Si e Shohin Botën Njerëzit me Lloje të Ndryshme të Verbërisë së Ngjyrave

©shutterstock

Sipas të dhënave të disponueshme në burimin më gjithëpërfshirës për verbimin e ngjyrave, mjaft prej nesh – rreth 0,5% e grave dhe 8% e burrave – vuajnë nga perceptimi i pasaktë i ngjyrës.

U bë një krahasim se si njerëzit me lloje të ndryshme të verbërisë së ngjyrave e shohin botën, dhe rezulton se shumica e tyre nuk eiperceptojnë ato vetëm bardh e zi. Ekzistojnë disa kategori të ndryshme të verbërisë së ngjyrave, por ne jemi përqendruar në ato më të zakonshmet. Rezultatet janë tërheqëse.

© colors.finefix

Një person me vizion normal e sheh botën përreth tyre në këto ngjyra.

© colors.finefix, © color-blindness

Deuteranomalia është forma më e zakonshme e verbërisë së ngjyrave. Rreth 4.63% e burrave vuajnë nga kjo dhe në shumë raste as nuk e kuptojnë. Është e qartë nga fotografia që ngjyrat kanë humbur një pjesë të shkëlqimit të tyre, veçanërisht në lidhje me jeshilen dhe të kuqen.

© colors.finefix, © color-blindness

Protanopia është një formë më pak e përhapur e verbërisë së ngjyrave – vetëm rreth 1% e burrave e përjetojnë atë. Të gjitha nuancat e gjelbërta dhe të kuqe duken disi të venitura, ndërsa nuancat blu dhe të verdha mbeten praktikisht të pandryshuara.

© colors.finefix, © color-blindness

Tritanopia është një formë shumë e rrallë e verbërisë së ngjyrave që prek burrat dhe gratë në një masë po aq të vogël. Ata që e përjetojnë, e shohin botën me tone të gjelbërta në rozë.

© colors.finefix, © color-blindness

Sa i përket verbërisë totale të ngjyrave, ajo sigurisht që ekziston, por është jashtëzakonisht e rrallë: vetëm 0.00003% e popullsisë së botës e ka atë.

© weheartit, © color-blindness
© ktsdesign/depositphotos, © color-blindness
© pepsi, © color-blindness
© twitter, © color-blindness
© tcdailyplanet, © color-blindness