Finlandezët janë populli ideal, dhe këto arsye na e mbushën mendjen plotësisht…

© Mindup UK/Facebook

Kur shohim se sa të këndshme dhe të rehatshme janë jetët e njerëzve të tjerë, ndjehemi të magjepsur por dhe pak ziliqarë. Dhe ndonjëherë kjo ndjenjë na bën të përpiqemi të arrijmë më shumë.

Ne ju ftojmë të shikoni se si finlandezët e bëjnë jetën e tyre të zakonshme më të këndshme për të gjithë. Mbase mund të bëjmë të njëjtën gjë?

Së pari, pse nuk e kemi ne këtë pije të lezetshme të quajtur Muumi?

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Sanna Mäkelä (@sannamaekelae) in data:

Nënat që sapo kanë lindur fëmijë marrin një kuti me të gjitha gjërat e nevojshme për të si një dhuratë.

© Suci Rimadheni/Facebook

Sipas vlerësimit nga “Save the Children”, Finlanda është vendi më i mirë për nënat dhe fëmijët. Kutia për të sapolindurit që u jepet nënave duhet të ketë 50 sende të ndryshme: rroba, pajisje higjenike dhe lodra. Kutia në vetvete mund të përdoret si krevat fëmijësh i pari i fëmijës. Nëna mund të zgjedhë edhe paratë e gatshme prej 140 €.

Fëmijët shkojnë në shkollë dhe kthehen në shtëpi me një taksi falas.
Sipas ligjit, nëse shkolla është më larg se 5 km, fëmijëve u ofrohet një taksi për atje dhe në kthim nga këshilli i qytetit.

Këndet e lojërave kanë kuzhina, pishina dhe dhoma lojrash.

© Leikkipuisto Piika/Facebook

Në Helsinki, çdo lagje ka një shesh lojrash të veçantë të rrethuar. Aty organizohen lojëra të ndryshme, dhe gjithmonë mund të gjesh një kuti me lodra. Disa kënde lojrash kanë pishina të vogla noti dhe dhoma të lojërave speciale, ku mund të gjeni libra, lojëra në tavolinë, lodra dhe një kuzhinë me frigorifer, mikrovalë dhe karrige të lartë. Dhe është gjithçka falas.

Parashkollorët kanë 1 mësues për çdo 4 fëmijë.

Fëmijët mund të shkojnë në parashkollore kur të jenë 9 muajsh. Ka 1 mësues për 4 fëmijë nën moshën 3 vjeç dhe 1 mësues për 7 fëmijë kur ata të kenë mbushur 3. Qasja ndaj secilit fëmijë është individuale: mësuesit vendosin se si ta bëjnë një fëmijë të dëshirojë të shkojë në shkollë. Shpenzimet mujore janë 1.000 €, por prindërit paguajnë jo më shumë se 280 €.

Një kredi hipotekore është jo më shumë se 2% në vit.

Finlanda është ndër 5 vendet me normat më të ulëta të hipotekës. Në kushte të caktuara, është e mundur që një hipotekë të vlerësohet me 95% të kostos së një apartamenti me 1-1,25%.

Krahasoni: nëse një apartament kushton 200,000 dollarë, dhe afati i huasë hipotekare është 10 vjet, atëherë me 15% në vit, pagesa e tepërt e kredisë do të jetë 187,211 dollarë, dhe në 2% në vit – 20.833 dollarë.

Banorët marrin para pa asnjë arsye.

Që nga janari 2017, 2,000 finlandez marrin një pagesë mujore prej 560 € si pjesë e një eksperimenti. Nëse rezulton të jetë e suksesshme, “të ardhura themelore të pakushtëzuara” prej 800 € do të merren nga çdo banor i vendit. Per çfare? Qeveria beson se nëse njerëzit janë të sigurt se nuk do të jenë pa para, ata nuk do të pranojnë punën e parë që u ofrohet, por do të gjejnë atë që u pëlqen vërtet. Do të mbështesë gjithashtu ata që sapo kanë filluar biznesin e tyre ose vetëm po ëndërrojnë për të.

Në Helsinki, kanë grumbullim të automatizuar të mbeturinave.

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Take note! 📌 (@scandicview) in data:

Disa sektorë të Helsinkit kanë një sistem të automatizuar të grumbullimit të mbetjeve të ngurta. Kur hedhni mbeturinat (kartoni, letre, dhe mbeturinat e përziera veç e veç), ato thithen në një tub dhe dërgohen në stacionin qendror të klasifikimit të mbeturinave në 70 km (64 km / orë). Pa kamionë plehrash; pa erë. Sigurisht që ka kontejnerë të zakonshëm mbeturinash, por të gjitha mbeturinat janë të renditura.

