Çfarë Zbulon Radha Juaj e Lindjes për Stilin Tuaj të Prindërimit

©depositphotos

Rezulton se rendi juaj i lindjes mund të ndikojë në personalitetin tuaj më intensivisht nga sa mendonit fillimisht. Dhe jo vetëm që kjo mund të ndikojë në personalitetin tuaj, por edhe në mënyrën si ju rritni vetë fëmijët tuaj. Kevin Leman, autori i Librit të Renditjes së Lindjes, është i sigurt që vendi yt në radhë mund të parashikojë se si e ke të destinuar të bëhesh si prind.

Ne dëshirojmë t’ju tregojmë më shumë rreth lidhjes midis radhës tuaj të lindjes dhe stilit tuaj të prindërimit.

Fëmijët më e mëdhenj

Tiparet e personalitetit:

Fëmijët e lindur të parët zakonisht janë drejtues që kanë tendencë të ndjekin rregulla dhe të arrijnë qëllime të larta. Falë këtyre karakteristikave, ata mund të bëhen shumë të suksesshëm në karrierën e tyre dhe jetën personale.

Ata ka shumë të ngjarë të bëhen perfeksionistë, gjithmonë duke u përpjekur të kënaqin të tjerët.

Ata gjithashtu kanë një nivel të lartë të përgjegjësisë, pasi që shumë shpesh, ata do të duhet të sillen si mini-të rritur dhe të marrin përgjegjësinë për shtëpinë.

Ata kanë vetëbesim dhe një prirje të dominojnë çdo hapësirë ​​që ata zënë.

Për shkak se kanë frikë të bëjnë gabime, fëmijët më të mëdhenj janë zakonisht jo fleksibël – nuk u pëlqen të ndryshojnë gjërat dhe të bëhen hezitues kur duhet të dalin nga zona e tyre e rehatisë.

Fëmijët më të mëdhenj si prindër:

Nëse jeni një fëmijë i parëlindur, ka shumë të ngjarë të keni pritshmëri të mëdha nga fëmijët tuaj. Personaliteti i tipit tuaj A dhe tendenca për t’i mbajtur gjërat në rregull do të reflektojnë në stilin tuaj të prindërimit.

Kur të bëheni prindër, me siguri do të kujtoni motrat dhe vëllezërit tuaj më të vegjël dhe sjelljen e tyre. Për shembull, nëse vëllezërit tuaj më të vegjël rrallë dëgjohehin ndonjëherë, ju mund ta merrni parasysh atë kur rritni fëmijën tuaj dhe pyesni mendimin e tyre më shpesh. Ose, nëse zakonisht ndjeheshit të irrituar nga vëllai ose motra juaj e vogël, mund të keni disa vështirësi për të qenë prind dhe të toleroni një foshnjë në familjen tuaj.

Ndonjëherë ju gjithashtu mund të mbi-identifikoni veten me fëmijën tuaj dhe të bëheni shumë kërkues. Sidoqoftë, nëse keni 2 ose më shumë fëmijë, do të ndjeheni më të qetë.

Fëmijët e mesëm

Tiparet e personalitetit:

Zakonisht ata luajnë rolin e paqebërësit në familje sepse kur arrin një vëlla më i ri, ata duhet të mësojnë se si të negociojnë dhe të bëjnë kompromise në mënyrë që të “përshtaten” me të gjithë.

Falë aftësisë së tyre për të negociuar më mirë, fëmijët e mesëm kanë rrathë më të mëdhenj social dhe lulëzojnë në miqësi.

Ata janë shumë fleksibël dhe të gatshëm të shkojnë me rrjedhën.

Fëmijët e mesëm mund të jenë njerëz të pëlqyeshëm sepse gjithmonë u mungon vëmendja nga prindërit e tyre dhe kjo është mënyra e tyre e kompensimit. Kjo është arsyeja pse ata kanë tendencë të kenë lidhje më të forta me miqtë e tyre sesa me familjen.

Fëmijët e mesëm si prindër:

Nëse jeni një fëmijë i mesëm, me siguri do ta kompensoni mungesën e vëmendjes së prindërve tuaj me familjen tuaj.

