Arsyet Pse Kur Thua, “E dua njërin fëmijë më shumë se tjetrin”, Dëmton Familjen

70% e prindërve pranuan se ata e kanë trajtuar një fëmijë ndryshe nga të tjerët. Favorizmi mund të lërë shenjë që në moshë shumë të re, thonë psikologët. Ky fenomen quhet gjithashtu “fëmija trofe” dhe shkakton shumë probleme midis motrave dhe vëllezërve.

Ne studiuam disa pasoja të favorizimit të fëmijëve dhe duam t’i ndajmë ato me ju, në mënyrë që të mund të shmangni disa keqkuptime serioze me familjen tuaj në të ardhmen.

Fëmijët dhe prindërit mund të ndjehen fajtorë.

Ndjenjat e fajit mund të torturojnë të gjithë anëtarët e familjes. Para së gjithash, prindërit vetë e kuptojnë se kjo nuk është mënyra e duhur për të rritur fëmijë dhe se askush nuk duhet të bëhet që të ndjehet më pak i/e rëndësishme se të tjerët. Së dyti, fëmija i preferuar mund të ndjehet fajtor në të ardhmen që vëllai ose motra e tyre nuk u deshën aq shumë. Së treti, fëmija më pak i dashur mund të mendojë se është faji i tyre që prindërit e tyre nuk u kanë kushtuar vëmendje atyre.

Komunikimi i shëndetshëm midis anëtarëve të familjes mund të humbet. Marrëdhëniet bazuar në ndjenjën e fajit mund të çojnë në zënka dhe shkëputje.

2. Fëmija më pak i dashur mund të ofendohet dhe të ketë trauma të thella psikologjike.

© shutterstock.com

Fëmijët duan vëmendje. Është normale që kur e largoni vëemdjen nga një fëmijë, ata përpiqen të bëjnë maksimumin për ta rikthyer këtë vëmendje, thonë studiuesit. Problemi është se ata në mënyrë të pavetëdijshme zgjedhin llojin e “gabuar” të sjelljes.

Si rezultat, mund të shihni agresion ose edhe lot. Fëmijët shikojnë prindërit e tyre, e marrin me lehtësi gjendjen e tyre shpirtërore dhe në mënyrë të pashmangshme bëhen një reflektim i tyre. Më vonë, kjo mund të çojë në trauma të thella psikologjike në moshën e rritur.

Një fëmijë mund të jetë më pak i suksesshëm.

© shutterstock.com

Prindërit mund të vendosin t’i kushtojnë më shumë vëmendje një fëmije, jo vetëm në përgjithësi, por gjatë periudhës së provimit. Dhe kjo gjithmonë ka një ndikim tek fëmijët e tjerë.

Prindërimi i pakujdesshëm mund të krijojë plagë tek një fëmijë, të kufizojë zhvillimin e trurit dhe të zvogëlojë kuriozitetin për të eksploruar, lexuar dhe mësuar në përgjithësi, thonë studiuesit.

Fëmija i preferuar mund të bëhet shumë narcist.

Në rast favorizmi të dukshëm, një fëmijë mund të mos ndjejë vetëbesim, por ato mund të bëhen shumë narcistë. Ka disa shenja të narcisizmit tek fëmijët. Sipas psikologëve:

  • Fëmija kërkon e vëmendjen si të drejtën e tyre, por nuk ka mirënjohje për prindërit.
  • Fëmija beson se ata janë më të mirë se të tjerët.
  • Fëmija ka pritshmëri të mëdha nga të tjerët.
  • Fëmija ka vështirësi në ruajtjen e miqësive.

Narcisizmi mund të çojë në probleme të mëdha në jetën personale dhe profesionale kur bëheni të rritur.

Fëmijët më pak të dashur kanë shumë kërkesa për veten e tyre.

Disa fëmijë që janë më pak të dashur bëhen shumë akademikë. Për shembull, ata vendosin që nëse nuk janë aq të bukur sa motrat apo vëllezërit e tyre, ata do të arrijnë rezultate të mira në shkollë.

Ata kurrë nuk ndjehen mjaft mirë si fëmijë. Në vend që të luanin me miqtë dhe të kënaqeshin duke qenë fëmijë, ata bëhen të rritur të vegjël që duhej të ishin perfektë, nga frika se prindërit e tyre do t’i donin edhe më pak.

Nuk ka unitet midis fëmijëve.

© shutterstock.com

Zënkat midis fëmijëve janë një gjë e zakonshme. Shumë shpesh fillon kur fëmijët e shohin një situatë si të padrejtë. Kur një fëmijë merr më pak dashuri dhe vëmendje gjatë gjithë kohës, mund të bëhet një nxitje e madhe për grindjet midis fëmijëve në një familje.

Edhe kur rriten, ata nuk mund të gjejnë një gjuhë të përbashkët dhe të vazhdojnë të fajësojnë, të luftojnë ose të injorojnë njëri-tjetrin.

Fëmija i paguan prindërit përsëri në moshën madhore.

Marrëdhëniet me fëmijët i kanë rrënjë të thella, sipas psikologjisë. Gjithmonë ekziston një arsye pse lidheni me fëmijën tuaj në mënyra të ndryshme. Nëse vazhdimisht po tregonit më pak dashuri për një fëmijë, mund të ketë një ndikim të madh në komunikimin tuaj në të ardhmen.

Ju gjithashtu mund të injoroheni, kur fëmija juaj rritet. Ata thjesht pasqyrojnë sjelljen e prindërve të tyre. Kjo mund të jetë një zgjedhje e vetëdijshme ose e pavetëdijshme.