Nëse Dukeni më të Rinj se Mosha Juaj është Shenjë Inteligjence, e Thotë Studimi…

© face to face/FaceToFace/REPORTER/EAST NEWS, © face to face/FaceToFace/REPORTER/EAST NEWS

Mosha jonë biologjike shumë rrallë i përshtatet asaj se si ndihemi në të vërtetë. Ekzistojnë shumë faktorë kontribues që na bëjnë të dukemi ose më të vjetër ose më të rinj, përfshirë stresin, statusin financiar, rutinat e përditshme dhe siç sugjeron një studim, inteligjenca.

Ideja është që një IQ e lartë përfundimisht rezulton duke na bërë të ndjehemi dhe të dukemi më të rinj se mosha jonë aktuale në vitet e mëvonshme. Por si?

Ne dëshirojmë të dimë më shumë rreth asaj se si IQ ndikon në shëndetin dhe pamjen tonë ndërsa plakemi sepse nuk është kurrë vonë për të ndihmuar veten në këtë aspekt.

Se si ndiheni për moshën tuaj është ajo që ka vërtet rëndësi

© AXELLE/Bauergriffin.com/EAST NEWS, © IMDB

Studimi është mjaft interesant dhe filloi fillimisht në vitin 1957. Në atë kohë, studiuesit matën IQ në gjimnazistë dhe më vonë i pyetën për “moshën e tyre të brendshme” nga 1992 në 1993 dhe në 2011, kur ata ishin 71. Përfundimi ishte se njerëzit me inteligjencë më të lartë ndjeheshin më të rinj se mosha e tyre aktuale.

Por, si ndikon mosha e brendshme e një personi në mënyrën se si ata duken nëse bazohet në ndjenja? Mendoni për këtë.

Njerëzit inteligjentë janë më të hapur për përvoja

© face to face/FaceToFace/REPORTER/EAST NEWS, © Instagram/Sipa USA/EAST NEWS

Në shumë mënyra, ndjenja jonë për çudi dhe eksitim për botën përreth nesh është ajo që na bën të ndjehemi rinorë në çdo moshë. Njerëzit inteligjentë kanë më shumë të ngjarë të eksplorojnë vendet e reja dhe të provojnë gjëra të reja sepse janë më të vetëdijshëm për mundësitë që i presin. Udhëtimi na ndihmon të qëndrojmë aktiv dhe energjikë. Të gjithë mund të biem dakord që vrapimi në një aventurë tjetër tingëllon më mirë sesa të qëndroni në shtrat në një natë të shtunë.

Ka të bëjë me krijimin e zakoneve të shëndetshme

Në fund të ditës, ajo që hamë dhe si kujdesemi për trupin tonë janë ato që do të numërojnë më së shumti. Dhe kërkon një angazhim të madh që në fakt t’i përmbahemi një stili jetese të shëndetshëm.

Njerëzit e zgjuar e dinë se trupi mund të vuajë nga pasoja si rezultat i zgjedhjeve të këqija që mund t’i motivojnë ata të kujdesen për veten e tyre, ndërsa një person me inteligjencë më të ulët mund ta dijë vetëm atë në një nivel sipërfaqësor. Prandaj ia vlen të mësoni më shumë rreth trupit tuaj dhe çfarë e dëmton atë. Mund të jetë e frikshme, por ju vlen në afat të gjatë.

Inteligjenca mund të sjellë para, të cilat vijnë me përfitime.

© ANGELA WEISS/AFP/East News, © Evan Agostini/Invision/AP/EAST NEWS

Një arsim i mirë shpesh rezulton në një punë të paguar dhe të holla. Njerëzit me rroga më të mëdha se mesatarja kanë qasje ndaj një kujdesi më të mirë mjekësor, ata mund të anagazhohen herë pas here procedurat e bukurisë, ata hanë ushqime më cilësore, ata udhëtojnë – e kuptoni thelbin. Ky kujdes i vogël mund të bëjë një ndryshim të madh në vitet tona të mëvonshme.

Njerëzit e zgjuar e kanë më të lehtë të përballen me stresin.

© Gilbert Flores /Broadimage/Broad Image/EAST NEWS, © Instagram/Sipa USA/EAST NEWS

Stresi është armiku më i madh në luftën tonë për rini pasi në të vërtetë shpejton plakjen në një nivel qelizor. Njerëzit me një IQ të lartë janë më të aftë të japin përparësi për problemet e tyre, gjë që i ndihmon ata të përqëndrohen në zgjidhjen e një gjëje në vend që të stresohen për gjithçka menjëherë. Ata janë të përgatitur për sfidat që vijnë me moshën më të madhe dhe ndjehen më pak të ndjeshëm ndaj ndryshimeve.

© 0000001/Reporter/EAST NEWS

A keni menduar ndonjëherë për moshën tuaj të brendshme? Nëse do të mund të ndryshonit diçka në lidhje me jetën tuaj që do të ndikonte se sa vjeç ndjeheni më vonë, çfarë do të ishte…