Pse Mbajtja e një Lapsi në Gojë na Bën më të Lumtur

©depositphotos

Ne mund të bëhemi më të lumtur duke buzëqeshur më shumë, sugjerojnë psikologët. Dhe pavarësisht nga shumë faktorë stresues, ne mund ta rregullojmë gjendjen tonë shpirtërore duke përdorur një laps, thonë studiuesit.

Pra, le të jemi krijuesit e lumturisë sonë dhe të mos lejojmë që ajo të zbehet.

Ne u bëmë kuriozë se si është e mundur të përmirësojmë gjendjen tonë shpirtërore me një truk të thjeshtë dhe do të dëshironim ta ndanim atë me ju.

Veprimet dhe sjelljet e thjeshta mund të formojnë emocionet tona.

Tema e lumturisë është studiuar për shumë dekada dhe disa studiues dolën me një mendim interesant. Veprimet e thjeshta të trupit tuaj mund të ndikojnë në emocionet tuaja.

Si një shembull i shkëlqyeshëm, ka prova që gratë me më pak besim në rolet drejtuese mund të ndiheshin të fuqizuara kur ato shihni një fotografi të një femre të fuqishme politike para tyre.

I njëjti mekanizëm ndodh me një buzëqeshje: “Të jesh i argëtuar tenton të të bëjë të buzëqeshësh dhe e qeshura ka tendencë të të bëjë të ndjehesh i argëtuar.” Disa studentë u pyetën për të vlerësuar se sa qesharake ishte një karikaturë. Dhe u arrit një përfundim befasues. Karikatura që mbante një laps në gojë ishte më qesharake.

Pse një laps në gojën tuaj ka një efekt lumturie

 

Një përsëritje e studimit me studentë dhe karikatura sapo ka provuar se teoria është e vërtetë përsëri. Ky veprim i thjeshtë ishte shumë efektiv. Pra, duke vendosur një laps në gojën tuaj në një mënyrë horizontale, buzët krijojnë automatikisht formën e një buzëqeshjeje. Dhe trupi juaj e njeh atë.

Ta themi thjesht, truri juaj po monitoron vazhdimisht të gjitha gjërat që ndodhin në trupin tuaj. Pastaj fillon t’i analizojë ato për të gjykuar se si po ndiheni. Pra, në thelb, ju mashtroni trurin tuaj me një shprehje të lumtur në fytyrën tuaj.

Efekti mund të zgjasë nga 15 minuta deri në 2 ditë.

Në një zbulim më kurioz, u vu re se efekti i një veprimi kaq të thjeshtë mund të zgjaste nga 15 minuta në 20 minuta – deri në 2 ditë, dhe ky ndikim është konstant. Trupi dhe truri janë tepër të ndjeshëm dhe mund të korrigjohen me një stimul të lehtë.

Stimuj të tillë mund të jenë tinguj, shije, erë dhe efekte vizuale. Pra, është më mirë t’i kushtojmë vëmendje asaj që konsumojmë çdo ditë.

Ju mund të praktikoni çdo emocion duke kontrolluar trupin tuaj.

Kur e vendosni veten në një pozitë më të lumtur, disponimi juaj mund të rritet. Por i njëjti efekt mund të ndodhë me veprimet “e palumtura”. Nëse filloni të praktikoni një fytyrë të depresionuar, do të vini re se si gjendja juaj shpirtërore po përkeqësohet. Mund ta provoni edhe pa laps.

Sa i përket veprimeve të tjera të thjeshta që mund t’ju bëjnë më të lumtur, psikologët rekomandojnë që të qëndroni gjatë dhe të merrni frymë mirë në mënyrë që të ndiheni më të sigurt.