Pse Rruga e Kthimit na Duket më e Shkurtër se Ajo e Vajtjes

©shutterstock

Kur Alan Bean po kthehej në Tokë nga një udhëtim në Hënë, ai mendoi se udhëtimi i kthimit në tokë ishte më i shkurtër. Ju gjithashtu ndoshta keni ndjerë të njëjtën gjë kur keni arritur në shtëpi nga një udhëtim i gjatë. Ky fenomen ka ndodhur me shumë prej nesh dhe shkencëtarët më në fund kanë një përgjigje.

Ne ishim shumë kuriozë për këtë ndodhi dhe vendosëm të ndajmë me ju atë që mësuam për të.

Edhe nëse marrim një rrugë tjetër, ajo përsëri ndihet më e shkurtër.

Në fillim, shkencëtarët besuan se “efekti i kthimit” ishte për shkak të familjaritetit. Meqenëse tashmë kemi kaluar të njëjtën rrugë, ne jemi të vetëdijshëm për mjedisin tonë, dhe kështu që kur kthehemi në shtëpi, kjo nuk ndikon në ndjenjën e kohës. Sidoqoftë, kjo nuk doli të ishte e vërtetë, pasi të gjithë të njëjtin efekt e kemi vërejtur në udhëtimet ajrore, si dhe kur kemi ndjekur një rrugë tjetër.

Kjo është mënyra se si trupi ynë mat dhe përjeton kohën.

Nuk ka të bëjë me matjen e kohës që kalon, por për gjykimin që kemi për kohën bazuar në kujtesën tonë. Gjatë udhëtimit, ne nuk e ndiejmë ndryshimin në mënyrën se si ka kaluar koha, por pasi të ketë mbaruar duket sikur udhëtimi i kthimit ishte më i shkurtër se tjetri.

Gjithashtu, kur po largohemi nga shtëpia zakonisht kemi një plan në lidhje me kohën kur duhet të arrijmë në destinacionin tonë. Kjo na bën t’i kushtojmë vëmendje kohës dhe të kontrollojmë orën më shpesh, gjë që jep ndjesinë që koha nuk po kalon.

Ne jemi shumë optimistë për udhëtimin.

© depositphotos.com, © depositphotos.com

Kur shkojmë në një udhëtim dhe ndihemi të ngazëllyer për këtë, kjo krijon ndjesinë sikur u desh shumë kohë për të arritur atje. Pra, kur të bëhemi gati të kthehemi në shtëpi, mendojmë se do të duhet edhe shumë kohë, por tani rrethanat janë të ndryshme, sepse ne nuk e ndiejmë të njëjtën sasi gëzimi. Ndjenja e pritjes na shtyn të mendojmë se duhet më shumë kohë për të arritur destinacionin tonë, krahasuar me kur kthehemi në shtëpi.

Ne mund të ndiejmë të njëjtin efekt gjatë shikimit të një videoje.

© shutterstock.com, © depositphotos.com

Për eksperimentin e tyre të fundit, shkencëtarët donin të shihnin nëse ne ndienim të njëjtin efekt kur shikonim një video. Kështu që ata luajtën 2 video të të njëjtit person që ngiste një biçikletë. Të dyja videot ishin të gjata 7 minuta dhe pjesëmarrësi në eksperiment duhej t’i vëzhgonte ata dhe të vërehej nëse ata mund të ndjenin “efektin e kthimit”.

Rezultatet: Po, ata ende menduan se çiklisti arriti më shpejt në shtëpi.