Çfarë ndodh me trupin tuaj nëse bëni një dush të ftohtë çdo ditë

©shutterstock

Edhe pse një dush i ftohtë nuk është një detyrë e lehtë, trupi juaj do t’ju falënderojë më vonë. Ne kemi zbuluar se çfarë mund të ndodhë nëse hiqni dorë nga dushi i nxehtë për një kohë.

Mund të keni një sistem imunitar më të mirë.

 

Një studim tregoi se njerëzit që bëjnë dush të ftohtë kanë 29% më pak gjasa të humbasin punën ose shkollën sepse janë të sëmurë. Megjithatë, ata nuk raportuan më pak ditë sëmundjeje. Dushi i ftohtë mund ta bëjë dikë të ndihet më pak i sëmurë në përgjithësi, që do të thotë se ata mund të vazhdojnë të punojnë dhe të studiojnë.

Qarkullimi juaj do të përmirësohet.

 

Rritja e rrahjeve të zemrës është përgjigja natyrale e trupit tuaj ndaj të ftohtit. Kjo e bën zemrën të pompojë gjakun në të gjithë trupin tuaj më mirë. Dhe, qarkullimi i përmirësuar do të vazhdojë edhe pasi të dilni nga dushi.

Do të keni më shumë endorfinë.

 

Me fjalë të tjera, do të jeni në një humor më të mirë. Uji i ftohtë dërgon impulse të ndryshme në trurin tuaj, i cili nga ana tjetër ju jep më shumë qartësi, ju bën më vigjilentë dhe madje rrit nivelet tuaja të energjisë. Madje mund t’ju ndihmojë të rikuperoheni më shpejt nga lodhja.

Perceptimi juaj i dhimbjes do të jetë më i ulët.

 

Enët tuaja të gjakut mund të ngushtohen kur ekspozohen ndaj ujit të ftohtë, duke reduktuar ënjtjen dhe dhimbjen. Nervat gjithashtu nuk do të dërgojnë sinjale në trurin tuaj aq shpejt, gjë që do të ulë perceptimin tuaj për dhimbjen.

Do të keni një metabolizëm të përmirësuar.

 

Marrja e dusheve të ftohta rreth 2 ose 3 herë në javë mund të ndihmojë metabolizmin tuaj dhe me kalimin e kohës, madje mund t’ju ndihmojë të luftoni mbipeshën dhe t’ju ndihmojë të humbni peshë. Dhe uji i ftohtë mund të barazojë disa nivele të hormoneve dhe të shërojë sistemin tuaj gastrointestinal.

Lëkura juaj do të duket më e shëndetshme.

 

Uji i ftohtë do të shtrëngojë dhe ngushtojë rrjedhën tuaj të gjakut, gjë që i jep lëkurës tuaj një shkëlqim më të shëndetshëm.

Nga ana tjetër, nëse bëni një dush të nxehtë, lëkura juaj do të thahet më lehtë sepse qelizat nuk do të jenë në gjendje të bllokojnë lagështinë.