9 Këshilla që të Mos Blini Mandarina pa Shije

©Buniak Andrii/shutterstock, ©RomanOrlov/shutterstock

Viti i Ri po afron, që do të thotë se është koha për të blerë delikatesën tuaj të preferuar festive – mandarina me lëng portokalli, aroma e të cilave vetëm mund t’ju kalojë menjëherë në modalitetin e Vitit të Ri.

Ka dhjetëra udhëzues se si të zgjidhni frutat më të ëmbla dhe më të pjekura në rrjet, dhe ne kemi mbledhur më të mirat prej tyre në një vend – në artikullin e sotëm.

Peshoni 2 fruta identike në dorë për të kuptuar se cila është më lëng

Gjeni 2 fruta të së njëjtës madhësi në malin e mandarinave në banak dhe merreni secilën me radhë në dorën tuaj jo dominante. Fruti që duket më i rëndë përmban më shumë lëng dhe definitivisht nuk do të jetë i thatë. Sa më shumë kohë të ketë kaluar që kur është shkëputur nga pema, aq më shumë lëng humbet.

Kontrolloni vendin ku mandarina është ngjitur në degë

©pexels.com

Nëse fruti është i freskët, ky vend duhet të jetë i bardhë dhe i butë. Dhe nëse lëvozhga përreth është tharë dhe ka marrë një nuancë kafe, atëherë mandarina ka shumë të ngjarë tashmë të jetë thartuar.

Shikoni lëkurën

© david griffiths / Flickr, © CC BY 2.0

Duhet të jetë e dendur dhe jo shumë i lehtë për t’u kaluar. Nëse lëvozhga është e butë, e thërrmuar dhe një masë më e madhe, kjo do të thotë se fruti ka humbur shumë lëng.

Sidoqoftë, sipas vëzhgimeve tona personale, mandarina të tilla pak të thara zakonisht janë më të ëmbla se sa ato me lëng shumë. Dhe nëse ju pëlqejnë frutat e ëmbla dhe nuk keni problem se nuk kanë mjaftueshëm lëng, sigurohuni t’i kushtoni vëmendje frutave me lëkurë të butë.

Nëse mandarina ka ende gjethe, kushtojini vëmendje edhe atyre

©pexels.com

Nëse gjethet janë elastike dhe jeshile, padyshim që fruti është i freskët. Megjithatë, gjethet thahen jashtëzakonisht shpejt, kështu që nëse janë tharë dhe thyhen lehtë, nuk është fakt që fruti është po aq i thatë. Nëse është e mundur, kushtojini vëmendje disa shenjave menjëherë ose thjesht zgjidhni gjithmonë mandarina me gjethe të freskëta.

Mandarinat nga vende të ndryshme ndryshojnë në shije: zgjidhni atë të duhurin

© Buniak Andrii / Shutterstock.com, © Natasha Breen / Shutterstock.com

Besohet se mandarinat më të ëmbla rriten në Spanjë. Këto fruta janë të mëdha, kanë një lëkurë poroze dhe një ngjyrë shumë të ndritshme. Varietetet turke mund të jenë më të tharta dhe më pak të freskëta. Ato janë më të vogla, brenda ka farëra dhe ngjyra e lëvozhgës është portokalli e lehtë ose e verdhë.

Mandarinat marokene nganjëherë quhen mandarina mbretërore. Këto fruta janë shumë të ëmbla, lëvozhga është e kuqe-portokalli, pothuajse të gjitha varietetet janë pa gropë.

Dhe nëse ju pëlqen ekuilibri i acidit dhe ëmbëlsisë, mund të zgjidhni me siguri mandarinat Abkaziane. Si rregull, ato kanë një thartirë të lehtë dhe një aromë marramendëse që nuk mund të ngatërrohet me asgjë. Frutat ndryshojnë pak në madhësi, ngjyra është e verdhë, jo aq e ndritshme sa, për shembull, në mandarinat spanjolle.

Ruani frutat e blera në vendin e duhur

© Chris Dunham / Shutterstock.com, © 4otogen / Shutterstock.com

Më shpesh ne mbajmë mandarina në një vazo në tryezë për t’i marrë dhe për t’i ngrënë në çdo kohë. Përveç kësaj, ato duken bukur dhe festive. Por lënia e këtyre frutave në një vend të ndritshëm dhe të ngrohtë, në pamje të qartë, nuk është një ide e mirë. Mandarinat do të ruajnë shijen dhe freskinë shumë më gjatë nëse ruhen në frigorifer në një qese me vrima ajri. Kështu ata do të qëndrojnë të qetë për 2-3 javë.

Klementinat – një hibrid i mandarinës dhe portokallit të kuq – janë gjithashtu shumë të shijshme. Këtu janë disa këshilla për t’ju ndihmuar të zgjidhni klementinat perfekte

© guentermanaus / Shutterstock.com

Zgjidhni fruta më të vogla: ato janë zakonisht më të ëmbla. Dhe ato që janë më të mëdha në madhësi janë më pak të këndshme në shije.

Lëkura duhet të jetë e butë dhe e hollë, dhe ngjyra e frutave duhet të jetë uniforme dhe e ndritshme, pa njolla të errëta.

Nëse blini një kuti të tërë menjëherë, kontrolloni atë nga të gjitha anët dhe sigurohuni që të mos jetë dëmtuar ose njomur nga fundi (atëherë mund të ketë disa fruta të kalbura në fund).