Ju nuk do të merrni ndonjë gjykim të shpejtë në lidhje me fëmijët tuaj. Përkundrazi, do të keni më shumë të ngjarë t’i dëgjoni ata dhe t’i shihni të dy palët e ndonjë argumenti.

Ju me siguri do të merrni ndonjë vendim bazuar në atë që mendoni se është më e mira dhe e drejtë për të gjithë familjen.

Meqenëse e dini se si është të ndihesh i/e përjashtuar, do të përpiqeni të krijoni shumë siguri që të gjithë fëmijët tuaj të ndjehen të dëgjuar dhe të përfshirë.

Fëmijët më të vegjël

Tiparet e personalitetit:

Foshnjat e familjes kanë tendencë të kenë më shumë liri sesa vëllezërit e motrat e tyre, dhe si rezultat, ata shpesh janë më të pavarur dhe të sigurt.

Zakonisht ata janë shpirtra të lirë dhe argëtues.

Të rinjtë janë gjithashtu aventureske dhe janë më të hapur për përvoja jokonvencionale dhe duke marrë më shumë rreziqe sesa motrat e vëllezërit e tyre.

Ata janë simpatizues natyralë dhe shpesh mund të jenë në qendër të vëmendjes për shkak të kësaj.

Si foshnja e familjes, ata kanë më pak përgjegjësi dhe ndonjëherë mund të sillen në një mënyrë të pakujdesshme.

Gjithashtu mësojnë të përdorin rolin e tyre si foshnjë për të manipuluar të tjerët.

Fëmijët më të rinj si prindër:

Nëse jeni fëmija më i vogël në familje, me siguri do të inkurajoni edhe fëmijët tuaj që të kërkojnë aventura.

Ju nuk keni të ngjarë të keni lidhje me teoritë e zakonshme dhe t’i besoni intuitës tuaj kur zgjidhni atë që është e drejtë për familjen tuaj.

Me siguri do të keni disa probleme me vendosjen e rregullave në familjen tuaj sepse nuk ka pasur ndonjë gjë në edukimin tuaj. Por ju duhet të mbani mend se rregullat janë të nevojshme për të rritur fëmijët. Kështu që është më mirë të mësoni për strukturën dhe të merrni disa aftësi organizative.

Ndonjëherë, ju mund të jeni shumë i butë me fëmijët tuaj, por mos harroni se kjo nuk është gjithmonë mënyra më e mirë.

Fëmijë i vetëm

Tiparet e personalitetit:

Fëmijët e vetëm kanë tendencë të jenë të ngjashëm me të lindurit e parë – ata janë të sigurt, të suksesshëm, flasin mirë, janë të ndjeshëm ndaj perfeksionizmit dhe udhëheqës të lindur.

Sidoqoftë, ata mund të bëhen shumë egoist dhe të përqendrohen në vetvete pasi nuk u është dashur kurrë të konkurrojnë me një fëmijë tjetër për vëmendje ose të ndajnë lodra me ta.

Ata janë gjithashtu shumë ambicioz, me iniciativë dhe energjikë.

Fëmijët e vetëm rriten të rrethuar nga të rriturit, dhe si rezultat, ata shpesh janë më verbale dhe më të pjekur.

Ata kanë qenë zakonisht në qendër të vëmendjes.

Fëmijët e vetëm si prindër:

Nëse jeni një fëmijë i vetëm, me siguri do të keni disa probleme kur të krijoni familjen tuaj. Ndërsa nuk keni qenë kurrë një “prind” për një motër më të vogël dhe nuk keni mësuar se si t’i ndani të gjitha gjërat që zotëroni, mund të ndjeheni si një peshk pa ujë.

Por nëse zgjidhni një “fëmijë të vogël” si partnerin tuaj, ka shumë të ngjarë të bëni një dyshe të mirë – aftësia juaj për strukturë e kombinuar me shpirtin e tyre të pakujdesshëm do të bëjë një ekuilibër të mirë.

Mos harroni se keni nevojë për kohën tuaj vetëm. Ju ishit mësuar të kishit kohën dhe hapësirën tuaj personale, kështu që nëse anëtarët e familjes suaj e respektojnë këtë tani, do të lulëzoni.