Makineritë e riciklimit të shisheve dhe kanaçeve janë kudo.

© Lunatishe/pikabu

Kur blini pije, paguani një sasi që mund ta merrni mbrapsht vetëm duke vendosur kanaçen dhe shishen në një makineri të veçantë riciklimi. Do të merrni 15 centë për një kanaçe dhe 40 cent për një shishe të madhe Coca-Cola. Prandaj, rrugët janë të pastra.

Shtëpitë kanë një dhomë të përbashkët sauna dhe lavanderie.

Finlandezët preferojnë të jetojnë në vila të ndara, por ka edhe ndërtesa apartamentesh. Këto kanë dhoma të zakonshme, si një dhomë sauna dhe lavanderi, të cilat përdoren duke prenotuar kohën që përpara. Ka edhe palestra komunale dhe salla për libra dhe lojëra.

Vendparkimet kanë dalje speciale për ngrohje të motorit.

© Superbass/Wikimedia

Në një apartament, ju mund të merrni me qira një vend parkimi në rrugë. Është e pajisur me kamera dhe një pajisje tjetër, e cila fillon të ngrohë makinën në një kohë të caktuar. Pothuajse të gjitha makinat në Finlandë janë të pajisura për t’u ngrohur nga një prizë.

Receta e mjekut mund të shihet në një sistem elektronik të zakonshëm për të gjithë farmacitë.

Kur një mjek shkruan një recetë, shkon në një sistem elektronik të zakonshëm për të gjithë vendin. Ju mund të blini ilaçin tuaj pa asnjë copë letër në çdo farmaci, madje edhe në një qytet tjetër.

Tavanet kanë pjesë speciale për pajisjet e ndriçimit.

© Leif Johansson/Facebook

Për të varur një llambë të re, nuk keni nevojë ta lidhni me tela atë – ka grepa speciale dhe priza të vogla për këtë qëllim. Të gjitha llambat shiten me priza të përshtatshme për këto baza.

Mund të pini ujë nga çezma.

Sipas studimit, uji i çezmës në Finlandë përmban 100 herë më pak mikrobe sesa uji në shishe. Falë pastrimit multi-fazor, mund ta pini në mënyrë të sigurt pa e vluar. Kjo vlen edhe për ujin nga 80% të liqeneve finlandeze.

Edhe qytetet e vogla kanë gjithçka për një jetë të mirë.

Towndo qytet finlandez, edhe pse numëron vetëm disa mijëra banorë, ka qendra sportive, pishina, dhe natyrisht, sauna. Shkollat në qytete janë po aq të mira sa ato në kryeqytet.

Finlandezët me të vërtetë kujdesen për natyrën.

© Wladish/pikabu

Kjo shtëpi zogjsh nuk është me gozhda – ajo varet në një tel, dhe pema nuk dëmtohet. Finlandezët e duan natyrën dhe kujdesen për të. Zonat e gjelbërta qëndrojnë krah për krah me zonat e banuara, dhe ketrat, lepujt dhe iriqët jetojnë edhe në qytet.

Rrugët janë tejet të mira.

Rrugët në Finlandë janë të ndërtuara mirë: një shtresë prej 2 metrash shkëmbinj graniti dhe asfalt rezistent ndaj ngricave në 3-4 shtresa. 1 km rrugë i kushton finlandezëve 500,000 – 1.000.000 €, por ata kanë nevojë për riparim vetëm pas 10-12 vjet. Rrugët janë instaluara me kamera në internet, të cilat lejojnë që bllokuesit e dëborës të shohin menjëherë se ku fillojnë reshjet e dëborës dhe duhet të pastrohet.

Dhe ja si duket një rradhë njerëzish finlandez:

© MorEmaN1976/pikabu

Në Finlandë, askush nuk do të marrë frymë ngjitur me hundën tuaj në një rradhë në supermarket ose në stacionin e autobusit. Këtu nuk pranohet të afroheni me të huajt më afër sesa arrijnë krahët. Hapësira personale është një gjë që të gjithë e respektojnë.

Në Finlandë, mund të takoni drerë veriorë me brirë ndriçues.

© Paliskuntain yhdistys – Reindeer Herders’ Association/Facebook

Brirët e drerëve janë spërkatur me një bojë të veçantë retro-reflektuese në mënyrë që shoferet të mos i godasin ata.

Sigurisht, ka disavantazhe. Vetë finlandezët bëjnë shaka duke thënë se “dita më e mirë e vitit është vera”.