9 Gjëra që i Përdorim Gjatë, dhe Harrojmë se Duhen Ndërruar

©shutterstock,©depositphotos.com

Disa gjëra i mbajmë dhe i përdorim shumë më gjatë se sa duhet. Dhe një këllëf jastëku ose një filtër uji mund të jetë një burim problemi nëse nuk zëvendësohet në kohë.

Ne kuptuam se si të kujdeseshim siç duhet për gjërat dhe u siguruam që disa prej tyre ishte shumë vonë për t’i hedhur dhe zëvendësuar me të reja.

Filtri i ujit

© Depositphotos.com

Shumë njerëz mendojnë se filtri i ujit lahet me çdo përdorim. Në fakt, ajo mund të bëhet një mjedis për bakteret nëse nuk ndryshohet mjaft shpesh. Rekomandohet të zëvendësohet mesatarisht çdo gjashtë muaj.

Hekuri

Fatkeqësisht, jo të gjithë hekurat mund të funksionojnë pa probleme për 10-12 vjet. Zakonisht kanë një garanci 1 vjeçare. Nëse, pas kësaj periudhe, ju duket se hekuri nuk funksionon mirë, për shembull, hekurosja e rrobave kërkon më shumë kohë se zakonisht, mund të ia vlejë të mendoni për një teknikë të re. Zëvendësimi i një hekuri ka të ngjarë të jetë më pak telash dhe shpenzim sesa riparimi i tij ose blerja e rrobave të reja.

Leckat për pastrim

© Depositphotos.com

Rekomandohet ndërrimi i leckës së pastrimit çdo 2 muaj. Nëse e bëni më rrallë, pastrimi i lagësht mund të mos pastrojë dyshemenë, por ta kontaminojë atë, sepse një leckë e vjetër do të lërë mikrobe dhe baktere mbi të.

Situata është e ngjashme me leckat për sipërfaqe të tjera. Është më mirë t’i ndërroni çdo 2 muaj dhe të mos i lini të lagura nën lavaman ose në dollap, por lajini çdo herë pas pastrimit.

Qilimi i derës

Zëvendësimi i qilimit në derë mund të ndihmojë në mbajtjen e shtëpisë të pastër. Duhet të hidhet 2 vjet pas blerjes, ose më herët nëse është konsumuar. Ose mund të merrni disa dhe t’i përdorni me radhë.

Këllëfi i jastëkut

© Nito / Shutterstock

Marimangat e pluhurit mund të jetojnë në këllëf jastëku, kështu që mund t’i përdorni për një javë dhe rekomandohet që t’i ndërroni çdo 1-2 vjet.

Përveç larjes së çarçafëve një herë në javë, mund të vendosni mbulesa jastëku anti-alergjike që nuk lejojnë të kalojnë marimangat e pluhurit. Përveç kësaj, është më mirë të mos shkoni në shtrat me flokë të lagur, në mënyrë që të mos e ktheni këllëfin e jastëkëve në një vend për baktere.

Sedilja e makinës

© Depositphotos.com

Pak njerëz e dinë se sediljet e makinave kanë një datë skadence. Materialet priren të degradohen me kalimin e kohës, dhe për këtë arsye pajisjet e vjetra mund të mos jenë të sigurta për t’u përdorur. Si rregull, jeta e shërbimit të një sediljeje makine është 5-6 vjet. Çdo model ka një datë skadence.

Mikrovala

Young Man Preparing Food In Microwave Oven On Kitchen Counter

Furrat me mikrovalë zgjasin rreth 10 vjet, por koha nuk është arsyeja e vetme që ato duhen zëvendësuar. Për t’u siguruar që pajisja po funksionon siç duhet, duhet të dëgjoni tingujt që lëshon kur ndizet. Përveç tingujve atipikë, arsyeja për të zëvendësuar furrën me një të re mund të jetë funksionimi i ngadaltë ose dëmtimi i vulës së derës.

Perdja e dushit

© Depositphotos.com

 

Perdet e dushit rekomandohen të lahen çdo muaj ose të paktën çdo dy deri në tre muaj dhe të zëvendësohen një herë në vit. Megjithatë, nëse perdja nuk është pastruar mjaftueshëm dhe mbi të shfaqen shenja myku, është më mirë ta hiqni atë dhe të blini një të re.