Ritmi i ecjes tënde thotë shumë për shëndetin e zemrës tënde

©creativemarc/shutterstock

Shumë prej nesh ka të ngjarë të mos i kushtojnë vëmendje shpejtësisë që ecim, por një studim i fundit sugjeron se shpejtësia e ecjes mund të jetë e lidhur me rrezikun për të zhvilluar sëmundje të zemrës.

Studiuesit analizuan të dhënat nga 420,727 të rritur të moshës së mesme në Mbretërinë e Bashkuar. Ata zbuluan se gjatë një periudhe gjashtëvjeçare, ata me një ritëm më të ngadaltë në ecje kishin dy herë më shumë gjasa të vdisnin nga sëmundjet e zemrës sesa ata që ecnin shpejt.

Ata me një indeks të ulët të masës trupore (BMI) përballeshin me rrezikun më të lartë, gjë që sugjeron se njerëzit që ishin të kequshqyer ose kishin nivele të larta të humbjes së indeve të muskujve me moshën ishin më të ndjeshëm, thotë studiuesi. Përveç kësaj, ata që ecnin ngadalë kishin gjithashtu nivele të ulëta fitnesi, të cilat studiuesit thonë se mund të shpjegojnë rrezikun e tyre më të lartë të vdekjes nga sëmundjet e zemrës.

Studiuesit gjithashtu analizuan forcën e dores për të përcaktuar nëse ishte një parashikues i mirë i kancerit ose vdekjeve të lidhura me zemrën. Nuk u gjet asnjë lidhje e qëndrueshme midis shpejtësisë së ecjes dhe vdekjeve të lidhura me kancerin ose midis forcës së shtrëngimit të duarve dhe vdekjeve të lidhura me zemrën dhe kancerin.

Gjetjet, të publikuara në European Heart Journal, qëndruan të vërteta edhe pasi studiuesit llogaritën faktorë si zakonet e ushtrimeve, dietat dhe nëse njerëzit pinin duhan ose alkool.

Fitnesi dhe forca si parashikues

Rezultatet pasqyrojnë atë që ekspertët e kanë ditur për një kohë të gjatë: nivelet tona të fitnesit dhe forcës mund të ndihmojnë në parashikimin e rrezikut të përgjithshëm të zhvillimit të sëmundjeve të zemrës, thotë kardiologu parandalues ​​Haitham Ahmed, MD. Dr. Ahmed.

“Studimi zbuloi se njerëzit që ecnin me shpejtësi kishin dukshëm më pak vdekje kardiake dhe të gjitha shkaqeve, gjë që ka kuptim, sepse ata njerëz kanë aftësi më të lartë kardiorespiratore,” thotë Dr. Ahmed.

Nuk ka asnjë mënyrë për të ditur nëse njerëzit ecin më shpejt sepse janë më në formë, ose nëse ecja më e shpejtë çon në palestër më të mirë, por hulumtimet e mëparshme kanë treguar se rritja e nivelit të fitnesit të një personi në fund të fundit ndihmon shëndetin e zemrës, thotë ai.

Nëse zbuloni se po ecni më ngadalë se më parë, ose nëse ndiheni sikur po humbni forcën me kalimin e kohës, njoftoni mjekun tuaj, pasi kjo mund të jetë një simptomë delikate e sëmundjes së zemrës, thotë Dr. Ahmed. Përndryshe, merrni parasysh rritjen e nivelit tuaj të stërvitjes për të përfituar me shëndetin tuaj të përgjithshëm.

“Ne priremi të humbasim masën muskulore pas moshës 40 vjeçare me afërsisht një për qind në vit çdo vit,” thotë Dr. Ahmed. “Nëse ndiheni sikur nuk jeni aq i fortë sa keni qenë dhe e dini që nuk keni bërë stërvitje me rezistencë, është padyshim diçka për t’u përfshirë në rutinën tuaj të stërvitjes.”

Është gjithmonë një ide e mirë të konsultoheni me një mjek përpara se të filloni një rutinë të re ushtrimesh, thotë ai.