Pse Logot në Artikujt e Markave të Njohura Janë Gjithmonë në të Majtë

© shutterstock.com © Lacoste

Studiuesit sugjerojnë që të shikoni më shumë në logot e vendosura në anën e majtë të sendeve sesa në të djathtë, dhe ky është një fakt që ndoshta nuk do ta kishit kuptuar më parë. Kjo është një nga arsyet kryesore pse logot në artikuj janë pothuajse gjithmonë në të majtë, por nuk është arsyeja e vetme.

Ne mësuam arsyet pse logot vendosen në anën e majtë, dhe do të dëshironim t’i ndajmë këto arsye me ju.

Ata janë vendosur në anën që i shikojmë natyrshëm.

Logot janë si përshtypjet e para. Le të marrim një uebfaqe për shembull, kur një përdorues viziton një faqe në internet, ata priren të shikojnë në anën e majtë të faqeve të internetit, më shumë se sa të djathtën.

E njëjta gjë ndodh me veshjet ose modelet e tjera konvencionale, njerëzit kanë tendencë të shikojnë më shumë në anën e majtë sesa në të djathtën. Dhe ka të bëjë më shumë me dukshmërinë, d.m.th., logoja është e dukshme për personin që e shikon atë.

Kur i jepni dorën një personi, ju shikoni në anën e majtë të veshjeve, ku është vendosur logoja.

Historikisht, ato janë vendosur në anën e majtë.

© shutterstock.com © Shutterstock.com

Logot e vendosura në të majtë janë ato me të cilat njerëzit janë mësuar, dhe është ajo mënyra se si janë vendosur logot që nga fillimi.

Le të marrim uniformat ushtarake për shembull, logot mbi uniformat ushtarake janë vendosur gjithmonë në anën e majtë të uniformës, dhe kjo nuk ka ndryshuar, as edhe një herë. Për më tepër, rreshtimi në të majtë i logove është konventa me të cilën njerëzit janë mësuar dhe e njohin, e cila mund të jetë arsyeja pse kur e konsideroni mënyrën se si njerëzit shikojnë natyrshëm, gjithmonë është në përputhje me të majtën.

Ata i bëjnë markat më të paharrueshme kur janë në linjë me të majtën.

© shutterstock.com

Logot janë komponentët kryesorë të markës, dhe ato janë pjesë e asaj që e bën të paharrueshëm një markë. Sipas një studimi, nga Nielsen Norman Group, u konkludua se përdoruesit i mbajnë mend markat më shumë kur logot vendosen në të majtë sesa në të djathtë dhe u zbulua gjithashtu se kishte një ngritje mesatare prej 89% për markat që vendosnin logot e tyre në të majtë.

Kur njerëzit shikojnë artikujt në përgjithësi, ata shikojnë më shumë në të majtë, ku ndodhet logoja, sesa në të djathtë.

Në përgjithësi, njerëzit do të thonë gjithashtu se logot në sendet popullore vendosen në të majtë, më shumë se sa në të djathtë, sepse shumica e njerëzve përdorin dorën e djathtë, dhe është e përshtatshme që njerëzit me të djathtë të gjejnë logot në të majtë, sesa ne te djathte.

Ose mund të jetë sepse ndihmon njerëzit të vishen, por arsyet kryesore janë ato të renditura më lart – ndryshimet kulturore në zakonet e leximit dhe shkrimit, zakonet e shikimit, historia dhe konventat dhe markimi.