9 Paradokse që do t’i Japin Trurit Tuaj një Stërvitje të Mirë

Logjika dhe kuptimi janë mjetet tona më të mira për zgjidhjen e problemeve në kokën tonë, duke na ndihmuar të gjejmë zgjidhjen më të mirë që do të na çojë në rezultatet më të mira.

Sidoqoftë, kur bëhet fjalë për paradokse, këto dilema na nxisin mendjen, pasi zgjidhjet e tyre duken më shumë si një labirint që na çon në rrënjën e problemit.

Ne kemi përgatitur një listë të paradokseve më të njohura në histori për të stërvitur trurin tuaj me pak gjimnastikë intelektuale.

Paradoksi i korbit

Ky njihet edhe si “paradoksi i Hempel” sepse u propozua nga filozofi Carl Hempel. Objektivi i tij ishte të vërtetonte se, kur ngjarjet përkojnë me kalimin e kohës me kushtet e një teorie, besimi ynë në këtë teori rritet. Për të ilustruar argumentin e tij, ai dha një shembull: “Të gjithë korbat janë të zinj”.

Nëse shqyrtojmë miliona korba, do të shohim se ato janë të gjithë të zinj. Pra, do të mbështetemi gjithnjë e më shumë në faktin se ajo që teoria thotë, “Çdo korb është i zi” është një thënie e vërtetë. Kur vëzhgoni një mollë të kuqe e cila, për shkak se nuk është e zezë, është një “jo korb”, bindja se të gjithë korbat janë të zinj bëhet akoma më e fortë.

Paradoksi i Epimenidit

Në ishullin e Lashtë të Kretës në Greqi, një burrë i quajtur Epimenid i Knososit tha që të gjithë Kretasit ishin gënjeshtarë. Duket si një deklaratë e thjeshtë, por nëse do të ishte e vërtetë që Kretasit ishin gënjeshtarë, atëherë Epimenidi, i cili ishte edhe vetë nga Kreta, nuk do të ishte duke thënë të vërtetën.

Dhe përndryshe, nëse do të ishte e rremë që të gjithë në ishull ishin gënjeshtar, deklarata e Epimenidit do të ishte e vërtetë. Por për shkak se ai ishte Kretan, do të duhej të konsiderohej gënjeshtër.

Paradoksi i Abilenës

Ky paradoks shoqëror u propozua nga Jerry B. Harvey në librin e tij “Abilene Paradox dhe Other Meditations on Management”. Në shembull, një familje po luan domino në hyrjen e shtëpisë së tyre: një çift me nënë dhe babanë e nuses janë të pranishëm.

Vjehrri propozon të shkojnë në Abilene, një qytet që është 50 milje nga vendi ku ndodheshin. Gruaja thotë se është ide e mirë të udhëtosh, megjithëse nuk ishte e bindur, sepse është një ditë e nxehtë. Megjithatë, ajo mendoi se askush nuk do të pajtohej me të. Burri gjithashtu pranon, duke supozuar se vjehrra e tij mezi priste të shkonte, dhe kështu, ata u nisën për në udhëtimin e tyre.

Siç e parashikoi gruaja, ishte një udhëtim i gjatë, i nxehtë dhe i mundimshëm. Ushqimi që hëngrën në kafenë ku ndaluan ishte i keq, dhe pas disa orësh ata vendosin të kthehen në shtëpi. Në rrugën e kthimit, gruaja përmend me një ton sarkastik se udhëtimi nuk ishte një ide shumë e mirë. Burri u përgjigj se ai pranoi vetëm sepse donte të kënaqte vjehrrën e tij. Ajo në të vërtetë nuk shprehu ndonjë mendim rreth udhëtimit, dhe vjehrri thotë se ai e sugjeroi udhëtimin sepse të gjithë dukeshin të mërzitur.

Ata ishin në mëdyshje se përse kishin ndërmarrë bashkërisht një veprim që askush nuk donte të merrte. Me këtë dilemë, Harvey përpiqet të shpjegojë se si disa situata mund të na detyrojnë të bëjmë gjëra që nuk janë domosdoshmërisht në vullnetin tonë.

Macja e Schrödinger

Fizikanti austriak Erwin Schrödinger krijoi një sistem të përbërë nga një kuti e errët që përmbante një shishe me helm, një pajisje me një grimcë të vetme radioaktive që kishte një shans prej 50% të shpërthente, dhe një mace. Kështu që macja kishte një shans prej 50% për të mbijetuar në kuti.

Elektronet kanë aftësinë të jenë në 2 vende në të njëjtën kohë, sikur receptorët që tregojnë nëse macja është e gjallë ose e vdekur, dhe ato paraqesin të dy rezultatet në të njëjtën kohë. Sidoqoftë, deri sa hapet kutia askush nuk mund të dijë nëse macja ka vdekur apo jo. Ndërsa kutia është e mbyllur, të dy deklaratat janë të sakta, duke çuar në paradoks.

