Ky 26-vjeçar po ringjall liqenet në Indi, dhe bota ka nevojë për më shumë heronj si ai…

Sipas raportimeve të fundit  bota po përballet me krizën më të keqe që ka parë ndonjëherë, ku tregohet se 844 milionë njerëz nuk kanë burime uji të pastër. Një nga problemet kryesore që e shkakton këtë është ndotja e ujit.

Për fat të mirë, ka njerëz si Ramveer Tanwar nga India, të cilët nuk mund ta injorojnë këtë problem dhe që kanë vendosur të ndërmarrin veprime.

Ne jemi habitur nga historia e këtij të riu indian, i cili donte të ndihmonte fshatin e tij dhe popullin e tij dhe ka bërë një punë të shkëlqyeshme. Nuk mund të presim që të ndajmë me ju shembullin e këtij njeriu që ndryshoi dhe shpëtoi dhjetra liqene dhe pellgje.

Ka superheronj të vërtetë në jetë që kujdesen për ujin

Një ditë, 26-vjeçari Ramveer Tanwar kuptoi se liqenet dhe pellgjet afër ku ai luante me miqtë e tij kur ishin fëmijë, kishin filluar të zhdukeshin. Gjithashtu kishte zona të stërmbushura dhe të të ndotura me mbeturina. Ai vendosi që ishte koha për ta ndryshuar këtë gjendje dhe për të edukuar njerëzit për rëndësinë e ujit të pastër.

Fillimisht nuk ishte e lehtë që të bindeshin.

Ramveeri në fillim u dha mësime fëmijëve në fshatin e tij e më pas duke u thënë atyre të paralajmërojnë prindërit për problemin ekzistues me ndotjen e ujit dhe ruajtjen e ujit. Mjerisht, kjo nuk funksionoi, pasi fshatarët refuzuan të besonin se uji mund të mbaronte ndonjëherë.

Nëse mali nuk do të vinte tek Ramveer, Ramveeri duhej të shkonte tek mali.

Pas kësaj Ramveer vendosi se ai duhej ta bënte këtë vetë. Kështu ai shkoi shtëpi më shtëpi për çdo fshat, për të shpjeguar problemin e burimeve të ujit të varfër.

Më vonë ai u tha nxënësve të mblidhnin prindërit e tyre çdo të diel në një vend të veçantë, ku ai do të organizonte një diskutim dhe do të sugjeronte metoda për ruajtjen e ujit.

Së fundi, filloi të ndodhte dhe fshatarët filluan të kuptonin problemin me të cilin po përballeshin. Përpjekjet e tij u njohën nga autoritetet, dhe takimet u emëruan zyrtarisht “Jal Chaupals“.

Durimi dhe puna e madhe gjithmonë paguhen.

© Ramveer Tanwar / facebook © Ramveer Tanwar / facebook © Ramveer Tanwar / facebook

Në vitin 2015, Ramveer, ekipi i tij i vullnetarëve, nxënësit e tij dhe prindërit e tyre i larguan të gjitha mbeturinat nga ky pellg. Ata jo vetëm që e pastruan, por edhe mbollën pemë të reja rreth tij.

Më vonë ata ftuan administratën lokale që të vinte dhe të shihte restaurimin e saj të lavdishëm. Lajmi i mirë përhapet shpejt dhe së shpejti njerëzit nga fshatrat dhe rrethet e tjera filluan të vinin tek Ramveer për të kërkuar ndihmë për restaurimin e liqeneve të tyre lokale.

Një sistem i zgjuar dhe i menduar mirë i filtrimit

Sapo u pastrua uji, ekipi hap një gropë të veçantë për të mbledhur mbeturinat. Pastaj ata instaluan një sistem filtrimi të dyfishtë: një filtër prej dërrasash druri dhe një copë kullosash, për të parandaluar që pjesët e plehrave të mëdha dhe të vogla të futen në ujë në të ardhmen.

Gryka dhe filtrat pastrohen rregullisht një herë në javë.

Udhëtimi vazhdon.

Ramveer donte të vazhdonte përpjekjen e tij dhe duhej t’i përvishte mirë mëngët për këtë përpjekje. Qeveria e shtetit të tij e ndihmoi dhe krijoi diçka të quajtur organizata “Ushtria nëntokësore” në çdo rreth të shtetit të Ramveer dhe heroi i ri tani është koordinatori i distriktit të tij.

Së bashku ata përqëndrohen në ruajtjen e ujit në zonat e tyre. Mjerisht, qeveria nuk ka fond për këto lloje programesh ndërgjegjësimi dhe Ramveerit i është dashur  të shpenzojë paratë e veta për të vazhduar atë që ai ka filluar.

A ju duket interesante kjo histori? Si është situata e ujit në vendin tonë? A janë të ndotur liqenet dhe pellgjet? A përpiqen njerëzit t’i shpëtojnë ato? Ndani me ne mendimet tuaja në seksionin e komenteve!