Arsyet Pse Askush Prej Nesh Nuk Mund të Jetojë pa Kontakt Fizik

Ne kemi harruar se si të komunikojmë përmes prekjes. Sigurisht, ne u japim të tjerëve një përqafim të rastit dhe një puthje në faqe, por teknologjia e re ka ndikuar në mënyrën se si ne lidhemi me njerëzit.

Ne na duket sikur jemi më shumë të lidhur me njëri-tjetrin por nuk është e vërtetë: një ekran nuk do të jetë në gjendje të zëvendësojë kurrë një prekje me dorë në shpatull. Kjo është shqetësuese pasi prekja është ndjesia e parë që kemi përdorur për të komunikuar dhe është ai që na mungon sot.

Ne e dimë se kontakti fizik është thelbësor për mirëqenien tonë, kështu që ne duam t’ju japim disa arsye pse duhet të filloni ta praktikoni atë sot.

Prekja është pjesë e mënyrës me të cilën njerëzit komunikojnë.

© Wayne Evans / Pexels

Prekja është pjesërisht pjesë e mënyrës se si njerëzit janë të dizajnuar për të komunikuar. Është sensi i parë që ne përdorim për ta bërë këtë dhe mund të konsiderohet gjuha jonë e parë e vërtetë.

Thjesht pyesni çdo nënë se si ndonjëherë se si prekja e barkut të saj shtatzënë mund të inkurajojë shkelmimet e vogla nga fëmija i saj.

Ideja që komunikimi joverbal, siç është sjellja dhe pamja, është thelbësor për të kuptuar njëri-tjetrin nuk është e re. Sidoqoftë, vetëm kohët e fundit një studim ka vërtetuar se ne mund të interpretojmë emocione nga llojet e tjera të komunikimit joverbal si prekja.

Ne kemi lindur duke ditur si të flasim nëpërmjet prekjes dhe duke përdorur këtë gjuhë jo vetëm që ju lejon të shprehni më shumë se një ndjenjë, si mirënjohje, krenari dhe kënaqësi; por prekja e një personi tjetër gjithashtu e bën më të qartë mesazhin e tyre.

Është thelbësore në mënyrë që një marrëdhënie e shëndetshme të lulëzojë.

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da JANELLE ELISE (@janelle.elise.photo) in data:

Përdorimi i prekjes në një marrëdhënie është jetike për të shprehur emocione për të nxitur një lidhje, kënaqësi, lumturi dhe ndjenjën e sigurisë dhe përkatësisë. Lidhja mund të bëhet aq e fortë sa që shkencëtarët kanë zbuluar se çiftet duhet vetëm të mbajnë duart e tyre bashkë për të sinkronizuar valët e trurit, rrahjet e zemrës, frymëmarrjen dhe lehtësimin e dhimbjes.

Për më tepër, prekja është aq e fuqishme sa mund të shkaktojë efekte biologjike te partneri juaj. Ajo bën që truri të lëshojë oksitocinë, që njihet gjithashtu si hormoni i dashurisë, i cili është një substancë që ju bën të ndjeheni të lumtur, të kënaqur dhe të dashuruar.

Prekja është aq e rëndësishme për bebet, është fjalë për fjalë çështje jete a vdekje.

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da mads (@madisonmealy) in data:

Edhe kur plotësohen të gjitha nevojat e tyre themelore si ushqimi, pushimi dhe ndryshimi i pelenave, hulumtimet tregojnë se bebet që privohen çdo ditë nga prekja mund të vdesin.

Nëse nëna, babai ose ndonjë i rritur tjetër në mungesë të prindit nuk e përqafojnë, puthin, mbajnë dhe e përkëdhelin fëmijën për aq kohë sa duhet, zhvillimi i tyre dhe shëndeti mendor mund të ndikojë në jetën e tyre. Ky mund të jetë një fakt që mund të vërtetojë se sa jetësore është prekja për qeniet njerëzore.

Shkencëtarët e dinë se prekja është e rëndësishme për zhvillimin e shëndetshëm fizik, emocional dhe mendor. Disa besojnë se nevoja jonë për të prekur është e lidhur me nevojën tonë për dashuri. Do të ishte një mjet mbijetese që ne zhvilluam gjatë evolucionit për të na ndihmuar të qëndrojmë gjallë.

