Pse Disa Njerëz Nuk Arrijnë të Dashurohen me Askënd

©Depositphotos.com

Siç rezulton, 20% e beqarëve nuk kanë rënë kurrë në dashuri. Ndoshta nuk tingëllon shumë numër i lartë, por nëse njihni 5 beqarë, ka shumë të ngjarë të njihni të paktën një person të tillë ndër ta.

Disa njerëz “me të vërtetë nuk kanë nevojë për romancë”, ashtu siç pretendojnë ata. Por për të tjerët, ky arsyetim mund të rrjedhë më thellë sesa thjesht të mos kesh dikë që është mjaftueshëm i mirë përreth.

Ne mësuam për një gjendje shumë të zakonshme por jo aq të njohur gjerësisht që i ndalon njerëzit të bien në dashuri dhe të ndërtojnë marrëdhënie intime. Dhe për këtë duam t’ju tregojmë sot.

Pse disa njerëz nuk mund të dashurohen

©Depositphotos.com

Psikologët përmendin arsye të ndryshme për këtë. Për shembull, mund të keni vetëvlerësim të ulët. Në këtë rast, ju nuk besoni se dikush mund t’ju dojë ndonjëherë dhe kjo ju bllokon të doni dikë.

Një arsye tjetër për këtë mund të jetë perfeksionizmi. Ju mund të keni një pamje ideale në kokën tuaj se si duhet të duket partneri juaj dhe nuk i jepni një personi mundësinë sepse nuk i përshtaten këtij imazhi. Pritshmëritë tuaja të mëdha ju ndalojnë të bini në dashuri me ata që “nuk janë mjaftueshëm të mirë”.

Por ka edhe diçka tjetër nga e cila mund të vuani edhe pa e kuptuar. Ju mund të keni një frikë nga intimiteti, të cilit shpesh i referohen si “kundër-varësi”.

Disa shenja të kundërvartësisë përfshijnë:

  • Kanë probleme për t’u afruar me njerëzit
  • I largojnë njerëzit që përpiqen t’u afrohen shumë
  • Marrëdhëniet intime u shkaktojnë ankth
  • Vazhdimisht ndjehen të frikësuar për të bërë një gabim
  • Përpiqen shumë për të qenë të përsosur
  • Përmbahen për të mos kërkuar ndihmë nga të tjerët
  • Janë gjithmonë të zënë dhe duke mos qenë në gjendje të bëjnë asgjë

Njerëzit e varur nga kundër-varësia janë përgjithësisht ata që i largohen intimitetit dhe lidhjes.

©Depositphotos.com

Njerëz të tillë janë shumë të rezervuar: ata kërkojnë shumë hapësirë personale dhe nuk u pëlqen që dikush ta pushtojë atë, sepse kanë frikë të tregojnë dobësi.

Sidoqoftë, nga jashtë, ato zakonisht duken “normale”. Duket se janë të sigurt, të suksesshëm dhe të pavarur dhe përpiqen shumë të duken në këtë mënyrë. Ata tregojnë se nuk kanë nevojë për askënd, edhe pse kjo nuk është saktësisht e vërtetë. Nga brenda, ata janë shumë të pasigurt, në nevojë dhe të pasuksesshëm në marrëdhëniet e tyre.

Ata kurrë nuk mësuan si të përjetojnë intimitet.

©Depositphotos.com

Ashtu si shumica e problemeve psikologjike, gjithçka kthehet në fëmijërinë e tyre. Ata mund të kenë zbuluar dobësitë e tyre në të kaluarën, por u injoruan ose madje u tallën. Si rezultat, fëmijët mësojnë se ata duhet të duken vetëm të fortë dhe të pavarur.

Shkaku më i zakonshëm i sjelljes së kundër-varësisë është humbja e lidhjes emocionale me prindërit ose abuzimi ndaj një fëmije (fizik ose emocional).

©Depositphotos.com

Prandaj, fëmijët mësojnë të lidhin afërsinë me refuzimin dhe dhimbjen. Trauma e tyre u mëson atyre se nuk është e sigurt t’i besosh askujt. Duke u rritur, ata kishin frikë të afroheshin me njerëzit dhe të hapeshin.

Marrëdhëniet romantike kanë të bëjnë me intimitetin, kështu që njerëzit e varur nga kundërshtimi e shmangin atë duke bllokuar veten të mos bien në dashuri dhe duke larguar njerëzit që përpiqen të afrohen shumë.

Por është e mundur të ndryshosh.

©Depositphotos.com

Disa njerëz ndihen mirë ashtu siç janë dhe nuk kanë nevojë për marrëdhënie, duke vendosur të përqendrohen në karrierën e tyre ose aspekte të tjera të jetës së tyre. Sidoqoftë, ka njerëz të tjerë që kërkojnë marrëdhënie të ngushta dhe ende nuk mund të bëjnë asgjë në lidhje me mohimin e tyre.

Këtu janë disa gjëra që mund t’ju ndihmojnë të kapërceni këtë problem.

Mësoni më shumë për veten tuaj. Lexoni libra, artikuj të psikologjisë, bëni pyetje dhe reflektoni në kujtimet dhe ndjenjat tuaja. Hapi i parë është kuptimi dhe pranimi i problemit, pastaj më vonë, mund të punoni për të.

Anëtarësohuni në një grup mbështetës. Mund të përpiqeni ta kapërceni vetë këtë problem. Mundohuni të flisni në të vërtetë për ndjenjat tuaja dhe të hapeni me njerëz të tjerë. Do të jetë më e lehtë për ta bërë këtë në mesin e njerëzve që kanë probleme të ngjashme. Ju gjithashtu mund të dëshironi të merrni disa orë që mund t’ju ndihmojë të mësoni të jeni më të sigurt dhe të provoni kufijtë tuaj.

Kërkoni ndihmë profesionale. Nëse e keni të vështirë ta bëni vetë, mund të punoni me një specialist. Tregojuni atyre për problemin tuaj dhe ata do t’ju ndihmojnë të gjeni thelbin e problemit, të lëvizni nëpër ndjenjat që ju shtypin dhe të hapeni.