Çfarë Ndodh Nëse një Grua Lind në Aeroplan

©Depositphotos.com

Ndërsa nuk ka ndonjë deklaratë zyrtare për këtë, dihet që rreth 60 foshnje në ditë lindin në qiell dhe ato njihen si “të qiellit” ose “të ajrit”. Një aeroplan nuk është dhoma e lindjes për të cilën një nënë e ardhshme do të ëndërronte, por kjo mund të ndodhë, dhe ka ndodhur edhe në të kaluarën – dhe në disa raste, i porsalinduri mori dhurata dhe privilegje të veçanta.

Ne kënaqemi duke kaluar nëpër territor të paeksploruar për të kërkuar përgjigje dhe për të zbuluar të panjohurën vetëm për ta ndarë atë me të gjithë ju. Dhe kjo është ajo që kemi bërë për foshnjat e ajrit.

I takon ekuipazhit të vendosë nëse është e nevojshme një ulje emergjente.

Edhe pse shumica e linjave ajrore tani kanë vendosur kufij se sa muajshe mund të jetë një grua shtatzënë gjatë fluturimit (zakonisht jo më vonë se 38 javëshe ose 30 ditë para datës së lindjes dhe konfirmuar me një rekomandim të mjekut), ka akoma mënyra që mund të ndodhë një lindje e papritur.

Edhe pse është e rrallë, nëse ndodh dhe një grua lind, ekuipazhi nuk ka shumë mundësi. Së pari, shoqëruesit e fluturimit nuk janë të trajnuar për të lindur foshnje. Pra, në atë moment, të gjithë do të shpresojnë se ka një mjek ose një infermiere në fluturim.

Nëse nuk ka ndonjë profesionist mjekësor në bord, shoqëruesit e fluturimit do të veprojnë si mamitë dhe do të lindin fëmijën. Kjo ka të ngjarë të ndodhë nëse nuk ka asnjë mënyrë që ata të bëjnë një ulje emergjente dhe fluturimi thjesht vazhdon në destinacionin e tij fillestar.

Nuk ka një rregull që zbatohet për shtetësinë e foshnjës.

©Depositphotos.com

Ndërsa rregullat nuk janë të shkruara në gur dhe mund të ndryshojnë në varësi të linjës ajrore dhe territorit ku aeroplani po fluturon, një gjë është e sigurt: foshnja do të marrë të njëjtën shtetësi si nëna dhe babai i saj.

2 mundësitë e tjera janë që foshnja të marrë shtetësinë e vendit ku është regjistruar avioni ose ku është aeroplani në kohën e lindjes. Për shembull, nëse një foshnjë lind në ndonjë pjesë të territorit të SHBA, madje edhe në ajër, ajo do të marrë shtetësinë e SHBA menjëherë. Por nëse një foshnjë lind në hapësirën ajrore britanike, nuk do të marrë dokumente në Mbretërinë e Bashkuar.

Disa kompani ajrore mund t’i japin bileta falas foshnjës.

©Depositphotos.com

Ka disa zëra që fluturojnë përreth se foshnjat e lindura në aeroplanë marrin fluturime falas për tërë jetën. Fatkeqësisht, ky nuk është rasti për të gjithë. Kanë qenë vetëm disa foshnje që kanë marrë fluturime falas për jetën, si një djalë i cili ka lindur në një kompani ajrore indiane dhe një vajzë e lindur në një Fluturim Egyptair.

Foshnjat që kanë lindur në Polar Airlines, AirAsia, Asia Pacific Airlines, ose Airways – dhe një fëmijë nga një fluturim Virgin Atlantic – morën bileta falas deri në moshën 21 vjeç. Dhe në vitin 2017, një djalë lindi në një fluturim të Spirit Airlines dhe ishte i dhuruar bileta falas në ditëlindjen e tij për gjithë jetën, por edhe me një pasagjer shtesë mysafir gjithashtu.

Avioni mund të riemërtohet për nder të foshnjës.

©Depositphotos.com

Në vitin 2019, një fluturim JetBlue u ul me një pasagjer shtesë. Personeli mjekësor i disponueshëm dhe ekuipazhi ndihmuan për të lindur një djalë të vogël mijëra milje në ajër. Ata e riemërtuan aeroplanin “Born to Be Blue” me emrin e foshnjës dhe klientit të tyre më të ri ndonjëherë.

Bebet madje mund të marrin dhurata nga linjat ajrore. Në vitin 2018, një vajzë lindi në një fluturim Chick-fil-A. Asaj i dhanë ushqim falas në avion për të gjithë jetën dhe madje iu garantua një pozicion pune kur të jetë mjaftueshëm e madhe.

Shëndeti i foshnjës mund të jetë në rrezik.

Ka disa arsye pse një aeroplan nuk është vendi ideal për të lindur një foshnjë. Së pari, ajri atje lart është më i hollë, gjë që do ta vështirësojë frymëmarrjen e foshnjës. Së dyti, në një aeroplan, nuk ka ndonjë pajisje të teknologjisë së lartë që do të ndihmojë në punën, veçanërisht nëse nevojitet një seksion C i urgjencës. Gjithashtu, veshët e të porsalindurit mund të luftojnë për shkak të presionit të ajrit.

Edhe pse është mjaft e rrallë që lindja të ndodhë në ajër, ekuipazhi do të sigurohet që nëna të ndihet sa më e sigurt dhe sa më komode të jetë e mundur. Nëna mund të zhvendoset në një zonë më të gjerë, si klasi i parë ose klasi i biznesit.