Është çelësi për shëndetin tonë mendor.

© Toa Heftiba / Unsplash

Për shkak se ne qenie kafshë sociale, nevojat tona themelore kërkojnë prekje. Pjesa më e madhe e bashkëveprimeve tona shoqërore përcillet me një lloj prekjeje si një përkëdhelje pas shpine, një shtrëngim duarsh, një përqafim ose një puthje përshëndetëse, në varësi të kulturës.

Ato ndihmojnë në zhvillimin e një marrëdhënieje të besueshme. Kjo është arsyeja pse vetmia nuk konsiderohet vetëm mungesë e bashkëveprimit shoqëror me njerëzit, por edhe e ndërveprimit fizik.

Prekja na ndihmon të ndërgjegjësohemi për kufijtë tanë personalë dhe fizikë, por të lëmë dikë të kalojë nëpër ato kufij lejon familjaritetin që të shfaqet dhe na ndihmon të lidhemi me miqtë dhe dashamirët.

Mund të jetë gjithashtu kritik për shëndetin tonë fizik.

© Depositphotos.com

Me kaq shumë trajtime fizike në dispozicionin tuaj që nuk rezultojnë në fatura të shtrenjta mjekësore, është e lehtë të kuptoni se pse shumë njerëz zgjedhin mjete juridike tradicionale.

Mund të jetë një takim për akupunkturë ose një seancë masazhi chiropractic. Por e vërteta është, përveç çmimit më të ulët, këto trajtime funksionojnë sepse shumë prej tyre përfshijnë prekjen.

 

Prekja njihet prej kohësh në kulturat kineze dhe indiane, për shembull, si një trajtim për shërim. Sot, kërkimet mjekësore kanë filluar të dëshmojnë se sa e fuqishme mund të jetë. Janë paraqitur shembuj nga një studim ku eksploruan se si prekja mund të jetë një mënyrë për të zvogëluar dhimbjen te pacientët me kancer dhe një tjetër i cili ka hetuar sesi prekja zvogëlon ankthin tek pacientët me demencë.

Kjo ju bën juve dhe trurin tuaj të lumtur.

Për shkak se truri ynë lëshon oksitocinë kur lejojmë dikë të na prekë, ne përjetojmë ndjenjën e lumturisë. Kimikati provokon një ulje të presionit të gjakut dhe ul nivelin e norepinefrinës, një hormon stresi, dhe si rezultat, ne ndjehemi të qetë dhe të kënaqur.

Prandaj, njerëzit që bashkëveprojnë më shpesh duke përdorur prekjen kanë nivele më të larta të oksitocinës dhe si rezultat, një shkallë më të lartë të mirëqenies.

I bën gjërat më reale

 

Prekja manifeston gjëra më të vërteta për ne sesa çdo ndjesi tjetër. Është një mënyrë e drejtpërdrejtë për të kuptuar rrethanat tona. Në rastet kur ne e gjejmë veten duke dyshuar për gjërat që na rrethojnë apo shqisat tona, ne menjëherë bëjmë thirrje për të prekur, sepse ne i besojmë asaj më shumë se do të na tregojë se si është realiteti.

Ky efekt “Thomas” dhe emri i tij u krijua nga shembulli i apostullit, Toma i cili kërkoi të prekë plagët e Jezusit për t’u siguruar që njeriu që po shihte ishte, në të vërtetë, Jezusi.

Jo vetëm që kemi më shumë besim për të perceptuar realitetin rreth nesh, por edhe veten dhe marrëdhëniet tona shoqërore, si për shembull sa të afërt jemi me një mik.

Prekja është një “truk” që ne përdorim për të bindur dikë për diçka.

© Christiann Koepke / Unsplash

Një studim zbuloi se ne jemi më të prirur për të ndihmuar një të huaj nëse një kontakt plotëson kërkesën. Hulumtime të tjera tregojnë se një kamerier merr bashishe më të larta në një restorant nëse prek pak supin e klientit gjatë transaksionit.

Kjo është për shkak se prekja mund të përdoret për të rritur sinqeritetin dhe besueshmërinë, kështu që herën tjetër që do të keni nevojë për ndihmë ose dëshironi të mbyllni një shitje, provoni të prekni me edukatë personin tjetër. Ju mund t’i bindni ata të bëjnë atë që dëshironi!