Paradoksi i gjyshit

Kjo dilemë njihet edhe si paradoksi i udhëtimit në kohë dhe u propozua nga autori i aksionit shkencor René Barjavel në 1944 në romanin e tij Future Times Three. Në të, ai imagjinon se një burrë udhëton në të kaluarën dhe vret gjyshin, babanë e babait të tij biologjik.

Pas kësaj, nëse gjyshi i tij vdiq në të kaluarën, atëherë ai kurrë nuk mund të ishte ngjizur; prandaj, nuk do ta dimë se kush mund ta ketë vrarë gjyshin e tij në këtë rast. Një tjetër mundësi është që gjyshi të mbijetonte, duke bërë të mundur që udhëtari në kohë të konceptohej, etj.

Paradoksi i binjakëve

Kjo u propozua nga Albert Einstein për të shpjeguar teorinë e relativitetit, duke vendosur që matja e kohës nuk është absolute pasi varet nga lëvizja dhe perspektiva e shikuesit. Paradoksi lidhet me historinë e 2 binjakëve. Njëri do të bënte një udhëtim të gjatë ndër yjor me një shpejtësi të madhe, ndërsa tjetri do të mbetej në Tokë për rreth 20 vjet.

Parashikimi përcakton se binjaku që qëndron në shtëpi do të plaket më shpejt, falë dilatimit të kohës. Me fjalë të tjera, ai do ta kuptojë se koha kalon më ngadalë. Prandaj, binjaku që iku në anije kozmike do të kthehet duke u dukur më i ri, sepse, pasi të ketë udhëtuar me një shpejtësi të madhe, do të duket se koha ka kaluar më shpejt. Dhe e gjithë kjo falë faktit që koha është relative.

Paradoksi i Hilbertit i Hotelit Grand

Për të shpjeguar faktet paradoksale brenda konceptit të pafundësisë në matematikë, Hilbert përdori historinë e 2 hotelierëve të shkëlqyeshëm që aspiruan të ndërtonin hotelin më të madh në botë. Kur u pyetën se sa dhoma do të kishte, ata arritën në përfundimin se nëse dikush ndërtonte një hotel me më shumë akomodime, i tyre së shpejti do të ishte më më i madhi në botë. Kështu që ata vendosën të ndërtojnë një hotel me një numër të pafundëm dhomash.

Me hapjen e hotelit pafundëm, të gjithë donin të qëndronin atje, kështu që dhomat e tij të pafund u pushtuan nga mysafirë të pafund dhe nuk kishte hapësirë ​​për më shumë njerëz. Për të mos lënë asnjë vizitor pa dhomë, ata u kërkuan klientëve të tyre që t’i shtonin numrin 1 në numrit të dhomës së tyre dhe të kalonin në atë numër të ri të dhomës. Vizitori nga dhoma 1 u zhvendos në dhomën numër 2. Ai nga dhoma 2 u zhvendos në dhomën numër 3, etj. Në këtë mënyrë, akomodimi numër 1 ishte i lirë, në dispozicion.

Më vonë, mbërritën mysafirë të panumërt dhe, edhe një herë, nuk pati asnjë problem për pritjen e tyre. Vizitorëve iu kërkua që të shumëzojnë numrin e dhomës së tyre me 2 në mënyrë që të gjithë të zinin një dhomë edhe me numër. Rezultati ishte që të ftuarit e pafund do të zinin numrat e pafundëm.

Paradoksi i krokodilit

Kjo dilemë u përdor për të zbuluar problemat e logjikës në lidhje me ato që ne nuk dimë ende, por ende kemi një ide se çfarë mund të ndodhë. Paradoksi ilustrohet me historinë e një krokodili që merr një fëmijë nga krahët e nënës së tij. Krokodili i premton gruas që do ta kthejë djalin e saj vetëm nëse mund ta marrë me mend se çfarë do të bëjë me të.

Nëna përgjigjet se do ta hajë atë, duke krijuar një dilemë për zvarranikun. Nëse krokodili vendos të hajë fëmijën, do ta thyente premtimin e tij, sepse nëna do ta kishte marrë me mend, dhe pastaj sipas premtimit, ai duhet ta kthejë djalin e saj tek ajo. Nëse krokodili do të vendoste ta linte fëmijën, nëna mund ta kishte gabim, por asaj përsëri do t’i kthehej djali.

Anija e Theusit

Sipas legjendës Greke, Theusi po kthehej në Athinë nga Kreta, së bashku me disa të rinj në një varkë me 30 radhë. Varka ishte ruajtur me gjenerata dhe ishte në gjendje të mirë, sepse sa herë që prishej një bord në anije, zëvendësohej me një të ri.

Kjo solli mendime të kundërta midis filozofëve nëse anija ishte origjinale apo e ndryshme, pasi pjesët e saj ishin zëvendësuar. Ata shtruan këtë pyetje: nëse copat e anijes origjinale do të ishin bashkuar, atëherë cila do të ishte anija e Theusit, ajo që ishte riparuar ndër vite apo ajo nga pjesët e vjetra?

A dini ndonjë paradoks tjetër që ju ka lënë të mendoni me orë të tëra? A mendoni se keni zgjidhjen për ndonjë nga sa përmendem më sipër? Ndani përfundimet tuaja në komente.