Pilotët Zbuluan 16 Gjëra që të Bëheni Ekspertë në Udhëtimet Ajrore

©Hananeko_Studio/shutterstock,©Blue Planet Studio/shutterstock

Secili profesion ka sekretet e veta që nuk duhet të ndahen me askënd “jashtë rrethit”.

Aviacioni ka qenë gjithmonë i rrethuar nga të panjohurat, dhe ky fakt e bën edhe më interesante të mësosh “brendësitë” e kësaj sfere.

Ne kemi mbledhur rrëfime të anëtarëve të ekuipazhit nga linja ajrore të ndryshme dhe dëshirojmë t’i ndajmë ato me ju para se të filloni udhëtimin tuaj të ardhshëm.

Është e ndaluar që një pilot të ketë mjekër.

©shutterstock

Disa kompani ajrore i ndalojnë pilotët e tyre të kenë mjekër. Arsyeja prapa saj është një maskë oksigjeni që duhet të përshtatet fort në fytyrë nëse ndodh një situatë emergjence (pilotët, si dhe udhëtarët, do të duhet të veshin një të tillë). Një mjekër mund ta parandalojë këtë.

Është ftohtë në aeroplanë për hir të shëndetit tuaj

© depositphotos

Sipas hulumtimit, ekziston një lidhje midis temperaturës dhe presionit në një aeroplan dhe humbjes së vetëdijes të shkaktuar nga hipoksia. Kjo e fundit mund të shkaktohet nga ajri i mbinxehur në një kabinë. Kjo është arsyeja pse temperatura e ajrit mbahet e freskët. Vishuni ngrohtësisht për fluturime!

Avionët kurrë nuk fluturojnë në vija të drejta.

© depositphotos

Në disa fluturime të gjata, udhëtarëve u tregohet një hartë me trajektoren e fluturimit. Ju mund të shihni se avioni nuk fluturon drejtpërdrejt, por në një kurbë. Ndonjëherë fluturon edhe në zigzagë.

Fakti është se Toka jonë paraqitet në hartë si një sferë e rrafshuar. Arsyeja e dytë janë kërkesat e veçanta për fluturimet, sipas të cilave të gjitha linjat duhet të jenë gjithmonë pranë aeroporteve në mënyrë që të kenë kohë të mjaftueshme për të arritur një në rast të një uljeje të detyruar. Kushtet e motit ndikojnë në trajektore gjithashtu.

Është më mirë të kesh veshur këpucë në një fluturim.

©shutterstock,©shutterstock

Bëni lëvizjen tuaj të sigurt duke u dhënë përparësi këpucëve të forta me një taban të fortë sepse në një evakuim emergjent mund të gjendeni duke qëndruar me shapkat tuaja në pistën e nxehtë ose në barërat e këqija me këmbët tuaja të zhveshura.

Pilotët dhe dispeçerët jo gjithmonë komunikojnë në një mënyrë zyrtare.

Ekziston një traditë që dispeçerët urojnë pilotët për të gjitha festat. Vetëm imagjinoni: një pilot mund të ketë deri në 4 fluturime në ditë para Krishtlindjeve, dhe gjatë kësaj kohe rreth 2,000 njerëz i urojnë atij Krishtlindje të gëzueshme.

“Kur ekipi gjerman i futbollit u bë kampion, të gjithë dispeçerët e botës po uronin ekuipazhin tonë,” thotë Antje Sheppera, një pilot me Lufthansa.

Një person i zakonshëm nuk do të arrijë kurrë të ulë një aeroplan.

©shutterstock

Në filma, shpesh na tregohet se si pilotët humbin mundësinë për të ulur një aeroplan për shkak të keqbërësve. Dhe kjo është koha kur personazhi kryesor, një njeri shumë i aftë, fillon lojën e tij. Për fat të keq, është pothuajse e pamundur ta bësh atë në jetën reale.

Edhe nëse një person është një gjeni, është i dhënë pas simuluesve kompjuterikë që përputhen me modelin e vërtetë të një avioni 100% dhe është i gatshëm të ndjekë të gjitha udhëzimet nga toka, ai ka të ngjarë të dështojë për shkak të një aspekti të thjeshtë: stresit.

Vonesat e fluturimit ndikojnë jo vetëm tek pasagjerët, por edhe tek shoqëruesit e fluturimit.

© depositphotos, © depositphotos

Fakti është që shoqëruesit e fluturimit paguhen vetëm për orët e fluturimit. Koha e kaluar në tokë nuk llogaritet. E vetmja gjë që ofrojnë kompanitë ajrore është një pagesë e vogël shpenzimesh për çdo orë të kaluar në aeroport. Prandaj, nuk ka nevojë të tregoni acarimin tuaj para një stjuardese nëse aeroplani juaj është ende në tokë për ndonjë arsye.

Pilotët e bëjnë me radhë për të shkuar në tualet.

Kur një nga pilotët ka nevojë të përdorë tualetin, një stjuardesë hyn në kabinë dhe pret derisa piloti të kthehet. Kjo është bërë për të shmangur çështje të tilla si bllokimi në kabinë ndërsa piloti i dytë humbet papritmas.

Ushqimi në aeroplan është pa shije dhe nuk ekziston dikush që të fajësohet për këtë

©shutterstock

Nuk është faji i stafit në tokë. Arsyeja është se në lartësi të madhe receptorët tanë të shijes dhe nuhatja fillojnë të na hutojnë. Lagështia e pamjaftueshme, zhurma në aeroplan dhe presioni i ulët gjithashtu luajnë një rol të madh në këtë.

Rrobat e rehatshme ju ndihmojnë të qëndroni të shëndetshëm.

Kur jeni në aeroplan, zgjidhni rroba të rehatshme me pëlhura të mira. Kjo do të ndihmojë shumë kur përpiqeni të bini në gjumë. Gjithashtu, mos harroni se është më mirë të vishni rroba të gjera për të parandaluar zhvillimin e trombozës së venave të thella.

Veshja zyrtare mund të jetë një zgjedhje e keqe në këtë rast. Mundohuni të shmangni kafeinën, edhe gjatë ditës, për të qenë në gjendje të bini në gjumë gjatë natës. Mos harroni të keni me vete tapa veshësh dhe një maskë të lehtë për gjumë.

Pilotët komunikojnë me stjuardesat përmes një dere antiplumb.

Është e vërtetë që pilotët kanë një derë antiplumb me një kod të veçantë sigurie. Kodi do të funksionojë nëse një pilot nuk ndërmerr ndonjë veprim brenda 120 sekondave pasi të jetë futur kodi. Bëhet në rast se të gjithë njerëzit në kabinën u bien të fikët për shkak të mungesës së presionit të ajrit, për shembull. Në situata të rregullta, stjuardesat kontrollojnë pilotët përmes telefonit. Ata duhet ta bëjnë atë çdo 40 minuta gjatë ditës dhe çdo 20 minuta gjatë natës për t’u siguruar për aftësinë e tyre të punës.

Vendi më i rehatshëm për t’u ulur është shpesh mbi ose afër krahut.

Në një aeroplan vendet “më të parehatshme” janë në pjesën e pasme. Pra, nëse doni të keni një fluturim të qetë dhe pa shumë lëkundje, zgjidhni vendet në mes pranë krahëve.

Dritat janë zbehur qëllimisht gjatë një uljeje gjatë natës.

Kjo ndodh për të rregulluar sytë e udhëtarëve në shikimin e natës. Nëse ndodh një emergjencë, është e ndaluar të ndizni dritat dhe pasagjerët tashmë do të ambientohen me errësirë dhe do të kenë fluturim më të mirë.