. Nëse do të ndodhë ndonjëherë me ju, do ta ndjeni si një shpërthim me zhurmë i cili ju bëri të zgjoheni dhe mund të përjetoni nivele të larta frike dhe shqetësimi, por në realitet asgjë në botën e jashtme nuk ka ndodhur.

Ata që vuajnë nga kjo sindromë mendojnë se koka e tyre ka ‘shpërthyer’ ose mendojnë se kanë dëgjuar një tingull të fortë, si një armë zjarri. Nuk shkakton dhimbje fizike, por mund të ketë pasoja serioze psikologjike.

Truri juaj rigjeneron dhe detoksifikon veten

Studiuesit në Universitetin e Rochester zbuluan se ndërsa flini, truri juaj shpërbën mbeturinat që ndërtohen gjatë ditës. Mekanizmi që aktivizohet kur jemi duke fjetur quhet sistemi glimfatik, dhe kur ndizet ai lejon trurin tuaj të largojë informacionin e padobishëm, dhe të grumbullojë sendet që ai i konsideron jetësore dhe të rinovojë lidhjet e tyre.