Kecat Njohin Emocionet dhe Tërhiqen nga Fytyrat e Buzëqeshura dhe të Lumtura

Askush nuk i pëlqen fytyrat e trishtuara, madje as dhitë. Një studim i fundit ka zbuluar se dhitë janë shumë më të zgjuara se sa ne i konsiderojmë ato dhe kanë aftësinë për të kuptuar shprehjet njerëzore. Ata mund të dallojnë fytyrat e pakënaqura nga ato të qeshura dhe tërhiqen nga këto të fundit.

Ne jemi intriguar nga ky studim dhe do të donim të ndanim më shumë rreth tij me ju.

Shkencëtarët gjithmonë kanë pyetur veten nëse kafshët janë në gjendje të lexojnë shprehjet njerëzore dhe studiuesit në Queen Mary, Universiteti i Londrës, kohët e fundit vendosën të zbulojnë nëse ka ndonjë të vërtetë për këtë.

Në një vend të strehë dhish, ata u treguan dhive dy foto – njëra me një fytyrë të lumtur dhe tjetra me një shprehje të zemëruar. Studiuesit u befasuan kur mësuan se të gjitha dhitë tërhiqeshin nga fytyra e lumtur.

© septchouettes / Reddit © esraca / Twitter

Dhitë ju pëlqejnë më shumë kur jeni i lumtur që është një arsye mjaft e mirë për të buzëqeshur shpesh, sinqerisht. Studimi i botuar në revistë, Royal Society Open Science deklaron më tej se dhitë janë në gjendje të identifikojnë dhe kuptojnë shprehjet njerëzore.

Gjatë eksperimentit, dhitë u lanë të lira për të eksploruar dhe të gjitha iu afruan fotove me fytyrë të lumtur dhe i ekzaminuan me noçkat e tyre të lezetshme.

© Science Photo Library/EAST NEWS

Sidoqoftë, kjo funksionoi vetëm kur fotot e lumtura u vendosën në anën e tyre të djathtë. Kur fotot u kthyen mbrapa, dhitë nuk treguan përparësi ndaj asnjërës prej tyre. Arsyeja për këtë mund të shpjegohet me faktin se dhitë përdorin vetëm njërën anë të trurit të tyre për të përpunuar informacionin.

© rumbrave55 / Reddit

Sigurisht, dhitë nuk janë kafshët e vetme që mund të kuptojnë emocionet njerëzore. Një studim tjetër i kryer në vitin 2015 zbuloi se qentë mund të identifikojnë shprehjet e fytyrës të shoqëruesve të tyre njerëzorë.

Eksperimenti u krye në të njëjtën mënyrë dhe u zbulua se qentë tërhiqeshin më shumë nga fytyrat e qeshura. Kafshët mendojnë se jeni i butë kur buzëqeshni, mbajeni mend gjithmonë!

A keni përkëdhelur ndonjëherë një dhi? A jeni dakord se kafshët janë të afta të kuptojnë shprehjet dhe emocionet njerëzore? Ndani tregimet tuaja të adhurueshme për kafshët me ne në komente!