Çfarë Zbulon Mënyra Sesi Ecni për Tipin Tuaj

©depositphotos

Një studim interesant i kryer në vitin 2017, nga Caleb Backe, një ekspert i shëndetit dhe mirëqenies, ndau dhe krahasoi shpejtësinë dhe stilet e ecjes me tiparet e personalitetit “The Big 5”.

Tiparet e përfshira ishin Hapja, Pajtueshmëria, Neurotizmi, Ekstraversioni dhe Ndërgjegjjshmëria. Ka pasur edhe kategori të tjera të studiuara që përfshijnë lloje të personalitetit si Mbështetësi, Shoferi dhe Korrektori. Këto kategori dallojnë se çfarë stili juaj i ecjes zbulon për personalitetin tuaj.

Sot ne do të ndajmë disa informacione rreth stileve të ndryshme të ecjes dhe tipareve të tyre paralele të personalitetit.

 Ekzekutivi

Nëse jeni një drejtues, normalisht ecni shumë shpejt me hapa të shpejtë dhe të përqendruar. Ju ecni me besim me kokën lart dhe keni tendencën të zhyteni në mendime. Drejtuesve shpesh nuk u interesojnë ata që janë rreth tyre dhe mund të përplasen lehtësisht me të tjerët.

Ju jeni të orientuar drejt qëllimit dhe jeni zgjidhës të shkëlqyer të problemeve, megjithatë, ju gjithashtu mund të tregoheni si miqësorë dhe intensivë.

Korrektuesi

Nëse jeni një korrektues, ju zakonisht ecni duke ndërmarrë hapa të vegjël. Ju gjithashtu shmangni kontaktin me sy me ata që ju rrethojnë. Kjo për shkak se korrektuesit normalisht janë mjaft introvertë dhe të trembur. Ata kanë tendencë të jenë në roje përpara se të krijojnë lidhje të forta ose origjinale.

Politikani

Nëse jeni politikan, shpesh ecni me gjallëri me kokën lart, gjoksin përpara dhe shpatullat mbrapa. Ju dëshironi mirënjohje dhe vlerësim. Ju gjithashtu shijoni sfida dhe mësoni rreth përvojave të reja, por mund të mërziteni lehtë.

Ju jeni një folës i sigurt dhe kënaqeni kur angazhoheni me njerëzit.

Brengosësi

Nëse jeni një tip që shqetësohesh shpesh, prireni të ecni shumë ngadalë dhe me kujdes. Ju zakonisht bëni hapa të shkurtër, por mund të tërhiqni këmbët. Brengosësit në përgjithësi i mbajnë sytë në tokë. Ata kanë tendencë të jenë introverte dhe të zhytur në mendime, por ata gjithashtu mund të duken të ndikuar dhe nga frika.

Relaksi

Këta janë lloji i lehtë i këmbësorëve. Ata zakonisht ecin me një ritëm të ngadaltë dhe të mesëm me trupin e tyre të lirshëm dhe qëndrimi i tyre relaksohet. Gjestet e tyre kanë tendencë të jenë të vogla dhe ndonjëherë ato mund të edhe të flasin me veten. Priren të përqendrohen te të tjerët më shumë sesa tek detyrat e tyre dhe mund të duken të përhumbur gjatë ecjes. Ju jeni shumë i qetë dhe intuitiv por gjithashtu mund të duket se jeni i butë dhe me ndikoheni lehtë.

Njeriu që kërkon të duket

Nëse jeni një njeri i cili kërkon të duket, prireni të ecni me shumë besim dhe me qëllim. Ju tundni krahët dhe vithet në një mënyrë të ekzagjeruar dhe kënaqeni të tërheqni vëmendjen nga të gjithë.

Nëse e gjeni veten në këtë grup, koka juaj zakonisht mbahet lart, supet tuaja janë kthyer dhe ju jeni më të përqendruar te vetja tuaj.  Njerëz të tillë mund të duken si të zhytur në vetvete dhe jo të besueshëm me tipare të personalitetit komandues dhe karizmatik.

Mbështetësi

Nëse jeni një mbështetës, ju keni tendencë të ecni me hapa të sigurt. Përkrahësit janë gjithashtu lojtarë të ekipit bashkëpunues dhe dëgjues të mirë që flasin me mend dhe vlerësojnë unitetin dhe marrëdhënie. Ata janë të dobishëm, besnikë dhe të besueshëm.

Një telefonatë e thjeshtë nga të dashurit e tyre mund ta ndriçojë lehtësisht ditën e tyre. Ngjashëm me politikanët, ata pëlqejnë gjeste, duke bërë kontakte me sy dhe bashkëveprojnë me njerëzit gjatë ecjes.

“Hapa-vogla”

Nëse zakonisht bëni hapa të shkurtër ka më shumë të ngjarë të jeni një individ i vetë-përqendruar. Sidoqoftë, për gratë, hapat e vegjël mund të vijnë nga dhimbjet në pulpa dhe ose madje mund të jetë një shenjë e një problemi tjetër në gjymtyrë.

Kryqëzuesi i krahëve

Nëse jeni një kryqëzues, zakonisht tregon që preferoni të jeni vetëm ose madje të jetoni vetëm. Të ecësh ndërsa kryqëzon krahët, gjithashtu nënkupton rrezikshmëri. Ekspertët e komunikimit theksojnë se kryqëzimi i krahëve tuaj gjatë ecjes është i rrezikshëm, veçanërisht gjatë natës, pasi mund të dërgojë një sinjal se jeni i dobët dhe mund të jeni pre e lehtë për sulmuesit. Në këto raste, ecja e shpejtë, e drejtë, e sigurt dhe me krahët e pakryqëzuar është një ide më e mirë.

Ecësi i rëndë

Nëse e shihni që stili juaj i ecjes të jetë më shumë pengesë, thjesht mund të jeni një ecës i rëndë. Ky stil i ecjes mund të sinjalizojë zemërimin, zhgënjimin dhe këmbëngulje. Por ndonjëherë, ecja e tillë mund të thotë që trupi juaj po përpiqet të dërgojë një sinjal në trurin tuaj. Kjo mund të jetë për shkak të pozicionimit të gjymtyrëve dhe zakonisht është rezultat i humbjes së ndjesisë në gjymtyrët.

Personi me shumë punë

Ju i përkisni këtij grupi nëse keni tendencë të jeni në gjendje të bëni disa gjëra dhe të ecni njëkohësisht. Është gjithashtu mjaft unik dhe krijues pasi ky lloj personi është imagjinativ ndërsa ecën.

Ata mund të kryejnë një shumësi gjërash menjëherë, duke iu përgjigjur shpesh një telefonate, duke drejtuar dikë dhe madje duke kaluar rrugën në të njëjtën kohë. Nëse i përkisni këtij grupi njerëzish, jeni i guximshëm. Ju jeni gjithmonë të etur për të ndihmuar miqtë tuaj në nevojë.