Çfarë Superfuqish të Panjohura ka Zëri i një Nëne te Fëmija

©depositphotos

Dashuria e një nëne është një forcë që shëron gjithçka nga gjunjët e gërvishtur deri te zemrat e thyera. Mund të qetësojë çdo dhimbje dhe të na ndihmojë të përballojmë të gjitha problemet tona. Por ka prova që fuqia e saj mund të shkojë edhe më larg se kaq.

Ne mësuam për fuqinë e zërit të një nëne, dhe ajo që gjetëm ishte aq befasues sa ne me zor presim t’i ndajmë rezultatet me ju.

Zëri i një nëne është po aq ngushëlluese sa përqafimi i saj.

Për të provuar idenë, studiuesit vëzhguan 61 nëna dhe vajzat e tyre që ishin midis moshës 7 dhe 12 vjeç. Fëmijëve iu kërkua të merrnin pjesë në të folur në publik dhe të zgjidhnin detyrat e matematikës para të huajve. Këto aktivitete duhej të rrisnin nivelin e kortizolit dhe rrahjet e zemrës.

Pasi mbaroi ky hap, vajzat u ndanë në 3 grupe. Pjesa e parë e vajzave u ribashkuan me nënat e tyre, grupi i dytë bisedoi me nënat e tyre përmes telefonit, dhe grupi i tretë shikoi një video emocionale-neutrale.

© Mildred Pierce / HBO

Rezultoi se vajzat që flisnin vetëm me nënat e tyre përmes telefonave treguan pothuajse të njëjtat nivele të kortizolit si vajzat që morën kohë fizike për nënën. Për më tepër, shkencëtarët vunë në dukje se hormoni i dashurisë, oksitocina, gjithashtu u ngrit në nivele të ngjashme në të dy grupet, por pothuajse nuk u rrit tek ata që shikuan videon.

Zëri i nënës na zgjon më mirë sesa alarmi.

© Depositphotos.com

Ne e dimë që zëri i një nëne ka një efekt qetësues, por më shumë hulumtime kanë treguar që ai gjithashtu mund të paralajmërojë fëmijët ndaj rreziqeve të mundshme, edhe nëse ata janë në gjumë (dhe madje nëse është vetëm një regjistrim i zërit të nënës së tyre).

Një studim tjetër pasoi 176 fëmijë të moshës 5 deri në 12 vjeç, dhe ai shqyrtoi se cili lloj alarmi do të ishte më i miri për t’i zgjuar ata në rast zjarri. Shkencëtarët testuan 4 alarme – 3 prej të cilave ishin zërat e nënave të fëmijëve, dhe njëri ishte një alarm i zakonshëm me lartësi të lartë.

 

U zbulua se zërat e ëmbël të nënave të tyre funksionuan shumë më mirë sesa alarmi. Sipas rezultateve, një fëmijë i fjetur kishte rreth 3 herë më shumë të ngjarë të zgjohej pasi dëgjonte një nga alarmet e zërit. Zëri i nënës së tyre ishte në gjendje të zgjonte 86-91% të fëmijëve, 84-86% e të cilëve dolën nga dhoma. Në krahasim, alarmi zgjoi 53% të fëmijëve, 51% e të cilëve u ngritën.

Për më tepër, studimi gjithashtu shqyrtoi sasinë e kohës që u desh fëmijëve për të dalë nga dhoma, pasi në jetën reale, edhe sekondat mund të bëjnë ndryshime. Ai tregoi se koha mesatare e ngritjes për tonin ishte 282 sekonda, krahasuar me 18–28 sekonda për alarmet e zërit.

Zëri i një nëne mund të ndihmojë në shërimin nga lëndimet e rënda të trurit.

© Room / Element Pictures

Kishte gjithashtu studime që ekzaminuan fuqinë shëruese të zërit të një nëne për pacientët në gjendje kome. Ryan Schroeder, një student 21-vjeçar në kolegj, bëri një aksident automobilistik i cili e çoi në gjendje kome. Ai pati një dëmtim të rëndë të trurit dhe, pas një muaji, ai nuk ishte në gjendje të ndiqte komandat ose të bënte lëvizje të qëllimshme. Sytë e tij ishin të hapur, por ai nuk dukej se ishte në dijeni të mjedisit të tij.

Pas 3 javësh kur dëgjoi regjistrimet e zërit të nënës, babait dhe motrës së tij, ai filloi t’u përgjigjej stimujve të jashtëm. Dhe një vit më vonë, Schroeder ishte në gjendje të shëtiste me ndihmë dhe të lante dhëmbët e tij. Nuk është saktësisht e mundur të thuhet nëse kjo ishte një rastësi, si dhe të pretendohet se vetëm zëri i nënës së tij ndihmoi, pasi anëtarët e tjerë të familjes morën pjesë në eksperiment. Por kush e di, mbase ishte nëna e tij që luajti rolin kryesor në këtë rikuperim.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Ky artikull dëshmon se nënat janë të afta për pothuajse çdo gjë. Shpresojmë që nuk do të keni kurrë nevojë të testoni rezultatet e 2 studimeve të fundit. Por nëse e ndjeni ju e dini se çfarë të bëni – në vend që të caktoni një masazh ose të hani një fetë tortë, mund të dëshironi të thërrisni në telefon nënën tuaj të dashur.