Si ta Gjeni Numrin e Saktë të Këmbës Tuaj

Kur blini këpucë, nuk është e rëndësishme vetëm të dini madhësinë e këpucëve, por edhe gjerësinë e këmbës.

Ne dëshirojmë t’ju tregojmë se si të matni gjerësinë e këmbës tuaj dhe të zgjidhni këpucë të përshtatshme bazuar në matjet tuaja.

1. Përgatituni për matje

 • Bëni matjet tuaja në fund të ditës, kur këmbët tuaja janë pak të fryra dhe më të mëdha se zakonisht.
 • Vishni çorapet që do të vishni me këpucët tuaja të reja kur t’i matni.
 • Matni të dyja këmbët tuaja dhe zgjidhni këpucë duke mbajtur parasysh këmbën më të madhe.
 • Nëse po e bëni vetë matjen, do të merrni rezultate më të sakta nëse uleni në një karrige kur matni. Përkundrazi, nëse keni dikë që t’ju ndihmojë të bëni matjen e këmbës, qëndrimi në këmbë është një alternativë më e mirë.
 • Ju mund të bëni matje në inç ose centimetra. Për të kthyer inç në centimetra, shumëzo inç me 2,54.
 • Merrni një fletë letre, një vizore dhe një laps.

2. Matni gjerësinë e këmbës

 • Uluni në një karrige, vendosni këmbën tuaj në fletën e letrës dhe shtypeni fort.
 • Gjurmoni rreth këmbës tuaj me një laps.
 • Përdorni një vizore për të vizatuar vija të drejta përgjatë anëve të vizatimit që rezulton.
 • Matni pjesën e gjerë të gjurmimit tuaj me një vizore për të përcaktuar gjerësinë e këmbës suaj.

3. Njihuni me sistemin e përmasave

Nuk ka asnjë sistem të pranuar përgjithësisht të madhësisë bazuar në gjerësinë e këmbës. Çdo markë ka parametrat dhe emërtimet e veta, të cilat janë të vështira për t’u sjellë në një standard të vetëm. Prandaj, mënyra e vetme për të zbuluar se cila madhësi është e duhura për ju është të kontrolloni me të dhënat e prodhuesit të këpucëve.

Në ditët e sotme, shumë marka përfshijnë gjerësinë e këmbëve në matjet e tyre, por ato e bëjnë këtë në mënyra të ndryshme. Mund të bëhet në milimetra ose të shënohet me shkronja ose një kombinim shkronjash.

Për shembull, mund të gjeni përcaktimet nga A në E, të cilat janë të zakonshme në Amerikën e Veriut:

 • Për këpucët e grave: A, B dhe C, ku A është e ngushtë, B është mesatare dhe C është e gjerë.
 • Për këpucët e meshkujve: C, D dhe E, ku C është e ngushtë, D është mesatare dhe E është e gjerë.

Ju gjithashtu mund të hasni kodet nga C në H të cilat janë të zakonshme në Mbretërinë e Bashkuar:

 • Për këpucët e grave: nga C në E ku C është e ngushtë, D është standarde dhe E është e gjerë.
 • Për këpucët e meshkujve: nga E në H ku E është e ngushtë, F është standarde, G është e gjerë dhe H është shumë e gjerë.

Dhe së fundi, mund të ketë emërtime të përgjithshme ku:

 • N është e ngushtë
 • M është e mesme
 • R është e rregullt
 • W është e gjerë.

Çfarë i kushtoni vëmendje kur zgjidhni këpucë?